TBMM’de bugün Anayasa değişikliği için ilk tur başlıyor.
İktidarın hedefi Nisan ayı sonuna kadar değişiklik paketini Meclis’ten geçirip Temmuz ayı ortasında da referanduma gitmek… Muhalefet ise iç tüzük boşluklarından da yararlanarak, görüşmeleri olabildiğince uzatmak istiyor ve böylelikle iktidar milletvekillerinin de moralini bozmayı hedefliyor.
Anayasa paketi için hem iktidar hem de muhalefet açısından kritik bir eşik var. Teklifin tümü üzerinde 4 partinin temsilcileri ile kişisel konuşmalar yapılacak, ardından maddelerine geçilmesi oylanacak. İlk oylama ‘’Maddelere geçilme’’ oylaması… Gizli yapılacak bu oylamada en az 330 kabul oyu gerekiyor. AKP’de 6 fire çıkar ve bazı bağımsızlardan beklenen destek de gelmezse, paket ilk oylamada düşebilir. 329 oy, bu paketin de sonu olur.
BEYAZ, KIRMIZI VE YEŞİL PULLAR
Anayasa paketi için yapılacak tüm oylamalar gizli olacak. Hangi milletvekilinin, ne tür oy attığı bilinmeyecek. Her vekile, ‘’Kırmızı, Beyaz ve Yeşil’’ renkli üç pul ile, bir zarf verilecek. Kapalı bölmeye giren milletvekili, zarfın içine ‘’Ret’’ anlamında kırmızı, ‘’Kabul’’ anlamında beyaz, ya da ‘’Çekimser’’ anlamında yeşil renkli puldan birini koyacak. Diğer iki pulu ise kapalı bölmede bulunan ‘’Iskarta kutusuna’’ atacak…
Gazeteport'tan Emin Özgönül'ün haberine göre, bugüne kadar yapılan kritik gizli oylamalarda işi sıkı tutan iktidar partisinin, bir taktiği var. Kapalı bölmeye giren milletvekilinden kırmızı ve yeşil pulu ıskarta kutusuna değil, cebine koyması isteniyor. Oyunu atan milletvekili, kırmızı ve yeşil pulu grup başkanvekiline verince, beyaz pulu zarfa koyduğu ve kabul oyu verdiği, yani fire olmadığı anlaşılıyor. Ama bu sistemi delmek isteyen, beyaz pulu da cebine koyup boş zarf atıyor.
Anayasa paketi oylamalarında ‘’Pullu’’ taktik savaşı yaşanacak.
Gizli şifre de, ‘’Iskarta Kutusu’’ olacak…
DSP OYLAMAYA KATILMIYOR MU?
DSP’nin Meclis’te 6 sandalyesi var. Genel Başkan Masum Türker, ‘’Anayasa paketine destek vermeyiz’’ diyor. Türker, önceki gün Ankara İstanbul uçağında karşılaştığı bağımsız milletvekili Ahmet Tan’a ‘’ Bizim arkadaşlarımız oylamaya katılmayacak. Sonra eksik çıktı, fazla çıktı denilerek, DSP’nin pakete oy verdiği söylentisi yayılır. Bunu önüne geçeceğiz’’ dedi. Ama DSP milletvekillerinin tümünün, Genel Merkez yönetimi ile yakın bir işbirliği yok. Partinin eski Genel Sekreteri ve İstanbul milletvekili Süleyman Yağız’a ‘’Genel Başkan böyle diyor, oylamaya katılmayacak mısınız? ’’ diye sordum. Yağız ‘’Benim oyum belli, ret’’ cevabını verdi. 6 DSP’liden destek oyu çıkmaz ama iktidar, DSP kökenli bağımsızlar Mücahit Pehlivan ve Recai Birgün’den ‘’Evet’’ oyu umut ediyor.
AHLATLIBEL HESAPLARI
Anayasa paketi TBMM’den geçerse CHP Anayasa mahkemesine iptal davası için 13 imza arayacak. 97 milletvekili olan CHP’nin 110 imzalı başvuru yapması gerekiyor. Bu imzaların, bağımsızlar ile DSP milletvekillerinden sağlanacağı hesaplanıyor. Bağımsızlar arasında eski Başbakan Rize milletvekili Mesut Yılmaz yok. Yılmaz artık Demokrat Partiyi temsil ediyor. Partisi değişiklik paketini eleştiriyor ama Yılmaz şimdilik renk vermiş değil. Anayasa mahkemesi Ankara’nın Ahlatlıbel semtinde ve TBMM’de herkes şimdiden ‘’Ahlatlıbel hesapları’’ yapılıyor.