Uzundere İlçesi'nde bulunan ve suyu 48 metre yükseklikten düşen Tortum Şelalesi, mahkemenin suyun kesilmemesi yönünde verdiği 'her mevsim akacak' kararına rağmen kurudu. Asya ve Avrupa'nın en yükseği olan Tortum Şelalesi'ni görmeye gidenler hayal kırıklığı yaşıyor. Yöre halkı turizmle birlikte canlıların da yok olduğuna dikkat çekerek, yerli ve yabancı tatilcilerin şelalenin billboardlardaki fotoğraflarına bakmakla yetindiklerini dile getirdi.
Erzurum- Artvin karayolunun 110'uncu kilometresinde bulunan Tortum Şelalesi'nin suyu, 1960'ta kurulan hidroelektrik santrali nedeniyle sadece İlkbahar mevsiminde akıtılıyordu. Elektrik üretimi nedeniyle kesilen şelalenin suyunun 4 mevsim akması için Uzundere'nin Çağlayan Köyü Muhtarı Osman Baykal mahkemeye başvurdu. Erzurum 1'inci İdare Mahkemesi, 21 Ocak 2010'da suyun 12 ay akmasına karar verdi. Yargının kararına rağmen Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), Tortum Şelalesi'nin suyunu sık sık kesti. 'Tortum Şelalesi mahkeme kararına rağmen akmıyor' haberleri yüzünden EÜAŞ, tekrar su verdi.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun birinci derecede doğal SİT alanı olarak tescil ettiği Tortum Şelalesi'nin yanındaki lokantasında turistlere yöreye has cağ kebabı ikram eden işletmeci Şaban Ata, doğa harikası olan şelalenin göz göre göre yok edildiğini savundu. Ata, mahkeme kararına rağmen, bahane üretilerek Tortum Şelalesi'nin kurutulduğuna dikkati çekti. Şaban Ata, "Ramazan Bayramı'ndan sonra gelen turistler, şelaleyi akarken göremediler. Tortum Şelalesi'nin suyu tamamen kesildiği için balık gibi yaşayan tüm canlılar yok oldu gitti. Yargı kararına uyulmasını istiyoruz. Suyumuz aksın ki, tabiat yok olmasın" diye konuştu.
EÜAŞ yetkilileri ise Erzurum'un Uzundere ile Artvin'in Yusufeli ilçeleri arasında, 1700'lü yıllarda dağın heyelanla Tortum Çayı'nın önünü kapaması sonucu oluşan Tortum Şelalesi'nin suyunun onarım çalışmaları nedeniyle kesildiğini, çalışmaların bitmesinden sonra su verileceğini söyledi.