Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan, Erzurum gibi hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olduğu bölgeler için silaj tekniğinin bulunmaz bir nimet olduğunu söyledi.
HAYVANCILIK MALİYETLERİ VE SİLAJ
Silajın, hayvancılık maliyetlerini ciddi oranda düşürmesinin yanında, hayvanlar için de çok faydalı bir yem çeşidi olduğunu kaydeden Mustafa Tan, “Silaj, taze ve sulu bitkilerin parçalanarak havasız bir ortamda ekşitilmesiyle elde edilir.” dedi. Silajın yapıldığı bitkilerin başında mısırın geldiğini anlatan Prof. Dr. Tan, verimli silolanması, kolay ve hayvanların hoşuna giden bir aromasının bulunması nedeniyle mısırın her zaman ayrıcalıklı olduğunu ifade etti. Mısırın yetişmediği yerlerde koca darı, ayçiçeği, arpa, buğday ve çayır otlarından silaj yapılabildiğini anlatan Mustafa Tan, Erzurum ve benzeri yörelerde ise, mısır silajının yaygın bir teknik olmadığını kaydetti. Bunun en önemli nedeninin, mısırın sıcak mevsim bitkisi olmasından kaynaklandığını vurgulayan Tan, “Mısır, sıcak iklim bitkisi olmakla birlikte aynı zamanda yetiştiriciliği de zordur. Ancak piyasada bulunan erkenci mısır çeşitleriyle bölgemizde rahatlıkla mısır silajı yapılabiliyor. Erzurum’daki hayvan yetiştiriciliğinin daha karlı hayvancılık yapılabilmesi için silaj tekniğinden faydalanmak gerekir.” diye konuştu.
YEM BİTKİLERİNİN DURUMU
Silajın çok sayıda faydası olduğunu vurgulayan Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tan, Erzurum’da uzun süren kış mevsimi dolayısıyla taze ot bulmanın mümkün olmadığını dile getirerek, “Silaj tekniğini uygulayan besiciler, kış mevsimlerinde hayvanlarına sulu yem verme imkanı buluyor. Böylece hayvancılıkta verim artışı elde edilmiş olunuyor.” dedi.
Erzurum’da bu manada sevindirici gelişmeler yaşandığını da vurgulayan Tan, özellikle Pasinler Ovası’nda silaj yapımında artış meydana geldiğini söyledi. Yonca ve Korunganın silaj yapan çiftçilerin bile bulunduğuna dikkati çeken Tan, “Erzurum’da bu tür gelişmelerin yaşanıyor olması, hayvancılığımız açısından büyük önem taşıyor. Daha düne kadar silaja karşı önyargılı bir yaklaşım varken, bugün çiftçimiz yonca ve korungadan bile silaj yapabiliyor. Bu tekniğin üzerinde durulur ve yaygınlaştırılırsa, Erzurum, gerçekten verimli bir hayvancılık merkezi olabilir.” dedi.