İŞSİZLİK SİGORTASI VERİLERİ
İş Kur İl Müdürü Ahmet Tacettin Ötügen, geçen yıl bin 343 kişiye 2 milyon 717 bin 502 TL işsizlik maaşı ödendiğini açıkladı. Ötügen, işsizlik maaşından yararlanmak için bin 868 kişinin geçen yıl kuruma müracaat ettiğini hatırlatarak, bunlardan bin 343’üne, 6 ay süre ile maaş verdiklerini dile getirdi. Son 4 yılda yaklaşık 6 bin kişiye toplam 5 milyon TL’ye yakın işsizlik maaşı verildiğine değinen Ötügen, 2010 yılına ait rakamları da açıkladı. Erzurum’da 2010 yılının Mayıs ayı sonu itibariyle 549 kişinin İşsizlik Maaşı aldığını, Ocak ve Mayıs ayları arasındaki toplam başvuru sayısının ise, 844 olduğuna dikkati çeken Ötügen, başvurulardan 295’inin çeşitli nedenlerden dolayı geri çevrildiğini kaydetti. Son 5 ay içerisinde İşsizlik Sigortası Fonu’ndan Erzurum’daki işsizler için ayrılan ödeneğin 1 milyon 406 bin 536 TL olduğunu açıklayan Ötügen, maaşların alt limitinin 290, üst limitinin ise, 579 TL olduğunu bildirdi.
//ÖTÜGEN UYGULAMA HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI
Öte yandan İşsizlik Sigortası Fonu’ndan maaş alabilmek için gerekli şartları da açıklayan Ötügen, şunları kaydetti: “İşten çıkarılmadan önce 120 gün sürekli prim ödenmiş olunmalı yani son dört ay sürekli çalışılmış olunmalı. İkinci şart ise, son 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödenmiş olmalıdır. Üçüncü şart, işçinin kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmış olmasıdır.
Yani hizmet akitleri, ihbar önellerine uygun olarak işveren tarafından feshedilmeli, sağlık sebepleri, işverenin kanunda belirtilen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışları ve işçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler nedeniyle bizzat kendileri tarafından feshedilmesi, sağlık sebepleri veya işyerinde işçiyi bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan bir zorlayıcı sebebin ortaya çıkması halinde işveren tarafından hizmet akdi feshedilmesi, belirli süreli hizmet akdi ile çalışmakta olup da sürenin bitiminde işsiz kalınması, işyerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi, kapanması veya kapatılması, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işten çıkarılmış olması; özelleştirme nedeniyle hizmet akdi sona ermiş olması, İşsiz kalan sigortalının, İşten Ayrılma bildirgesini işten ayrıldığı tarihten itibaren 30 gün içinde İŞKUR'un ilgili birimine doğrudan veya elektronik ortamda vererek başvurması gerekmektedir.”