ERÇİMSAN, ERGAZ’ın kurucularından Erzurum’un önde gelen eski sanayicilerinden Behzat Keskiner, “Doğuda sanayi olmaz” ön yargısının doğu ekonomisindeki en önemli açmaz olduğunu belirterek, “ Erzurumlu siyasiler bizlere hak ettiğimiz değeri vermiyor. 52 yıllık Aziziye Un Fabrikasını ilgisizlikten dolayı kapatmak zorunda kaldım” dedi.
Erzurum’da bir yılda binin üzerinde işyerinin kapısına kilit vurduğunu belirten Keskiner, “Sanayici bir türlü hak ettiği konuma gelemiyor. Doğuda sanayi olmaz ön yargısı bu konuda en önemli sorun. 'Kurtuluş Savaşı'na öncülük eden Erzurum'un bölgenin kalkınmasında da liderlik yapması gerektiğini inanıyoruz. Siyasiler bölgedeki yatırımcıların sorunlarını daha çok gündeme getirmelidir. Üretimden başka kalkınma şansımız yok. Yüzyıllarca ticaret merkezi konumunda olan Erzurum'da, müteşebbis ruhunun olmaması bölgenin kalkınmasındaki en büyük engeldir. Artık kalkınma devletin eliyle değil, özel müteşebbisle sağlanabilmektedir. 52 yıllık un fabrikasını ilgisizlikten dolayı kapatmak zorunda kaldık. Bu örnek herkese yeter. Hangi siyasi sanayicinin sorunlarını dinledi, kim bizim için çözüm üretti?. Geçmişe vefa ve saygı yok denecek kadar az. Köklü işyerleri kapılarına bir bir kilit vuruyor” dedi.
Yerel üretimin önemine değinen Keskiner, “Erzurum’da üretilen ürünlerin tüketilmesi noktasında milli bilinç oluşturulmalı. Erzurumlu kendi üretimine sahip çıkmalıdır. Dışa bağımlı olmak üretimin ve pazarlamanın önündeki en önemli engeller. Bunun yanında ekonomi ile ilgili sivil toplum kuruluşları, borsalar ve odalarda kan değişimi gerçekleşmeli aynı kişiler kenti yönetmemelidir. Kolektif çalışma ruhuna önem verilmelidir” diye konuştu.
Teşvik yasalarının doğudaki işsizliğe çözüm oluşturmadığını belirten Keskiner, “Son teşvik yasası yatırımcı için büyük umut olmasına karşın bu konuda beklenen gelişme yaşanmadı..Erzurum’a yasa kapsamında yeterince yatırımcı gelmemiş, istenilen başarıya ulaşılamamıştır. İşsizlik tüm hızıyla artmaya devam etmektedir. Teşvik yasaları maalesef batı illerini kalkındırmaktan öteye geçemiyor. Batıda onlarca fabrika kurulurken ve istihdam artarken, Erzurum’da bu yönde hiçbir gelişme yaşanmamıştır. Doğu illerine özgü teşvikler çıkarılmalıdır. Bu güne kadar çıkarılan teşviklerde Erzurum ekonomisi bir arpa boyu yol alamamıştır. Bunun sebebi doğu ile batı illeri arasındaki kalkınmışlık farkının göz ardı edilerek çıkarılan teşvik yasalarıdır. Erzurum açısından tarıma dayalı sanayinin gelişmesi sağlanmalıdır” diye konuştu.
2011 üniversite kış oyunlarının şehrin gelişmesinde önemli bir yeri olduğunu belirten Keskiner, “Erzurum ekonomisi açısından son derece önemli olan 2011 Kış Oyunları esnafa iyi anlatılmalıdır. Süreç iyi yönetilmediğinde sorunlar oluşabilir. Esnaf süreçle ilgili yeterli bilgiye sahip değil. Önemli olan sürecin doğru değerlendirilmesi, esnafın süreçte ne gibi kazanımları olup olmayacağını bilmesidir.” dedi.
Sanayi alanında birçok alanda ödüle sahip olan Keskiner’in, Erzurum ve bölgede birçok sanayi kurumun kuruluşunda da imzası bulunuyor, Erzurum’da un sanayinin öncülerinden olan Keskiner ayrıca 10 Kasım 1953 tarihinde Atatürk’ün naaşını Anıtkabir’e götüren ve hayatta kalan tek asker olduğu için ilgili askeri komutanlık tarafından da 2009 yılında ödüllendirildi.