AK Parti Erzurum Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık, STK ve eğitim kurumlara ziyaretlerde bulunarak, vatandaşın sorunlarını dinledi. İlk olarak Özel Aziziye Eğitim Kurumlarını ziyaret eden Çığlık, burada Kurum Müdürü Mustafa Gürhan’dan bilgi alarak, öğrencilerin gündeme ilişkin sorularını da cevapladı.
AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyeleri Mevlüt Coşkun, Ebubekir Aydemir ve Emine Öztürk ile birlikte ziyaretlerini gerçekleştiren Çığlık, Aziziye Koleji öğrencilerin birbirinden ilginç sorularını cevaplandırdı.
Fen Bölümü öğrencilerine hitap eden Çığlık, “Gençler ülkemizin geleceği açısından çok önemli. Ablanız olarak şunu tavsiye ediyorum, bol bol soru çözün, tekrar dersler açısından önemli. Ülkemizi iyi tanımak için fırsat buldukça diğer illeri gezmek, ufkunuzun gelişmesi açısından çok önemli. Bilgisayar teknolojisini takip etmek ve dil bilmekte önemli ayrıcalıklar arasında, ülke gençliği kendini geliştirmeli ve donanımını artırmalıdır” dedi.
Başörtü sorunu ile ilgili soruları cevaplayan Çığlık, “Konunun temel hürriyetler bağlamında irdelenmesi gerekiyor. Herkesin haklarına saygılı olmalıyız. Bugün bu konuda hükümet olarak mesafe kaydettik, rektörlükler üniversitelerde başörtüsünün serbest olmasına imkan tanıyor. Ülkemizde ne kadar hürriyet olursa o kadar gelişmişlik olur. İnsanların kıyafetleri değil,fikirleri önemsenmelidir. Avrupa’da bu konuda hiçbir sınırlama yok. Aynı hakların ülkemizde de yaşanması ve hürriyetlerin gelişmesi için yoğun gayret içerisindeyiz” dedi.
Bir öğrencinin “Avrupa’da uzun yılar yaşadınız, ülkemizde Avrupa arasında ne gibi farklar var, Avrupa Birliğine girmek kültürel yapımızı yozlaştırır mı? Şeklindeki sorusu üzerine Çığlık, “Avrupa’da yaşam standartları oldukça yüksek ve insanlar kurallara önem veriyor. Çevre bilinci çok önemli, hürriyetlere saygı var. Hiç kimse kimsenin inancıyla ve giyimiyle uğraşmıyor. Bunun yanında AB süreci konusunda herhangi bir yozlaşma olması söz konusu değil. Sizler gençler olarak manevi değerlerinize sahip çıkıp sadece teknoloji ve gelişim konusundaki kavramları örnek alırsanız hiç bir sorun yaşanmayacaktır.” dedi.
2011 üniversiteler Kış oyunlarının Erzurum’a katkıları konusundaki soruları cevaplayan Çığlık, “2011 kış oyunları için şehrimize 800 milyon TL yatırım yapıldı. Bu tesisler turizm sektörüne önemli katkılar sağlayacak. Oyunlar bittikten sonra tesisler,turizm ve kültür Bakanlığının desteği ile etkin şekilde devam edecek. Tesislerin yabancı ülkelere tanıtımı, onarımı ve yaşatılması bu bakanlığımızın desteği ile sağlanacak.” diye konuştu.
Söyleşi sonunda Fazilet Çığlık’a Okul Müdürü tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi.
Daha sonra Palandöken belediyesini ziyaret eden Çığlık burada belediye çalışanlarının sorunlarını dinleyerek, Başkan Orhan Bulutlar’dan belediye çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Daha sonra Erzurum Lisesini ziyaret eden Çığlık, burada okul müdürü Selami Güneş’ten okulda yapılan son çalışmalar konusunda bilgi aldı. Tarihi okul binasındaki restorasyon ve yenileme çalışmalarına değinen Güneş, “Erzurum lisesi köklü bir lise okulumuz eğitimde marka haline gelmiş önemli bir eğitim kurumu. Okulumuzun tarihi yapısını korumak için desteğe ihtiyacımız var bu noktakta da siz milletvekillerimiden destek bekliyoruz” dedi.
Çığlık’ta okula ilişkin hazırlanan raporu inceleyerek, bundan sonra yapılacak çalışmalara gereken desteği vereceklerini ifade etti.
Daha sonra sınıfları ziyaret eden Çığlık, öğrencilere sorunları olup olmadığını sorarak, okul sıralarında öğrencilerle fotoğraf çekildi.
Eğitim Kurumlarından sonra STKları ziyaret eden Çığlık, Ticaret Borsası, Ziraat Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Birliği, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti, Erzurum Gazeteciler Cemiyeti, Ergiad, Muhtarlar Derneği , Girişimci Kadınlar Derneği ve ERVAK’ı ziyaret etti.
