Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Aydemir: ‘Akif Milli ferasetin sesi, basiretin ifadesidir’
Aydemir: ‘Akif Milli ferasetin sesi, basiretin ifadesidir’
MEB bir ilki gerçekleştirecek
MEB bir ilki gerçekleştirecek
Sarıkamış Şehitleri dualarla anıldı
Sarıkamış Şehitleri dualarla anıldı
Göktaş’tan 2. Eylem Planı açıklaması
Göktaş’tan 2. Eylem Planı açıklaması
ATAUNİV bilimsel başarıları ödüllendirdi
ATAUNİV bilimsel başarıları ödüllendirdi
HABERLER>EĞİTİM
25 Ekim 2010 Pazartesi - 05:42

Bu harçla yabancı öğrenci gelir mi?

Devlet üniversitelerinin yurt dışından Türkiye'ye eğitim görmeye gelen öğrencilerden aldığı harç ücretleri el yakıyor. Atatürk Üniversitesi'nde ikinci öğretim matematik bölümünde okuyan yabancı öğrenci 4 bin TL'nin üzerinde harç parası ödüyor.

Bu harçla yabancı öğrenci gelir mi?

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) sınavla Türkiye'de bir yüksek öğretimde okuma hakkı elde eden yabancı öğrenciler için bu yıl yeni bir uygulama başlattı. Yabancı öğrenci alım şartlarını üniversitelerin inisiyatifine bırakan YÖK, yabancı öğrencilerin Türkiye vatandaşı öğrencilerden an az 3 katı olmak şartıyla harç parası alınmasını kararlaştırdı. Bu uygulama her yıl Türkiye'ye gelen binlerce yabancı öğrenciyi mağdur ediyor. Asya, Ortadoğu ve Balkanlar'dan Türkiye'deki üniversitelerde eğitim görme hakkı kazanan yabancı öğrencilerden, Türk vatandaşı çoğu öğrencinin dahi ödemekte güçlük çekeceği harç ücretleri isteniyor. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda Asya'daki ülkelerden gelen öğrenciler, Türklük belgesi göstermeleri durumunda normal Türkiye vatandaşının haklarından yararlanırken çoğu üniversite bu uygulamayı kaldırdı. Bazı üniversiteler öğrencilerden 10 bin TL'lik teminat belgesi dahi istiyor.
Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik ve Kimya Bölümü ikinci öğretimde okuyan bir Türk vatandaşı öğrenci yıl boyunca bin 380 TL civarında harç ücreti öderken, yurt dışından gelen bir öğrenci ise aynı bölüme 4 bin 150 TL civarında ödemek zorunda kalıyor. Ziraat Fakültesi'nde birinci öğretimde Türk öğrenci 250 TL harç öderken, yabancı öğrenci bin 500 TL ödüyor. Hukuk fakültesinde de Türk vatandaşı öğrenciler 203 TL civarında öderken yabancı bir öğrenci 6 kat fazla ödemek zorunda kalıyor.
 Bu yıl yükselen harç ücretleri Türkiye'deki üniversitelerde eğitim görme hayali gerçekleşen binlerce dar gelirli yabancı öğrenciyi mağdur etti. Bu yıl sınavla Türkiye'deki üniversitelerde eğitim görme hakkı elde ettiği halde yüzlerce öğrenci harç ücretlerini ödeyemediği için ülkelerine geri dönmek zorunda kaldı.
Maddi durumlarının yerinde olmadığını kaydeden Azarbaycanlı öğrenci Seymur Hasanov, normal Türk vatandaşı öğrencilerden daha fazla harç parası ödediğini söyledi. Hasanov, üniversite yönetiminden harç ücretleri konusunda kendilerine yardımcı olmalarını istedi. Türkmenistanlı Veli Hudayberdiyev de harç ücretlerini ödemekte zorluk çektiklerini ve yetkililerin bu konuya el atmalarını talep etti.
Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, yabancı öğrenciler için harç ücretlerinin alt sınırını YÖK'ün belirlediğini söyledi. Yurt dışından gelen maddi durumu yerinde olmayan öğrencilerden haberdar olduklarını kaydeden Korkmaz, YÖK'e Türk vatandaşı öğrencilerin okudukları bölüm için ödediği harç parasının en az iki katının yabancı öğrencilerden alınması yönünde talepte bulunduklarını ve cevap beklediklerini dile getirdi.
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Karabük Üniversitesi'nin (KBÜ) kuruluşunun 3. yılı kutlamalarında yaptığı konuşmada yabancı öğrencinin önemine değinerek, ''Eğer bir üniversite rekabet edebiliyor, dış dünyadan öğrenci çekebiliyorsa, o üniversitenin dünyada bir yeri vardır demektir.'' ifadelerini kullanmıştı. Özcan, harçlar konusunda dışardan gelecek öğrencilerin Türkiye'deki öğrencilerin verdiği harcın en az 3 mislini ödeyeceğini açıklamıştı.

 
Kadın Meclis seçiminde AKP-MHP çekişmesi
 
Dönüşüm yok, peyzaj var
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünya Dadaş Karaçay'ı konuşuyor
Alkol kullanan hamile kadınların çocuklarında ortaya çıkan zihinsel hastalıkları ...
Geleneğe akademik yaklaşım
Merkezi İstanbul’da bulunan İslami İlimler Araştırma Vakfı (İSAV) ile ...
Kurslarla meslek edindiriyorlar
Pasinler HEM kurs dönemini başlattıErzurum’un Pasinler İlçe Halk Eğitim ...
 
Dil eğitiminde DİLMER farkı
Atatürk Üniversitesi Dil Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİLMER) ...
Sinema Okulu yoğun ilgi gördü
5. Uluslararası Dadaş film Festivali programı çerçevesince düzenlenen ...
Tek Millet, iki Devlet buluşması
Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, Atatürk Üniversitesi Rektörü ...
 
Uzundere özlemine kavuştu
Atatürk Üniversitesi Tortum Meslek Yüksekokulu, Uzundere ilçesinde Süs ...
Türkçecilere örnek olsun...
Alman Goethe Enstitüsü, Erzurum Atatürk Üniversitesi öğrencilerine oyunlarla ...
Helal size...
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Ulusal Öğrenci Konseyi Başkanı Sinan Kartal, ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri