Yakutiye Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi, yaklaşan seçimler öncesi siyasi partilerden randevular isteyerek taleplerde bulunuyor. Talepler zincirinde kadınların siyasette ve toplumun diğer katmanlarında eşit oranda temsili için gerekli önlemler sıralanıyor. Kadının adının olmadığı Doğu’da böylesi bir adımın devrim niteliğinde olduğunu ifade eden Kadın Meclisi Başkanı Seher Ergüney, amaçlarının kadınların siyasette daha fazla yer almalarını sağlamak olduğunu belirtti.
SİYASİ PARTİLERLE GÖRÜŞME
İl Başkanlığı bulunan bütün siyasi partilerden randevu talepleri olan Yakutiye Kent Konseyi Kadın Meclisi, ilk olarak MHP’ye taleplerini iletebilmiş. Yakutiye Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Seher Ergüney, “Siyasi partilerimizden randevu taleplerimiz oldu. MHP ile görüşmeler yaptık, taleplerimizi sıraladık. Kadın için bakış açılarından memnun kaldık, isteklerimizi ilettik. Diğer partilerimizden randevu için cevap bekliyoruz. Herkese gideceğiz ve istek ve beklentilerimizi aktaracağız. Kadınlar bazı hakları ve pozisyonları mücadeleyle, kamuoyu oluşturarak alacaktır. Bizde bu anlamda adımlar atıyoruz” dedi.
KADIN MECLİSİNİN BEKLENTİLERİ
Yakutiye Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin istek ve taleplerinde şunlara yer veriliyor; “Türkiye 187 ülkede yapılan araştırmaya göre kadın temsilinde 165.sırada yer alıyor. Kadınlar, pek çok ülkede 20'inci yüzyılda erkeklerle eşit seçme ve seçilme hakkına sahip olmasına rağmen, kadınların fırsatlardan ve kaynaklardan erkeklerle eşit olarak yararlanamadığı görülmektedir. Erkek egemen toplumlarda, seçme ve seçilme hakkının, telafi edici önlemler alınmadıkça kadınların siyasi ve diğer karar organlarında eşit ve etkin olarak temsil edilmesini sağlayamadığını göstermektedir. Kadınlar; karar mekanizmalarında bulunmadıkça sorunlarının çözülmediği anlaşılmaktadır.
KADININ DAHA ETKİN OLMASI İÇİN TALEPLER
Siyasi partilerin kadın kollarının görev ve yetkileri, kadınların katılımlarını güçlendirecek şekilde tüzük ve yönetmeliklerle belirlenmelidir.
Siyasette daha çok kadının olmasını sağlayacak yasaların yapılması ve kadınları siyasete özendirecek pozitif ayrımcılığın uygulanması. Kadın ya da cinsiyet kotası, siyasi ve diğer karar organlarında kadınların etkili olabilecekleri, haklarını savunabilecekleri oranda temsil edilmelerini garanti eder. Bilimsel bulgulara göre bu asgari temsil oranı ya da "kritik eşik" yüzde 30'dur.
Kadın adaylar seçilebilir sırada olmalı veya ardışık liste oluşturulmalıdır.
Siyasi partilerin aday adayları için belirlediği aidatlardan kadın adaylar muaf tutulmalıdır.”