Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) müşavirlerinden Dr. Bülent Piyal, işletmelerin işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda duyarsız olduğunu savundu.
Piyal, bunun için sendikalar ile çalışma ve sosyal güvenlik il müdürlüklerine büyük görevler düştüğünü anlattı. Dr. Piyal, özellikle sendikaların, işletmelerin, çalıştırdıkları işçilerin can güvenliği konusunda tedbir alması için baskı unsuru olması gerektiğini vurguladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) ile Türk-İş tarafından 'Türkiye'de İş Sağlığı ve Güvenliği Bilincinin Artırılması' konulu seminer Erzurum'da başladı.
ÇASGEM müşavirlerinden Dr. Bülent Piyal ile Türk-İş Eğitim Sorumlusu Özcan Karabulut, Erzurum'da işçilere iş sağlığı ve iş güvenliğini anlattı.
Türk Haber İş Sendikası'nda düzenlenen eğitim seminerine, Türk-İş'e bağlı çeşitli sendikalarda üye 60 işçi katıldı. Piyal, konuşmasında, iş sağlığı, güvenliği ve korunmasında sendikaların rolü üzerinde durdu. Dr. Piyal, "Sendikalar işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili kanunları uygularken, yükümlü olan tarafları kurallara uymaya hazırlayıp ikna edecekler. İkna edemiyorlarsa yasal yollardan zorlayacaklar. Maalasef çalışma hayatındaki en büyük sorunlardan birisi iş verenin işçi sağlığı ve iş güvenliğine yeterince önem vermemesi. Bunu yaparken de ekonomik gerekçeleri ileri sürmesi rahatsızlık veriyor." diye konuştu.
Türk-İş Eğitim Sorumlusu Özcan Karabulut ise 'İşçi Sağlığında Sendikaların Yaklaşımı' konulu sunum yaptı. Dünya'da özellikle Batı Avrupa ülkelerinde işçi sağlığı ve iş güvenliğinin yasalarla sıkı takibe alındığını ifade eden Karabulut, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sosyo-ekonomik yönden geri kalmış ülkelerde ihmal edildiğini dile getirdi.
Türkiye'de meydana gelen ölümlü iş kazalarının ve meslek hastalıklarının fazla olmasının düşündürücü olduğunu vurgulayan Karabulut, "İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda uluslararası standartlara uyulmadıkça işletmelerimizde işçilerimiz ölmeye, sakat kalmaya ya da meslek hastalıklarına yakalanacak. Bu olumsuzlukların giderilmesi için sendikalar ve iş verenler bilinçli olmalı, işçiler ise iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı eğitilmeli." ifadelerini kullandı.
GÖZGEÇ’İN AÇIKLAMASI
Türk-İş 9. Bölge Temsilcisi Orhan Gözgeç de ÇASGEM kapsamında işçi sağlığı ve iş güvenliğinin belirli aralıklarla gerçekleştirildiğini söyledi. 2010 yılı eğitim programı kapsamında Erzurum'da söz konusu eğitim seminerinin yapıldığına değinen Gözgeç, "İş güvenliği ve işçi sağlığı çok önemli. Bu hayati konularda hem kendimizi hem de işçilerimizi güncel gelişmeler ve bilgilerle eğitiyoruz." diye konuştu.