Erzurum’da baş gösteren iklimsel değişikler, muhtemel bir kuraklıkla karşı karşıya kalacak olan tarım sektöründe sigorta tartışması başlattı. Erzurum’da geciken kar yağışı dolayısıyla çiftçilerin kuraklık afeti yaşayacakları ileri sürülürken, afetlere karşı güvence olarak gösterilen ‘tarım sigortası’ ise, tartışma konusunda oldu. Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, çiftçilerin herhangi bir afet karşısında zararlarının tazmin edilmesiyle ilgili kanunda düzenlemeye gidilmesi gerektiğini söyledi. Harmandar, “Erzurum çiftçisinin önüne yüzde 40 şartı sürüldüğü müddetçe, sigorta yaptırmanın da bir anlamı yok.” dedi.
Erzurum’da bu yıl kar yağışının gecikmesi dolayısıyla büyük bir risk altına giren güzlük üretim, ‘tarım sigortası’ tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Erzurum’da güzün ekilen tohumların baharda yetişmeyeceğine kesin gözüyle bakılırken, çiftçilerin karşı karşıya kalacakları bu afetin, yine Erzurum çiftçisinin yanına kalacağı ifade edildi. Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, tarım sigortasıyla ilgili olarak yürürlükte olan kanunun, hasar gören çiftçinin işini daha çok zorlaştırdığını iddia etti. Harmandar, “Erzurum’da bir çiftçinin doğal afetlerden meydana gelen hasarının karşılanması için, uğradığı zararın, toplam mal varlığının yüzde 40’ı oranında olması gerekiyor. Erzurum’daki çiftçinin eti ne, budu ne?” diye konuştu.
HARMANDAR: ÇİFTÇİNİN HASARININ KARŞILANMASI MÜMKÜN DEĞİL…
Erzurum’da ekilen 50 dönüm tarlanın, batıdaki üretim standartlarında ancak 10 dönüme bedel olduğuna dikkati çeken Mücahit Harmandar, “Erzurum’da çiftçinin 100 dönüm toprağı varsa, tamamını ekmeye zaten gücü yetmiyor. Sadece bir kısmında tarım yapıyor. Bu çiftçinin herhangi bir afet yüzünden zarar görmesi halinde, kanun, 100 dönüm toprağın tamamını da hesaba katarak önce mal varlığı toplamını çıkarıyor, ardından uğradığı zararın bu toplamın yüzde 40’ını bulup bulmadığına bakıyor. Böyle bir durumda ise, Erzurum çiftçisinin uğrayacağı hasarın tazmin edilmesi mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.
Erzurum’daki çiftçilerin tamamının bu durumda olduğunu ve kar yağışının gecikmesi yüzünden yaşanacak kuraklığın, yine çiftçinin yanına kalacağını vurgulayan Mücahit Harmandar, “Bazı çevreler bize diyor ki; ‘kuraklık olacak, tarım sigortası yaptırın’. Tamam, yaptıralım da, çiftçiye hiçbir faydası olmayacak bir sigorta için niye boş yere uğraşalım? Şu anda Erzurum’daki çiftçilerin tamamı kar yağmadığı için kuraklık yaşanacağını ve zarar göreceğini biliyor. Bununla birlikte tarım sigortasından faydalanamayacaklarını da biliyorlar. Devlet ricalinden arzumuz, çiftçinin önüne getirilen yüzde 40 şartından vazgeçilmesidir. Çünkü bu şartlarda sigorta yaptırmanın bir anlamı yoktur.” diye konuştu.