Yerel ve genel seçimlerde yaşanan heyecanın bir benzerini, bu kez yetişkinler değil, ilk ve ortaöğretim okulu öğrencileri yaşayacak. Erzurum’da 20 ilçeyi temsil eden 60 öğrenci, 6 Aralık Pazartesi günü sandık başına gidecek.
Erzurum İl Öğrenci Meclis Başkanlığı seçimi, 6 Aralık Pazartesi günü Halk Eğitim Merkezi’nde yapılacak. “Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Yönergesi” ile Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından yürütülen uygulama çerçevesinde Erzurum’daki ilk ve ortaöğretim kurumlarından seçilen 3’er temsilci, sandık başına giderek, Erzurum İl Öğrenci Meclis Başkanı’nı seçecek.
İl Milli Eğitim Şube Müdürü Canip Küçükoğlu, öğrencilerin demokrasi pratiğini yaşayarak öğrenmelerini amaçlayan öğrenci meclisleri çalışmasının, Milli Eğitim Bakanlığı’nca yürütülen önemli projelerden birisi olduğunu söyledi. Proje kapsamında önce ilçelerde başkanlık ve üye seçimi yapıldığını ve söz konusu seçimlerin tamamlanmasının ardından öğrencilerin İl Öğrenci Meclis Başkanı’nı seçmek için sandık başına gittiğini anlatan Küçükoğlu, “Erzurum’un tüm ilçelerinde ilçe meclis başkanları ve üyelerinin seçimleri yapıldı. 20 ilçemizde de seçimler tamamlandığı için, uygulama gereği sıra İl Öğrenci Meclis Başkanı’nı seçmeye geldi.” diye konuştu.
6 Aralık Pazartesi günü 20 ilçeyi temsilen 3’er öğrencinin Erzurum Halk Eğitim Merkezi’nde bir araya geleceğini kaydeden Küçükoğlu, “Öğrencilerimiz, kurulacak olan sandıklarda İl Öğrenci Meclis Başkanlığı’na aday olan isimleri oylayacaklar. Adaylardan en fazla oy alan, Erzurum İl Öğrenci Meclisi’nin Başkanlığı’na seçilmiş olacak. Türkiye’nin 81 ilinde seçimlerin tamamlanmasının ardından da, Türkiye Öğrenci Meclisi oluşturulacak.” dedi.
İl Milli Eğitim Şube Müdürü Canip Küçükoğlu, “Demokrasi kültürünü yaşam tarzı haline getiren bir milletin bireyleri olmak, şüphesiz hepimizin en büyük guru kaynağıdır. Geleceğimizin güvencesi olan öğrencilerimizin demokrasi pratiğini, yaşayarak öğrenmelerini amaçlayan Türkiye Öğrenci Meclisi, Bakanlığımızın önemli projelerinden biridir. Bu projeyle çocuklarımızın ve gençlerimizin demokrasinin temeli olan eşit ve adil rekabete, saygı ve uzlaşı kültürünü, katılım ve işbirliğini öğrenmelerini amaçlamaktayız. TBMM ve Bakanlığımızın işbirliği ile 7 yıldır gerçekleştirilen bu projeyle gençlerimizin demokrasi bilincini okul çağından itibaren geliştirmeyi hedefliyoruz. Bilinmelidir ki Cumhuriyetimiz Demokrasi ile güçlenecektir. Ülkemizde genel ve yerel seçimlerden sonraki en büyük seçim olan Türkiye Öğrenci Meclisi’ni oluşturmak için 81 ilde seçimler yapılmaktadır.” şeklinde konuştu.
Küçükoğlu, okullarda öğrenci meclis başkanlığı sürecinde oluşan demokrasi ve hoşgörü kültürünün ülkenin demokrasi geleneğine önemli katkılar sağladığını, bu nedenle okullarda yürütülen projenin önemli olduğunu vurguladı. Projenin; öğrencilerin seçme, seçilme ve oy kullanma kültürünün kazandırılması ve kendilerini temsil edecek kişiyi doğru seçebilmeleri açısından önemli olduğunun altını çizen Küçükoğlu, “Öğrenciler bu yolla katılımcı olma, iletişim kurabilme, demokratik liderliği benimseyebilme ve kamuoyu oluşturabilme becerilerini geliştiriyorlar.” dedi.