Hayvan otlatma mevsiminin kısa oluşu nedeniyle Erzurum’daki çoğu çoban, Çukurova yöresi ve Ege Bölgesi’ne göç ederken, kentte kalanlar ise, çalıştıkları her ay için ortalama bin 500 ile 2 bin TL arasında maaş istiyor. Çobanlar, eksiden hizmetleri karşılığında çeşitli tahıl ürünleri alırken, tercihlerini artık nakit paradan yana kullanıyorlar.
//GELİRLERİ ÜRETİCİDEN YÜKSEK
Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, Erzurum'da çalışan çobanların yıllık gelirlerinin köylünün kazancını geçtiğini söyledi. Büyükbaş hayvancılığa oranla küçükbaş hayvancılıkta en büyük sorunun çobanlık olduğuna dikkati çeken Harmandar, “Erzurum’da küçükbaş hayvanları otlatması için çoban bulmak önceleri çok zordu. Çünkü küçükbaş hayvanlar giece gündüz otlatılıyor. Fakat şimdi Erzurum’da küçükbaş hayvancılık büyük ölçüde güç kaybetti, yani hayvan kalmadı. Bu yüzden çoban bulamama gibi sorunlarla karşılaşmıyoruz. Eskiden bölge illerinden bu anlamda fevkalade çoban göçü alıyorduk.” dedi.
//ÇOBANLARIN ALDIĞI ÜCRET
Çiftçinin ürettiği ürünlerin bedeli ile çobanlık ücreti arasındaki değişimin, ters orantılı gerçekleştiğini ifade eden Harmandar, “1990’lı yıllardan önce her köyde en az 3 sürü büyükbaş hayvan meraya çıkarılırdı. Şimdi ise bir köyde ancak 200-300 baş hayvandan oluşan bir sürü bulunabiliyor. Buna bağlı olarak çoban sayısının da azalması hayvan otlatma ücretinde artışa neden oldu. Bazı köylerde çoban bulmak çok zor. Köylüler hayvanlarını otlatacak çobanı bulması için yüksek ücret vermek zorunda kalıyorlar.” diye konuştu.
Harmandar, ürettiği tarımsal ve hayvan ürünlerini değerinin çok altında satmak zorunda kalan çiftçinin, devletin verdiği doğrudan gelir ve yem bitkileri üretimi desteğiyle ayakta kalmaya çalıştığını ileri sürerek, çobanların ise köylünün tam tersine giderek ekonomik durumlarında iyileşme yaşandığını dile getirdi.
Küçükbaş hayvancılığın yeniden eski canlılığını kazanabilmesi için devlet destekli politikalar izlenmesi gerektiğini vurgulayan EZO Başkanı Harmandar, “Erzurum’da küçükbaş hayvancılık sektörü bitmek üzere. Önlemi bugünden almaya başlamazsak, yarın geri dönüşü mümkün olmayan bir yola girmiş olacağız.” dedi.