Yüzlerce tür kuşun göç yolu üzerinde bulunan Erzurum’daki alanlara, Ulusal Sulak Alan Komisyonu tarafından “Erzurum Bataklıkları Sulak Alanı Koruma Statüsü” verildi. Söz konusu statü çerçevesinde Erzurum İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ise, alanın denetimi, korunması ve koruma-kullanma dengesi içerisinde yönetimi çalışmalarını yürütecek.
İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, sahip olduğu biyolojik çeşitlilik nedeniyle dünyanın doğal zenginlik müzeleri olarak kabul edilen sulak alanların, Erzurum için de büyük bir önem taşıdığını söyledi.
Erzurum Bataklıkları’nın, kuş üreme ve barınma alanı ile kuş göç yollarının önemli bir durağı olma özelliği yanında tür ve popülasyon çeşitliği ile de dikkat çektiğini vurgulayan Toraman, söz konusu alanda Kuş Araştırmaları Derneği tarafından yapılan çalışmalar sürecinde; 52 farklı kuş türünün tespit edildiğini hatırlatarak, bu kuş türlerinin 34'ünün alan içinde ve çevresinde ürediklerinin belirlendiğini kaydetti. İlkbahar göçü döneminde sayıları 3 bine yaklaşan toplulukların kaydedildiği alanda, tespit edilen kuşlar arasında en önemlisinin Turna, en yüksek sayıda kaydedilen kuş türünün ise Ak kanatlı Sumru olduğunu belirten Toraman, bu özelliklerin, Erzurum için önemli bir kazanım anlamı taşıdığını ifade etti.
Toraman, “Taşıdığı bu özelliklerden dolayı söz konusu Alana; Ulusal Sulak Alan Komisyonu tarafından "Erzurum Bataklıkları Sulak Alanı Koruma Statüsü" verilmiş ve İl Müdürlüğümüzce alanın yönetmenlikler doğrultusunda denetimi, korunması ve koruma-kullanma dengesi içerisinde yönetimi çalışmaları yürütülmektedir.” diye konuştu.
Sulak alanın, yer altı su seviyesinin yüksek oluşunun ve yamaç kaynaklarıyla beslenmesi nedeniyle "Mevsimsel Sulak Alan" özelliği de taşıdığını anlatan Toraman, toplam 14 bin 35 hektarlık alanda yürütülen çalışmalara ilişkin olarak bilgiler de aktardı. Toraman, “Alan; Sulak Alan Koruma Bölgesi, Ekolojik Etkileme Bölgesi ve Tampon Bölgelerden oluşmakta ve sahada 3 bölgeyle ilgili uygulama esaslarına göre, iş ve işlemleri yürütülmekte olup, bundan sonraki süreçte; Sahanın Yönetim Planları’nın hazırlanması ve Yerel Sulak Alan Komisyonu tarafından uygulama esaslarının ortaya konulması hedeflenmektedir. Sonuçta; sediment ve besin depolama görevi yapan, biyolojik çeşitlilik rezervuarı konumunda, yer altı sularının besleyen, su arıtma, yaşam ortamı oluşturma, kuş üreme ve barınma alanı gibi bir çok özelliği ile çok önemli bir rol üstlenen Erzurum Bataklıkları Sulak Alanı’nın; kaynak değerlerinin korunarak geleceğe taşınması, kuş gözlemcilerinin dikkatlerini çekerek faklı turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi gibi özelliklerinden dolayı, ilimiz turizm ve ekonomisine önemli katkılar sunacağı tahmin edilmektedir.” şeklinde konuştu.