Erzurum'da 6 yıldır yürütülen "Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi" kapsamında yaklaşık 100 bin suni tohumlama yapıldı. Erzurum Valiliği, Atatürk Üniversitesi (AÜ) ve Tarım İl Müdürlüğünce ortaklaşa 6 yıldır yürütülen "Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi" kapanış toplantısı, A.Ü Kültür Merkezi'nde yapıldı.
YAVUZ’UN AÇIKLAMASI
Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Proje Koordinatörü Prof. Dr. Fahri Yavuz, toplantıda yaptığı konuşmada, projenin en önemli özelliğinin tüm kurumları kapsadığını ve Erzurum'un potansiyelini harekete geçirdiğini söyledi.
PROJE POTANSİYELİ
Söz konusu potansiyeli harekete geçirmek için büyük çaba sarf ettiklerini anlatan Yavuz, "Yüksek düzeyde bütçelere gerek duymadık çünkü Erzurum her yönüyle yüksek potansiyele sahip. Önemli olan bu potansiyelleri harekete geçirecek organizasyonları yapmaktır. Bunu organizasyonları gerçekleştirmenin en iyi yolu da yeni projeler üretmekten geçer" dedi.
ÖNEMLİ PROJE
Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi'nin önemli bir proje olduğunu vurgulayan Yavuz, tek projeyle Erzurum'daki hayvancılık alanındaki problemleri çözmenin mümkün olamayacağını dile getirdi. Problemleri çözdükçe yeni problemlerin ortaya çıktığına dikkat çeken Yavuz, şunları kaydetti: "Proje kapsamında çalışmalara ilk başta çok hızlı başladık. Problemlerin biranda çözülemeyeceğini gördük. Bu tür yeni projelerin yapılması gerekiyor. 200-300 yıllık birikmiş Erzurum hayvancılığı problemleri 2 yıl içerisinde, tek projeyle çözülemez. Ama çözümü yönünde bir takım katkılar sunduk. Değişik alanlarda bunun örnekleri yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Çok güzel finansal desteler de var. Erzurum'daki hayvancılık sorunlarının çözümü için yeni projelerin yapılması gerekiyor."
Yavuz, 6 yıl içerisinde 175 çiftçi eğitim programıyla, 12 bin 500 çiftçiye ulaştıklarını belirterek, 4 ayrı versiyonda 32 bin 500 çiftçiye el kitabı dağıttıklarını anımsattı.
6 YILDA 100 BİN SUNİ TOHUMLAMA
Çiftçilerin bilinçlenmesi için 6 kez teknik gezi düzenlediklerini anlatan Yavuz, "6 yılda yaklaşık 100 bin suni tohumlama yapıldı. 55 bin civarında suni tohumlama buzağısı dünyaya geldi" diye konuştu.
Tarım İl Müdürü Mustafa Altun da ülke hayvancılığının başta gıda olmak üzere, ülkemizdeki 73 milyon nüfusun beslenmesinden, ülkemize yıllık gelen 30 milyonu aşan turistin beslenmesine kadar öneminin giderek arttığını ifade etti.
Verimli ve kalitesi yüksek materyallerle sağlıklı hayvancılığın yapılabileceğini belirten Altun, "2006 yılında başlayan büyükbaş hayvan ıslahı projesiyle, eğitim, bilgilendirme ve bilinçlendirme açısından önemli çalımalar gerçekleştirmiştir. Bakanlığımız da çok uzun süredir devam eden projeye büyük katkı sağlamıştır" şeklinde konuştu.
Altun, ülkemizde hayvan ıslahının ilk defa 17 Şubat 1923 tarihindeki İzmir İktisat Kongresi'nin sonuç duyurusunda, "Ziraat ve hayvanat sorunları" adı altında belirtildiğini ve hayvanların ıslahı ve çoğaltılması kararı alındığını hatırlattı.
Bu tarihten itibaren Bakanlığın çalışmalara başladığını belirten Altun, şöyle devam etti:
"Bursa Karacabey ilçesi Hotanlı köyünde Rusya'dan teknik destek almak suretiyle bu çalışmaları sürdürmüş ve 'Karacabey esmeri' adı altında yurt dışından alınan kaliteli damızlık boğalar ve onların suni tohumlamalarıyla, "Karacabey merinosu' oluşturularak, Anadolu'ya dağıtılmıştır. Bu geliştirilmiş hayvanlar ülke geneline yayılmıştır. Bunu başarmak zor bir iş. Birkaç yıldır devam eden bir süreç değil." Tarım İl Müdürü Altun, Erzurum'da meraya dayalı bir ortamda daha çok yerli ve melezlere dayalı besiciliğin ağırlıkta olduğunu, bunun için de ıslah çalışmalarının daha zor seyrettiğini söyledi.