İslam tarihinde dönüm noktası olabilecek olayların yaşandığı Muharrem ayının 10. günü olan Aşure Günü'nde hüzün ve sevinç bir arada yaşanırken, Nuh'un gemisindeki erzakı sembolize ederek yapılan aşure ise ön plana çıkıyor.
Erzurum Müftü Yardımcısı Osman Yazıcı, yaptığı açıklamada, Miladi Takvim'e göre, 7 Aralık tarihi başlangıç kabul edilen, Hicri Takvim'e göre ise yılın ilk ayı olan Muharrem ayının, Müslüman dünyasında çok önemli bir yeri olduğunu söyledi.
Tarihte, Muharrem ayında çok önemli olaylar yaşandığını belirten Yazıcı, 'Muharrem ayı, tarihteki en önemli olaylardan biri olan Nuh tufanının sona erdiği aydır. Dolayısıyla Allah'a inananların kurtuluşa erdiği aydır. Yine Hazreti Yakup'un, Hazreti Yusuf için ağlamaktan artık görmeyen gözlerinin açıldığı, amansız bir hastalığa kapılan Eyüp peygamberin şifa bulduğu ve Hazreti Musa'nın da Firavunun zulmünden kurtulduğu ay, Muharrem ayı olmuştur' dedi.
Hazreti Peygamber'in Muharrem ayında oruç tutuğuna, Müslümanlar'a da bu ayda oruç tutmayı tavsiye ettiğine işaret eden Yazıcı, bir hadiste de en faziletli orucun, Ramazan ayından sonra Muharrem ayında tutulan oruç olduğunun belirtildiğini ifade etti.
Yazıcı, İslam tarihinde Müslümanlar arasındaki siyasi ihtirasların neticesinde yaşanan Kerbela olayının da Muharrem ayında gerçekleştiğini ve Hazreti Peygamber'in torunu Hazreti Hüseyin'in bu olayda şehit edildiğini belirterek, şunları kaydetti:
'Muharrem ayı, Müslümanlar için en kutsal aylardan biridir. Muharrem ayının 10. gününde Müslümanlar, başta Hazreti Hüseyin olmak üzere tüm Kerbela şehitleri için yas tutup, hatim okurken, bir taraftan da Nuh tufanı gibi acı olayların sona ermesi ve inananların kurtuluşa erdiği gün olması nedeniyle bu gemiden kalan erzakı sembolize ederek yapılan Aşure tatlısını pişirerek dağıtırlar.'
Yazıcı, yapılışı her bölgeye göre farklılık gösteren, genel olarak buğday, nohut, fasulye, kuru üzüm, kayısı, badem ve ceviz gibi 10'a yakın baklagil, meyve ve sert kabuklu yiyeceklerin katılmasıyla yapılan aşurenin, özellikle ev kadınları tarafından hazırlanıp, komşularla paylaşıldığını dile getirdi.
Erzurum'da da Kerbela şehitleri için Kuranı Kerim'in baştan sona kadar okunup, camilerde hatim duası edildiğini ve Aşure tatlıları yapıldığını anlatan Yazıcı, bu geleneğinin devam ettirilmesinin büyük önem arz ettiğini vurgulayarak, 'Aşure Günü, insanları bir araya getiren, buluşturan ve aradaki kırgınlıkları da gideren önemli bir gündür. Evlerde, camilerde insanlarımız toplu olarak Kuran okuyup hatim duaları yaparken, hazırladıkları Aşure tatlılarını da paylaşırlar. Bu gelenek toplumumuzda birlik ve beraberliği pekiştirmede önemli bir rol oynamaktadır' diye konuştu.