Konferansın takdim konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Efeoğlu, düzenlenen konferansın, Atatürk Üniversitesi “Proje Geliştire ve Koordinasyon Ofisi’nin Danışma Kurulu tarafından yapılan ilk faaliyetlerinden biri olduğunu söyledi ve konferansa katılan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı uzmanlarına teşekkür etti.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen ise, rekabetin ve gelişmenin çok yoğun ve hızlı bir şekilde yaşandığı küreselleşme ve yenileşmeyle sürekli desteklenen AR-GE ve girişimcilik faaliyetlerinin çağımızda ilerlemenin ve gelişmenin en önemli unsurlarından biri olduğunu ifade etti.
Tüzemen, Atatürk Üniversitesi’nin, Üniversite Sanayi İşbirliğini Geliştirme Merkezi (ÜSİGEM), Girişimcilik Araştırma ve Uygulama Merkezi, Avrupa Birliği İlişkileri Araştırma Merkezi ve son zamanlarda Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak oluşturduğu Ata-Teknokent gibi önemli merkezleriyle dünyadaki gelişmeleri yakından izlemeye çalıştığını bildirdi.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın, 2001 yılından bu yana AR-GE bölgelerine verdiği desteğin teknokent veya teknopark diye adlandırılan bölgelerin kurulması ve gelişmesine büyük bir hız verdiğini anlatan Tüzemen, şöyle devam etti: “Atatürk Üniversitesi bünyesinde oluşturulan Ata-Teknokent, üniversitemizin eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerini destekleyerek, üniversitemizin vereceği hizmetleri zenginleştirip etkinleştirmeyi, bünyesinde bulunan sanayicilerimizin rekabet gücünü artırmayı ve teknolojiye dayalı bölge ve yurt bazında ekonomik gelişmeleri hedeflemektedir.”
TEKNOKENTLERİN AVANTAJLARI
Bu bölgelerde hizmet vermek isteyen sanayici, yatırımcı ve araştırmacılara önemli avantajlar sağlandığını hatırlatan Rektör Vekili Tüzemen, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bölgede yer alan vergi mükelleflerinin, yazılım ve AR-GE’ ye dayalı üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutuluyor. Araştırmacı, yazılımcı ve AR-GE personelinin bu görevleriyle ilgili ücretleri vergiden muaftır. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla üniversite personelinden ve öğretim elemanlarından bölgede yer alan faaliyetlerinde araştırmacı olarak hizmetlerine ihtiyaç duyulanlar, çalıştıkları kuruluşların izniyle sürekli veya yarı zamanlı olarak çalışabiliyor. Hizmetleri karşılığı elde etikleri gelirleri, üniversite döner sermayesi dışında tutuluyor. Öğretim üyeleri, 39. maddeye göre aylık izinli de sayılabiliyor. Mükelleflerce AR-GE faaliyetlerinde bulunan kişi, kurum veya kuruluşlara yapılan resmi bağış ve yardımlar toplam vergi indirimine tabi tutuluyor. Yazılım girişimcilerine yönelik olarak ürettikleri sistem yönetimi, veri yönetimi, askeri komuta kontrol uygulama yazılımları gibi hizmetler, KDV’den muaf tutuluyor. Yine bu bölgelerde yer alan firmalar KOSGEB desteklerinden yararlanabiliyor.”
ATA-TEKNOKENT’İN DURUMU
Rektör Vekili Tüzemen, konuşmasında Ata-Teknokent’in son durumu hakkında da bilgi verdi. Tüzemen, 2005 yılında kurulan Ata-Teknokentle şu ana kadar 40 civarında firmanın sözleşme imzaladığını ve 11 firmanın da aktif olarak çalışmaya devam ettiğini bildirdi.
11 firmanın yazılım-bilişim, Nanoteknoloji, Biyoteknolojik, telekomünikasyon, tasarım, medikal, otomotiv, tarım, bitkisel ilaç ve kozmetik gibi değişik alanlarda çalıştıklarına dikkat çeken Tüzemen, ülke genelinde sürdürülen bu tür AR-GE çalışmalarının çok önemli yararlar sağlamaya başladığını ve yeni yeni patentlerin ortaya çıktığını kaydetti.
Daha sonra Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü uzmanları Rıza Alagöz ve Murat Yıldız, AR-GE ve girişimcilik konularında geniş açıklamalarda bulundular ve soruları cevaplandırdılar