7 bin kilometre hızlı tren hattı
İnşası devam eden Eskişehir-İstanbul, Ankara-Konya, Ankara-Sivas gibi hatlara, Sivas-Erzurum, Balıkesir-İzmir, Konya-Antalya gibi yeni güzergahlar eklendi. 13 yılda 6 bin 792 kilometre yeni hızlı tren yolu yapılması planlanırken, Tür-kiye'nin her yerinden 150 kilometre gidildiğinde, hızlı tren istasyonuna ulaşılacak.
Hızlı tren projeleri hakkında bilgi veren Ulaştırma Bakanı Yıldırım, hedeflenen kilometreye ulaşmak için iki hususun ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Birincisinin demiryolu politikasının sürdürülebilmesi, ikincisinin ise hatlar için gerekli olan 27 milyar Euro'luk kaynak meselesinin aşılması. Kaynak probleminin Türkiye'de her zaman olduğunu ifade eden Binali Yıldırım, meselenin çözümünün kamu-özel ortaklığı, Yap-İşlet-Devret (YİD) ve genel bütçeden kaynak ayırmak olduğuna işaret ediyor. Genel bütçe dışındaki seçeneklerin henüz denenemediğini vurgulayan Bakan Yıldırım, "Çünkü demiryollarının mevzuatını güncelleştirmemiz lazım. Onu yaptıktan sonra bu modeller üzerinde çalışabiliriz. Böylece, havalimanlarının olduğu gibi, Yap-İşlet-Devret modeliyle yeni hızlı tren hatlarının inşa edilmesinin önü açılmış olacak. Devletin cebinden bir kuruş çıkmadan, yeni hızlı tren hatları inşa edilmiş olacak." dedi.
Ulaştırma Bakanı, Ankara-Eskişehir hattının çok geç inşa edildiği yönündeki eleştirilere katılmıyor. Avrupa'da yapılan hızlı tren inşaat sürelerinin yılda ortalama 43,50 km olduğuna işaret eden Yıldırım, şu bilgileri verdi: "Avrupa'da proje fikrinin ortaya çıkması ile projenin hazırlanması ve inşaata başlaması arasında geçen süre yaklaşık 7-13 yıl arasında değişmektedir. Örneğin Frankfurt-Köln arası 197 km'lik hattın projelendirme süresi 13 yıldır. 5 yılda tamamlanan 206 km'lik Ankara-Eskişehir Hızlı Tren Hattı yapım süresine 6 aylık proje yapım süresi de dâhil edildiğinde, örneklerine göre daha kısa sürede tamamlanmıştır."
Bakan Yıldırım, sene sonuna kadar Ankara-Konya hattında seferlere başlamayı kendilerine hedef edindiğini açıkladı. Yıldırım, "Sıkışık bir takvim ama gerekirse 3 vardiyaya çıkacağız ve 2010 sonunda yolcu taşımayı planlıyoruz. Bu mümkün olmasa da testlerde son hale gelmek istiyoruz." şeklinde konuştu.