TEMA Vakfı Erzurum İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu, Erzurum’da 180 adet lisans verilmiş Hidroelektrik Santrali bulunduğunu belirterek, İspir, Tortum ve Uzundere santrallerinin bunlardan bazıları olduğunu söyledi.
Ülkenin enerji ihtiyacının bulunduğunu kabullendiklerini, ancak bu ihtiyacın giderilmesi sürecinde doğal hayatın da koruma altına alınması gerektiğini vurgulayan Işıl Bedirhanoğlu, “Enerji ihtiyacı karşılanacaksa, bu iş, insanların yaşamı ve doğal denge etkilenmeden yapılmalıdır. Bir derenin üzerine onlarca HES kurdurmakla, sosyal ve doğal dengenin nasıl korunabileceğini, doğrusu çok merak ediyoruz.” dedi. HES’lerin, insan yaşamını olumsuz yönde etkilemelerinin dışında, Çevresel Etki Değerlendirmeleri (ÇED) açısından da, yetersiz durumda olduklarını dile getiren Bedirhanoğlu, HES’lerin yapımının, yabancı ortaklı firmalarca yürütülüyor olmasını da, mantıklı bulmadıklarını dile getirdi.
Bedirhanoğlu, HES’lerin kurulacağı nehir ya da derelerin kullanım hakkının, 49 yıllığına yabancı ortaklı firmalara verildiğine dikkati çekerek, kullanım hakkının, suyun satılması anlamına geldiğini vurgulayarak, “İleride suyla ilgili olarak yaşanması muhtemel bir problem karşısında, acaba yabancı firmaların bu duruma bakışı ne olacak? Bu firmaların, muhtemel bir su sıkıntısı halinde bize su vereceklerini mi sanıyorlar? Nasılsa kullanım hakkını almışlar, isterlerse verirler, isterlerse vermezler.” diye konuştu.