ETB Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu kurumlarının bugüne kadar yaptığı projeler hakkında bilgi vererek, “Üretimi artırmanın yolu kısa vadede ithalattır. Şöyle ki; Türkiye’ye kısa dönemde 500 bin baş besilik dana ithal edilmeli ve besicilere dağıtılmalıdır. Bununla birlikte 500 bin başta damızlık dişi hayvan getirilmeli ve üretime ağırlık verilmelidir. Türkiye’de bu şartlar oluşturulursa, içinde bulunduğumuz sıkıntılı süreci atlatabilmemiz için 1,5 ya da 2 yıl yeterli olacaktır.”.Hınıslıoğlu, ayrıca KUDAKA ile gerçekleştirdikleri danabank projesi ile hayvancılığa önemli katkılar sağlanacağını dile getirdi.
Daha sonra Erzurum Ziraat Odası’nı ziyaret eden Çığlık EZO Başkanı Mücahit Harmandar, çiftçinin sorunlarına değindi. Harmandar, çiftçiye verilen kredilerden teminat istendiği için gerçek üreticilerin yararlanamadığını belirterek, sıfır faizli tarım kredilerinden daha çok iş adamları ve büyük esnafın yararlandığını ifade etti.
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma yardımlarının tarımı bitirdiğini savunan ve 10 yıl önce muhtarı olduğu Çayırtepe köyünde 3 kişinin devletten yardım aldığına vurgu yapan Harmandar, bugün bu oranın yüzde 80`e ulaşmasının düşündürücü olduğuna işaret etti. Erzurum`da 12 yıl önce 830 bin olan küçükbaş hayvan sayısının geçen yıl 350 bine düştüğüne dikkat çeken EZO Başkanı Harmandar, bunun temelinde ise söz konusu yardımların yattığını savundu. 10 yıl önce koyun yününün ve derisinin kazanç getirdiğinin altını çizen Harmandar, `Koyun iyi para ediyordu. Ancak sosyal yardımlar sayesinde üretici koyunculuğu terk etti.` dedi.
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğini de ziyaret eden Çığlık, EESOB Başkanı Rasim Fırat ve diğer oda başkanları ile toplantı düzenledi.
Esnafın sorunlarını dinleyen Çığlık, Erzurum ve bölge esnafının yoğunlukla dert yandığı hususların başında, AVM’ler ve çalışma saatlerinin geldiğine vurgu yapan Başkan Rasim Fırat, “Hükümet, AVM’ler konusunda meslek odalarının önerilerine pek kulak asmadı. Biz AVM’lerin çalışma gün ve saatleri konusunda küçük esnafın mağdur edilmemesini gerekçe göstererek yeni bir düzenlemeye gidilmesi çağrısında bulunmuştuk.bu isteğimiz gerçekleşmedi, ayrıca 2005 yılında meslek kuruluşları kanunu çıkarıldı, yasada esnaf adına önemli eksiklikler var. Esnaf birliklerinin sorumluluğu yeterli değil. Sorunlar konusunda yaptırım uygulayamıyoruz.” ifadelerini kullandı.
ERGİAD’ı ziyaret eden Çığlık, ERGİAD Başkan vekili Nihat Arslan’dan dernek çalışmaları hakkında bilgi aldı. DAKİK 2 Projesi’nin, Türkiye’nin kalkınmasına katkıda bulunmak amacını taşıdığını dile getiren Arslan, “Derneğimizin de üye olduğu federasyonumuz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimiz başta olmak üzere, TUSKON üyesi federasyonların projeleri ile ayrıca Avrupa ülkelerinde faaliyette bulunan Türk işadamları dernekleri AGİF, HOGİAD, FETİAD ve BETİAD’tan gelecek projeleri hayata geçirmek üzere ‘PROJE MEYDANI’ çalışmasını da başlattı” dedi.
Daha Sonra Türkiye Muhtarlar Derneğini ziyaret eden Çığlık, birçok köy ve mahalle muhtarından yerleşim yerlerinin sorunları ile bilgiler aldı,sorunlarla ilgili notlar tutan Çığlık, yerleşim yerlerinin sorunları noktasında azami duyarlılık gösterdiklerini, sorunların, uzun, orta ve kısa vadede çözüleceğini kaydetti.
Hükümetin çalışmalarını genel olarak olumlu bulduklarını belirten Türkiye Muhtarlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Nevzat Tunga, bürokrasiyi ilgilendiren konularda önemli zorluklar yaşadıklarını ve TEDAŞ’ın çalışmalarından memnun olmadıklarını kaydetti.
Erzurum'un büyük bir il olduğunu ve 18 ilçesi bulunduğuna dikkat çeken Çığlık "Erzurum büyük coğrafyaya sahip bir il, 966 köy ve mezralarla bini aşıyor. Köylerimizin sorunlarını her fırsatta ele alıyoruz” dedi.