Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Gazze'de can kaybı 45 bin 361'e yükseldi
Gazze'de can kaybı 45 bin 361'e yükseldi
Sıfır atık hareketi 7 yaşında
Sıfır atık hareketi 7 yaşında
'İnşallah 2025 bir önceki seneden daha iyi olacak'
'İnşallah 2025 bir önceki seneden daha iyi olacak'
YÖK akredite verilerini değerlendirdi
YÖK akredite verilerini değerlendirdi
Turistik Doğu Ekspresi son durağa ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi son durağa ulaştı
HABERLER>POLEMİK
6 Kasım 2010 Cumartesi - 08:56

Sağlıktan yana kısmetliyiz..

Türkiye’de kurulan ilk 5 numune hastanesinden birisinin Erzurum Numune Hastanesi ve yine ilk 9 doğumevinden birisinin de, Erzurum Doğumevi olduğu öğrenildi.

Sağlıktan yana kısmetliyiz..

Türkiye’de kurulan ilk 5 numune hastanesinden birisinin Erzurum Numune Hastanesi ve yine ilk 9 doğumevinden birisinin de, Erzurum Doğumevi olduğu öğrenildi.
Atatürk döneminde sağlık hizmetleri konusunda tarihi kaynaklardan faydalanılarak yapılan bir araştırma, Erzurum’un sağlık tarihinin de, uzun yıllar öncesine dayandığını ortaya koydu. Türkiye’de 1800’lü yılların sonuna doğru kurulmaya başlanan numune hastanelerinden birisinin, 1902 yılında Erzurum’da hizmete sokulduğu belirtilirken, tarihi kaynaklarda ilk doğumevlerinden birisinin de, yine Erzurum’da konuşlandırıldığı kaydediliyor.
Erzurum Tarih Araştırmaları Derneği’ne ait araştırmalardan edinilen bilgilere göre, 1900’lü yılların Erzurum’un da, nüfusun artırılması, sıtma, doğum ve ölüm sorunları, enfeksiyon hastalıkları, hamilelik sorunları, düşükler, kısırlıklar, süt çocuklarının ölümü, cinsel bilgi eksiklikleri, verem, trahom, frengi, kızıl, barsak parazitleri, grip ve hayvanlardan insanlara geçen hastalıkları konularında çok ciddi çalışmaların olduğu anlaşılıyor. Kaynaklarda, özellikle savaş yıllarında göçmenlerin iskanının önemli bir yer tuttuğuna yer verilirken, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Sağlık Bakanı Refik Saydam’ın yürüttüğü çalışmalara da işaret ediliyor. Devletin sağlık örgütünü geliştirmek başta olmak üzere, hekim sağlık memuru ve ebe yetiştirmek, numune hastaneleri, doğum ve çocuk bakımevleri kurmak, bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmek, koruyucu sağlık hizmetlerini önemsemek şeklinde politikalar izleyen Saydam’ın isminin, Erzurum’un da içinde bulunduğu birçok ilde sağlık kurumları ve caddeye verildiği kaydediliyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldığında Türkiye’de 300 bin kol ya da bacağını kaybetmiş harp malulü gazi, 250 bin trahomlu, 250 bin frengili ve 1 milyon da veremli hasta bulunduğu öğrenilirken, bölgede dizanteri, bel soğukluğu gibi diğer bulaşıcı hastalıkların da yaygın olduğu belirtiliyor. Cumhuriyet dönemindeki sağlık sistemi hakkında ise, kaynaklarda şu bilgilere yer veriliyor: “Devlete bağlı hastane başlangıçta yokken, mecburiyet karşısında trahom, frengi gibi salgın hastalıklara karşı hastaneler kurulmuş ve zamanla sayıları artmıştır. Aşı ve serum üretimi önemlidir. Bu dönemde gerekli aşıların tümü Sivas ve İstanbul’da yapılan yerli üretim tesislerinden sağlanmış, her yıl milyonlarca yurttaş aşılanmıştır. Devletin önemli görevlerinden biri nüfusun artırılması, anne ve bebek ölümlerinin azaltılmasıdır. Bu nedenle açılan sağlık kurumları arasında doğumevleri önemli yer tutar. Bundan dolayı Türkiye’de kurulan ilk 9 doğumevinden birisi de, Erzurum’da hizmete sokulmuştur”

 
Kent Konseyi'nden yeşil adım
 
Akgül adaylığını açıkladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu ayıp kimin?...
Osmanlı ve Rus orduları arasında 1877-1878 tarihleri arasında yaşanan ...
Akdağ'a "mert olamadın" suçlaması
Sağlık Bakanı Akdağ'ın Cumhuriyet resepsiyonunda Hayrünnisa Gül'ün elini ...
Yardım çarkı hızlı işliyor..
Erzurum’da havaların iyice soğumaya başlamasıyla birlikte kömür yardımları ...
 
CHP nihayet SAV'dı...
Milletin değerlerine karşı davranışından dolayı tepkilerin hedefi olan ...
Bu da olur mu demeyin..
Erzurum’da Yukarı Mumcu Mahallesi'ndeki Yukarı Mumcu Camisi'nin tuvaletine, ...
Yumurta kapıya dayandı, yeni uyandık
Üniversite kış oyunlarına üç aydan kısa bir zaman kaldı. Kış kapıya dayandı, ...
 
Başka işin yok mu Bardakoğlu?..
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun, nüfus cüzdanlarında din hanesinin ...
Tarihi kilise dolup taşıyor..
Uzundere İlçesi Çamlıyamaç köyünde bulunan Öşvank kilisesi ziyaretçi akınına ...
Dönüşüm yok, peyzaj var
Yaklaşan 25’inci Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları öncesinde, şehri ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri