Hayvancılığa verilecek olan yüzde 40 oranındaki hibe desteği Doğu Anadolu Bölgesinde yerinde verilmiş bir karar olarak değerlendiriliyor. Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, hayvancılık teşviklerinin yatırım sermayesi sorunu çeken üreticilere ek destekler sunduğunu, özellikle bölgede tarımsal işletmeler kurulması noktasında yeni bir sürece girildiğini belirtti.
//KTB’DEN DEĞERLENDİRME
Kars Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik, hayvancılığa yüzde 40 teşvikin Doğu Anadolu'da sevinçle karşılandığını söyledi. Tarım ve Köyişleri Bakanı M.Mehdi Eker'in önceki gün Erzurum'da açıkladığı Doğu çiftçisine yönelik teşvikler üreticiyi sevindirdi. Teşvikle ilgili olarak 'Doğuya somut bir adım atıldı' diyen Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik, "Can çekişen hayvancılığa yüzde 40 teşvik Doğu Anadolu'yu güldürdü. Teşvik, gerçek üreticilere verilir, denetlenir, dağılımı yapılır, dağ köylerine koyun, keçi, diğer köy ve işletmelere sığır ve süt kooperatifleri kurulur, süt, süt fabrikalarına borsalarda açık artırma usulü ile satılırsa faydalı olur." dedi.
//TARIMSAL ALAN PROJELERİ
Bakan Eker'in açıkladığı teşviğe DSİ yatırımının da destek olması gerektiğini belirten Çelik, "Yem bitkileri havzalara göre ekilir, silaj yapımı köylerde bir de ziraat teknisyeni denetiminde yapılır, küçük kuzu, dişi hayvan kesimine sınır getirilirse, hayvancılık iç piyasaya yeter. Hatta ihracata bile yöneliriz." diye konuştu. Tarımsal alandaki projelerle ilgilenmenin ikinci bir gereksinim olduğunu da ifade eden Çelik, şunları söyledi: "Bir ülkenin insanları ellerinin altındaki mevcut kaynakları verimli kullanma yeteneğinden yoksunsa yabancı kaynakları da verimli kullanamıyor demektir. Topraklarımız, elimizin altındaki en önemli kaynaktır. Tarımsal üretimde doğru yatırım yapamıyorsak; sanayide de, hizmet alanında da yapabilme olasılığı çok düşük kalır. Bu açıdan bakıldığında tarımsal üretimdeki örgütlenme düzeyiniz sosyal sermaye verimliliğimizin de etkin göstergesi olarak kabul edilebilir. Hepimizin ortak sorumluluğu, kıt olan sermayelerimizi bir yatırım alanına bağlarken, doğru analizler üzerine kurulu fizibilitelere dayalı projeler yapmaktır. Tarımsal alanda yapılacak yatırımların ayrıntılı bilgisi, çoklu analiz hassasiyeti sanayi yatırımları kadar belki de ondan daha fazlasını gerektiriyor."
// "TEŞVİK KONUSUNDA İLK ADIMI BİZLER ATMALIYIZ"
Ülkede hayvancılık sektörünün yaşadığı sıkıntılarından kurtulmasını sağlayacak Teşvik Kanunu'nun çıkmasının ilk adım olduğunu belirten Elazığ Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, "İkinci adımı bizler yani hayvancılık ile uğraşan kişilerin atması gerekiyor" dedi.
//SEKTÖRÜN SORUNLARI
Hayvancılık sektörünün son yıllarda önemli sıkıntılar yaşadığını, bunun sonucunda hayvancılığın çok büyük sıkıntılar çektiğini, hayvan sayısında hızla düşüş yaşanması sonucu et fiyatlarının arttığını, et ithalatının gündeme geldiğini belirten ETB Başkanı Dumandağ şunları söyledi:"Biz sürekli olarak bu sektörün sıkıntılarının aşılması için önemli adımların atılması gerektiğini yetkililere belirttik. Bunun sonucunda Hayvancılık Teşvik Kanunu çıktı. Bu kanunda Doğu Anadolu Bölgesi'nin de yer almasını sağladık. Kanunla ilgili tebliğ Şubat ayında tarım il müdürlüklerine gönderilmiş olacak. Tabii ki biz de tam olarak kanunda nelerin yer aldığını öğrenecek, buna göre de gerekli çalışmaları yapacağız. Kanun öncelikli olarak besicilik yapanların açık ahır kurmasını ve en az 50 baş hayvanile besicilik yapmasını öngörüyor. Bu nedenle mevcutta kapalı ahırları bulunan besicilerin kanundan yararlanması söz konusu olmayacak. Bu kanundan yararlanmak adına açık besi ahırlarının kurulması gerekiyor. Besicilerin bu konuda hazırlık yapması gerekiyor. Elazığ'da Dumandağ Şirketler Grup olarak biz açık besi ahırı kurmanın öncülüğünü yapacağız. Şu anda müsait bir arazi arıyoruz. Bunu bulduğumuz anda ahırı yapıcağız. Mevcut ahırların da açık ahır konumuna getirilmesi gerekiyor. Gerekli yatırımların yapılması sonucunda besicilerimiz ilgili kanundan yararlanma hakkını elde etmiş olacak. Tebliğin Tarım İl Müdürlüğü'ne gelmesinin ardından ilgililerle gerekli görüşmeleri yapıp sektörle ilgili olarak çalışma yapanlara da konuyu açıklayıcı bilgiler vereceğiz."