Erzurum Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, yaptığı böbrek nakliyle 100'ler kulubüne girdi. Altı yılda 83'ü böbrek, 17'si karaciğer olmak üzere 100 hastaya nakil yaptıklarını belirten Merkez Müdürü Doç. Dr. Bülent Aydınlı, çevre ülkelerden gelecek hastalara da nakil yapacaklarını söyledi.
2004'te canlıdan yapılan ilk böbrek nakliyle, kapılarını organ bekleyen hastalara açan Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi Organ Nakli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, 100'üncü nakli de gerçekleştirdi. Dalya diyerek 100'ler kulübüne giren Organ Nakli Merkezi'nde yapılan törene, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samih Diyarbakırlı, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selçuk Atamanalp, Araştırma Hastaneleri Başherimi Prof. Dr. Necip Becit, öğretim üyeleri ve nakil yapılan hastalar katıldı. Yarım asrı aşan Atatürk Üniversitesi'ndeki Organ Nakli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin 100'üncü hastaya organ nakli yapmasının sevindirici olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, 2004'ten bu güne yapılan ameliyatlarda büyük başarı elde edildiğini söyledi. Koçak, "Türkiye'de belli başlı organ nakli yapılan merkezler arasında yer alan Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi, yaptığı 100'üncü nakille bu alandaki başarısını perçinledi.
Bundan sonra da merkezde, hastalar yapılacak nakillerle eski sağlıklı günlerine kavuşacak" dedi.
Canlı donörden 2004'de yapılan ilk böbrek nakliyle başlayan süreçte, 2005'te ilk kadavradan böbrek nakli, 2008'de ilk kadavradan karaciğer nakli ve 2009'da ilk canlı donörden karaciğer naklini yaptıklarını belirten Aziziye Araştırma Hastanesi Organ Nakli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Bülent Aydınlı, şimdiye kadar 83'ü böbrek, 17'si karaciğer olmak üzere 100 organ nakline imza attıklarını söyledi. Organ naklinde dalya diyerek 100'ler kulübüne girmenin gururunu yaşadıklarını kaydeden Doç. Dr. Aydınlı, "Organ nakli gönül işidir ve bunun maddi karşılığı yoktur. 10 kişiden oluşan ekip ve yapılan işler bu inancın eseridir. Bundan sonra da nakillere devam edecek, yakın gelecekte dünya standartlarında nakiller yapacağız. Bu amaçla çapraz nakil listelerini oluşturarak laparaskopik donör nefrektomi hazırlıklarına başladık. Yine 2011'de karaciğer nakillerine yeniden başlayacağız. Organ naklindeki başarısıyla bir çok kentten gelen hastaları sağlığına kavuşturan merkezimiz bundan sonra çevre ülkelere de açılacak. Artık çevre ülkelerden gelen hastalara da nakil yapacağız. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak olmak üzere bize destek veren herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.