Adalet Bakanlığı mühendislerince yerli ve milli imkanlarla geliştirilen E-duruşma sistemi ülke çapında yaygınlaştırılarak 2 bin 37 hukuk mahkemesinde uygulanıyor.
E-duruşma, güven veren ve erişilebilir adalet hedefiyle hazırlanan Yargı Reformu Stratejisi kapsamında üçüncü yargı paketi olarak bilinen 7251 sayılı kanunla hukuk sistemimize kazandırılmıştı. Türkiye’de ilk kez 15 Eylül 2020 tarihinde uygulanmaya başlanan E-duruşmada 2021 yılı sonu itibariyle önemli bir adım daha atıldı.
Büyükşehirlerdeki adliyelerde kurulumu tamamlanan 637 mahkemenin sisteme dahil edilmesiyle toplam 2 bin 37 hukuk mahkemesinde e-duruşma uygulanır hale getirildi. Böylece 2021 hedefi olan 2 bin mahkeme hedefi de aşılarak E-duruşma 81 il merkezinde bulunan adliyelerin tamamında tüm hukuk mahkemelerinde uygulanmaya başlandı.
‘Uygulamanın başladığı tarihten bugüne kadar 55 bin 77 E-duruşma yapıldı’
E-duruşmayla 2020’de (4 aylık süre zarfında) bin 278 duruşma yapılırken, uygulamanın yaygınlaştırılmasıyla bu sayı 2021’de 53 bin 799’a yükseldi. Bugüne kadar toplamda 55 bin 77 E-duruşma gerçekleştirildi. Sistemi kullanmak isteyen avukatlar, ilk olarak UYAP Avukat Portalı'ndan duruşmalarını sorguluyor ve gerekçesini yazarak e-duruşma talebi gönderiyor. Hakimin sistem üzerinden talebi kabul etmesi halinde avukat, duruşmaya video konferans ile bağlanabiliyor. E-duruşma, mahkemenin sistemi aktif hale getirmesiyle başlıyor. E-duruşma uygulaması, adalet hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması bakımından büyük önem taşırken, avukatlar açısından da emek ve zaman tasarrufu sağlıyor.
‘Avukatlar çevrimiçi olarak duruşmalara katılıyor’
Hukuk mahkemelerinde avukatların çevrimiçi olarak duruşmalara katılmalarına imkan veren sistem, özellikle salgın sürecinde yoğun ilgi gördü. Sistemin 81 il merkezindeki tüm hukuk mahkemelerinde aktif hale getirilmesiyle avukatlar hukuk mahkemelerindeki duruşmalara sesli ve görüntülü olarak bulundukları yerlerden katılma imkanına da kavuşmuş oldu.