Erzurum’da su ürünlerinin geliştirilmesi ve üreticilerin bilinçlendirilmesi amacıyla “Kültür Balıkçılığı Eğitim Projesi” hazırlandı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi Su Ürünleri Koruma ve Geliştirme Derneği’nin ortaklığında yürütülecek olan proje, bugün Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA)’na sunuldu.
Prof. Dr. Sıtkı Aras’ın koordinesinde, Araştırma Görevlisi Adem Yavuz Sönmez tarafından hazırlanan projeyle; hem su ürünleri üzerine faaliyet gösteren işletmecilere, hem de su ürünleri yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçilere mesleki eğitim verilecek. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olan Adem Yavuz Sönmez, KUDAKA’ya sunulan proje hakkında bilgiler verdi. Araştırma Görevlisi Sönmez, Erzurum’un, su ürünleri yetiştiriciliği bakımından oldukça önemli potansiyele sahip olduğunu belirterek, hazırladıkları projeyle bu alanda faaliyet gösteren işletme sahibi ve üreticilere mesleki nitelik kazandırmayı amaçladıklarını kaydetti. KUDAKA’nın projeye onay vermesi halinde Erzurum merkezde 3 ayrı eğitim semineri gerçekleştirerek, sayıları 35’i bulan su ürünleri işletmecilerini bir araya getireceklerini anlatan Sönmez, söz konusu seminerlere, Erzincan ve Bayburt’taki işletmecilerin de katılımının sağlanacağını ifade etti.
Proje ortağı olan Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi Su Ürünleri Koruma ve Geliştirme Derneği’ne üye olan su ürünleri yetiştiricilerinin de tabi tutulacağı eğitimlerin, Erzurum’un 18 ilçesini içine alacak şekilde organize edildiğini belirten Sönmez, “İlçeler içerisinde 8 pilot bölge belirledik. Bu pilot ilçelerde bir araya getireceğimiz su ürünleri yetiştiricileri, sektördeki yenilikler ve bu yeniliklere adaptasyon konusunda eğitim alacaklar.” dedi. Tortum, İspir, Hınıs, Çat, Aşkale, Pasinler, Oltu, Yakutiye, Palandöken ve Aziziye ilçelerinde düzenlenecek olan eğitim seminerlerine, söz konusu ilçelerle yakın olan ilçe ve yerleşim merkezlerindeki çiftçilerin katılabileceğini anlatan Sönmez, “Eğitim seminerlerinde önceliği Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi Su Ürünleri Koruma ve Geliştirme Derneği’nin üyelerine vereceğiz. Bunun dışında çiftçilik yapan ve aynı zamanda su ürünleri yetiştiriciliğine ilgi duyanları da, projeye dahil edeceğiz. Belirlediğimiz pilot ilçelerde, tüm ilçelerin katılımıyla gerçekleştireceğimiz eğitim seminerlerinde 350 ile 400 arasında üreticiye sektörle ilgili eğitimler vereceğiz.” ifadelerini kullandı.
Sönmez, projenin maliyetinin 60 bin TL olacağına işaret ederek, “Çok az bir maliyetle su ürünleri yetiştiriciliği sektörüne nitelik kazandıracağız.” dedi.