Milli Eğitim Bakanlığı'nca mesleki ve teknik eğitim kurumları arasında düzenlenen “Proje Tabanlı Beceri Yarışması”nın Erzurum İl Finalidün başladı. Yarışmaya, il genelindeki 21 okuldan 42 proje katılırken, 5 ayrı alanda yarışacak olan projelerden dereceye girenler, 14 ile 17 Mart tarihleri arasında yapılacak olan bölge finalinde Erzurum’u temsil edecekler.
İL FİNALİ BAŞLADI
Bilgi İletişim Hizmetleri Grubu, Sağlık Hizmetleri Grubu, Tasarım ve Uygulama Hizmetleri Grubu, Turizm Hizmetleri Grubu, Üretim ve Teknoloji Hizmetleri Grubu alanlarında yapılan “Proje Tabanlı Beceri Yarışması” İl Finali Erzurum’da başladı. Erzurum’daki 21 okuldan 42 projenin katıldığı yarışmanın açılış töreni, Erzurum Öğretmenevi’nde yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü'nün koordinesinde düzenlenen Mesleki ve Teknik Eğitim Okullararası İl Proje Tabanlı Beceri Yarışması’nın Bölge Koordinatörü Şerafettin Aydoğdu’nun açılış konuşmasını yaptığı törene, okul idarecileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
AYDOĞDU BİLGİ VERDİ
“Proje Tabanlı Beceri Yarışması” hakkında bilgiler aktaran Aydoğdu, “Önceden Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü’ne bağlı okullar arsında beceri yarışması olarak düzenlenen bu organizasyon, 2005 yılından bu yana mesleki ve teknik eğitim, okul ve kurumlar arası proje tabanlı beceri yarışması olarak değiştirildi. 5 alanda yapılan yarışmalara, öğrencilerimiz kendi hazırladıkları projelerle katılmaktadırlar.” dedi.
PROJE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yarışmaya katılan projelerin değerlendiriliş süreci hakkında da bilgiler aktaran Aydoğdu, “Projeler, özgünlüğü, daha önce yayınlanmış mı yayınlanmamış mı, projenin piyasada uygulanabilirliği, yaygınlaştırılması, verimliliği, ekonomiliği gibi değerlendirmelerden sonra kabul ediliyor. Bu değerlendirme ölçülerine göre projeler değerlendirilmiş olunuyor. Projelerin maliyeti değişiyor. Örneğin makine teknolojisine, üretim teknolojisini ait bir projenin maliyeti biraz yüksek iken, gıda hazırlama ve bilişim teknolojilerine ait projelerin maliyeti ise düşüktür. Burada önemli olan bilgi, beceri ve bir şey üretme kabiliyetini artırmak, yeni üretim alanları oluşturmak ve proje geliştirme alışkanlığı kazandırmak. Her okul, her öğrenci kendi imkanlarla bu projeleri hazırlıyor. Sosyal ortaklar bulabiliyorlar. Tabi bu sosyal ortaklar yerine göre bir yerlerden destek alabiliyorlar. Bu şekilde okul sanayi işbirliğini sağlanmış oluyor.” diye konuştu.
DERECEYE GİREN PROJELER SAMSUN’A GİDECEK
4 aşamadan oluşan yarışmaların, okul, il, bölge ve Türkiye finali olarak gerçekleştirildiğini anlatan Aydoğdu, Erzurum İl Finali’ne, 21 okulda hazırlanan 42 projenin katılmaya hak kazandığını belirterek, bu projelerden dereceye giren çalışmaların, 14 ile 17 Mart tarihleri arasında Samsun’da gerçekleştirilecek olan Bölge Finali’nde Erzurum’u temsil edeceğini kaydetti. Konuşmaların ardından ilçe milli eğitim müdürleri, şube müdürleri ve diğer katılımcılar, yarışmaya katılan projeler hakkında bilgiler aldılar.
Yarışmada, “Devir Tasarruf Devri”, “Donmayan Sular”, “Akıllı Trafik Işıkları”, “Meslek Resim Modeli”, “Düşünen Lamba”, “Akıllı Eczacı”, “İlaç Takip Sistemi”, “Çalışkan Öğrenci”, “Hakiye Makinası” ve “Stressiz Yemek” gibi birbirinden ilginç onlarca proje sergileniyor.