Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanım Derya Yanık, depremzedelerin her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için bölgede 204 sosyal marketin hizmette olduğunu söyledi.
Bakan Derya Yanık, 24 TV canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları cevapladı. Bakan Yanık, deprem bölgesindeki çalışmaları anlatarak, depremin akabinde Asya ekiplerinin ayni yardımlar çerçevesinde bölgeye intikal ettiklerini ve depo kurma işlemlerine başladıklarını kaydetti. Yanık, ardından Alo 144 sosyal yardım hattını ayni yardım yapmak isteyen kurum ve kuruluşlar için devreye soktuklarını söyledi.
Yanık, Asya ekiplerinin aktif olarak çalışan 4 bin 947 personel 910 araçla her yere ulaştığını söyledi. Bakan Yanık, "204 sosyal market şu an hizmette. Bu marketlere ulaşım sorunu yaşayabilecekler için de 5 adet gezici sosyal marketimiz faaliyette. Sahadaki ekiplerimizi çadırlarda tespit ettiği ihtiyaçlar için vatandaşımıza bir fiş veriyor. Vatandaşımız da bu fişlerle sosyal market çadırlarından ihtiyacını ücretsiz karşılıyor." dedi.
Depremzede vatandaşlara yönelik psikososyal destek çalışmalarına değinen Bakan Yanık, bugüne kadar psikososyal destek bağlamında 1 milyondan fazla görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti.
"FARKLI İLLERİMİZDEKİ KURULUŞLARIMIZA ALDIK"
Çocuk kuruluşları, engelli ve yaşlı kuruluşları ile kadın kuruluşlarının tamamını deprem bölgesinden güvenli bölgelere taşıdıklarını aktaran Yanık, kuruluşların mevcut durumlarını tetkik ettiklerini ve hasarsız sağlam raporu verilenlere yeniden kuruluş sakinlerini taşıyacaklarını kaydetti.
Bakan Yanık, "Deprem bölgesinde kuruluşlarımızdan hizmet alan 533 yaşlı ve 1.133 engelli vatandaşımız ile çadırlarda barınan bakıma ihtiyacı olan 212 yaşlı ve 664 engelli vatandaşımız farklı illerdeki kuruluşlarımıza aldık." dedi.
Engelli ve yaşlı vatandaşlar için deprem destek WhatsApp hattı kurduklarını söyleyen Bakan Yanık, işitme engelli vatandaşlar için ise gönüllü işaret dili tercümanlarından oluşan 120 kişilik ekibin sahada olduğunu aktardı.
"KİMLİĞİNİ TESPİT EDEMEDİĞİMİZ 83 ÇOCUĞUMUZ VAR"
Refakatsiz çocuklarla ilgili de hızlıca gerekli sistemi oluşturup hem çocukların güvenliklerinin sağlanması, tedavi hizmetlerinin sürdürülmesi ve takip edilmesi, tedaviden sonra da aile ya da ebeveyn sorumluluğunu alacak kimse yoksa bakanlığın kuruluşlarına alınması sürecini hızlıca hayata geçirdiklerini bildirdi.
Bakan Yanık, şunları kaydetti: "6 Şubat itibarıyla sistemimize kayıtlı refakatsiz 1909 çocuğunuz var. Bunlardan 1511'ini süreç içerisinde ailelerine teslim ettik. Hastanede takibi yapılan hali hazırda 301 çocuğumuz var. Kuruluş bakımına aldığımız 97 çocuğumuz var. Kayıtlı refakatsiz çocuktan 1.826'sının kimliği belli ama hali hazırda kimliğini tespit edemediğimiz 83 çocuğumuz var. Refakatsiz çocuklarla alakalı vatandaşlarımızın ihbarda bulunabileceği çağrı hatlarını duyurduk en başından beri 10 hatlı çağrı merkezimiz var. Kayıp çocuk ile ilgili bize gelen bir ihbar yok. İçişleri Bakanlığımız ile bu anlamda gerekli çalışmaları yapıyoruz. Ancak 83 çocuğumuzun kimliklendirmesini yapamadık. Bu anlamda öncelikli olarak çocuklarımızın kimlik tespitinin yapılması, gerekirse DNA testi de dahil olmak üzere yapılması ve bir an önce ailelerine ulaştırılması bizim için çok önemli."