1876'da Hacı Mustafa Bey tarafından yaptırılan ve orijinalliğinden hiçbir şey kaybetmeden günümüze kadar gelen konakta bulunan eşyaların da çoğunluğunun bir asırlık olduğunu belirten Hatice Somunoğlu (81), "Tekel Baş Müdürlüğü'nden emekli olduktan sonra zamana karşı direnmekte güçlük çeken konağı korumak için sürekli harcama yaptım. Konağın yıkılarak apartman yapılması için çok teklif geldi ama buna izin vermedim. Hem dış hem de iç yapısı ile müze haline gelen evimin korunması için çalışıyorum" dedi.
12 Mart 1918'de Erzurum'a ilk giren taburun komutanı olan Binbaşı Ahmet Somunoğlu'nun kızı, Sağlık ve Sosyal Yardım Eski Bakanları'ndan Edip Somunoğlu'nun yeğeni olan Hatice Somunoğlu, "Tarihi evlerin birer birer yok olduğu günümüzde dedemden kalan 4 oda, bir salonlu konağı korumak için var gücümle mücadele ediyorum. Aile fertlerinin doğup büyüdüğü konağı yıkıp yerine apartman yapmak için bir çok müteahhitten teklif geldi. Ancak hiçbir zaman buna izin vermedim. 500 milyon lira olan emekli maaşımın büyük bir kısmını konağın tamiri için kullanıyorum. Yaşadığım sürece de bu hizmetime devam edeceğim" diye konuştu.
İşine olan sevgisinden dolayı hiç evlenmeyen ve babasından kalma gramofonda dinlediği şarkılarla geçmişi yad eden ve Somunoğlu, "Dedemden kalan nargile, gece lambası, babamın şahsi eşyaları ve gramofonu, yurt dışından hediye gelen eşyaların çoğunluğu bir asırlık. Bunların maddi değeri yok denecek seviyede olsa da manevi değeri çok büyük. şimdi ağabeyimin eşi ve yeğenlerimle birlikte yaşadığım konağın bazı kısımlarında yıkılma tehlikesi var. Kültür Bakanlığı koruma altına almasına rağmen restorasyon için hiç bir adım atılmadı. Yetkililerden bu konuda biraz duyarlılık bekliyorum" dedi.