Atatürk Üniversitesi’nin ilk fakültesi olan Ziraat Fakültesi, yarım asrı aşan geçmişini Türk tarımının gelişmesi ve büyümesine yönelik hizmetlerle doldurdu. 1958 yılında 1 Öğretim Üyesi ve 23 Öğretim Elemanı ile ders başı yapan Fakülte, 53 yıl aradan sonra akademik personel sayısı 201’e ulaştırmakla kalmadı, on binlerce öğrenciyi de, meslek yaşamına hazırladı. Halen 59 profesör, 39 doçent, 37 yardımcı doçent, 63 araştırma görevlisi, 1 okutman ve 2 uzman kadrosuyla akademik eğitim verilen Ziraat Fakültesi’nde, son zamanların en hareketli 2010 yılı geçirildi.
CANBOLAT 53 YILLIK SERÜVENİ ANLATTI
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canbolat, Ziraat Fakültesi’nin son bir yılda aldığı mesafeyi değerlendirdi. Yılda ortalama 300 mezun veren Ziraat Fakültesi’nde, oldukça hareketli bir yıl geçirildiğini kaydeden Dekan Canbolat, fakültenin, özellikle uluslararası ilişkiler ve yayımlanan bilimsel makale sayısıyla da dikkat çektiğini ifade etti. Canbolat, “Fakültemiz tarım alanı ile ilgili olarak yurt dışından Erasmus ve lisans üstü çalışmalar kapsamında gelen öğrencilere ev sahipliği yapmıştır. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Avrupa Birliği Üniversiteleri arasında eğitim işbirliği çerçevesinde, karşılıklı araştırmacı ve uzman değişimi ve müşterek bilimsel konferans ve seminer gibi faaliyetlerin düzenlenmesi konularında da çalışmalar yapılmıştır. 2010 yılı içerisinde yayımlanan makale sayısı 380 olup, yabancı dilde tam 221 makale yayımlanmıştır.” diye konuştu.
CANBOLAT, ZİRAAT FAKÜLTESİ’NİN MİSYONUNU ANLATTI…
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin, eğitim ve araştırma faaliyetleri yanında, bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına da yardımcı olduğunu vurgulayan Canbolat, “Fakültemiz, bunun gereği olarak, hayvan yetiştirme, çayır-mera ve yem bitkileri, tarla tarımı, meyve, sebze ve mantar yetiştiriciliği, seracılık, organik tarım, gübreleme, sulama ve sulama sistemleri, toprak işleme, tarımsal inşaat ve hayvan barınaklarının planlanması, tohumluk üretimi, yöre çiftçisine damızlık hayvan ve yavru alabalık sağlanması, arıcılık, su ürünleri yetiştiriciliği, yem, toprak ve gıda analizlerinin yapılması, bitki hastalık ve zararlılarının teşhis ve tedavisi, yabancı ot kontrolü, gıda üretimi ve işleme teknolojileri, tarımsal mekanizasyon, tarım işletmelerinde organizasyon, pazarlama, tarım politikalarının geliştirilmesi, şehircilik ve çevre düzenleme ve teknik personel eğitimi gibi konularda öncülük etmekte ve bölgesel kalkınma faaliyetlerine de katkılarda bulunmaktadır.” bilgisini verdi.
Ziraat Fakültesi’nin, üniversite dışı kurumlarla işbirliği sayısının da, dikkat çekici olduğunu dile getiren Prof. Dr. Canbolat, tarım kuruluşları ile sıkı işbirliği içerisinde çalışıldığını kaydederek, Tarım İl Müdürlüğü, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Toprak Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Birliği Müdürlüğü ve Erzurum Ticaret Borsası’nın, bu kuruluşlar arasında olduğunu bildirdi.