Erzurum’da yılda üç defa yapılan İl Koordinasyon Kurulu Toplantıların sonuncusu dün yapıldı.Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk’ün başkanlığında yapılan toplantıda , il düzeyinde yatırımlar ve gelişmeler değerlendirildi, sorunlar ve çözüm önerileri ele alınarak bu hususta kuruluşlar arası işbirliği yapılar koordinasyon sağlanmaya çalışıldı.
Vali Öztürk, Erzurum'da kamunun yaptığı bin 311 işten en fazla yatırım ödeneğinin yüzde 67 ile eğitim sektörüne ayrıldığını söyledi. Vali Öztürk bunu sırasıyla ulaştırma, sağlık, tarım ve enerji sektörünün takip ettiğini dile getirdi. Bin 311 işten geçen eylül ayı itibariyle 277'sinin tamamlandığına dikkat çeken Öztürk, bunların 543'ünün ise devam ettiğini sözlerine ekledi. Öztürk yıl içerisinde toplam 547 milyon 380 bin 442 TL'nin harcandığını sözlerine ekledi.
Eylül ayında kamu kurum ve kuruluşların Erzurum Valiliğine verdiği yatırım raporuna göre Erzurumda ki kamu yatırımları şöyle açıklandı:“Toplam proje sayısı: 1. 311. Toplam proje tutarı 3 Milyar 705 Milyon 546 Bin 239 TL. Program yılı ödeneği 515 Milyon 270 Bin 102 TL. Gelen ödenek tutarı 803 Milyon 301 Bin 081 TL. Toplam harcama tutarı ise 547 Milyon 380 Bin 442 TL. “ Vali Sebahattin Öztürk’ün açıkladığı rapora göre, inşaat mevsimin hızlandığı Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında bir önceki döneme göre nakdi harcama yüzde 20’den yüzde 68’e ulaştı.
İl düzeyinde yatırımların ve sektörel gelişmelerin değerlendirildiği toplantıya 'su' tartışması damgasını vurdu. Kuruluş çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere konuşan Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Başkanı Remzi Ertek'in, "İçme suları temiz, problem yok. Sularımız ozonlama ünitesi sayesinde daha kaliteli musluktan akmaya başladı." sözlerine İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik tepki gösterdi.
Doç. Dr. Vançelik, Erzurum il merkezindeki 60 çeşmeden zaman zaman kirli su aktığını, ancak 18'inin içilebilir nitelikli olduğunu ifade etti. İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Vançelik, kirli su akan ve toplum sağlığını tehdit eden çeşmelerin vakit geçirilmeden kapatılmasını talep etti. Suyunda sıkıntı olan çeşmeleri ilan ettiklerini belirten Vançelik, şunları kaydetti:
'Kent merkezinde kaynağı belli olmayan 60'a yakın Çeşme suyunda sağlık açısından sıkıntı var. Bu çeşmeleri Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğüne de bildirdik. Kaynağı belli olmayan çeşmelerin kapatılması gerekir. Şebeke suyunun tadındaki sıkıntıdan dolayı Çeşme suyuna bir yönelme var. Bununla ilgili gerekli tedbirler alınmalı.'
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk Çeşme sularından kaynaklanan sıkıntılarda birinci derecede Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Sekreterliğinin sorumlu olacağını belirterek, 'Bu çeşmeleri kurutun' dedi.
Her akan suyun kaliteli olmadığını ifade eden Vali Öztürk, şöyle konuştu: 'Londra, Paris gibi büyük şehirlerde kaynağı belli olmayan çeşmeler bulunmaz. Çeşmelere belediyeler şebeke suyundan verirler. Erzurum'da da kaynağı belli olmayan çeşmelerin olmaması gerekir. Bakteri açısından problemli çeşmelere içilmez levhasını asmanız iyi olmuş ama vatandaş, 'belediye suyunu satmak için bu levhayı asmıştır' diye düşünerek bu çeşmelerin suyunu içebilir. Bu çeşmelerin kurutulması gerekir.'