2010 yılının hemen her sektörde yüz güldürdüğü Erzurum’da, yolcu taşımacılığı sektöründe ise, memnuniyetsizlik yaşanıyor. Şehirlerarası yolcu taşımacılığı sektörünün her geçen yıl kan kaybettiği ileri sürülürken, işlerdeki gerilemenin, sonraki yıllarda da devam edeceği belirtildi.
HAVA TAŞIMACILIĞININ ETKİSİ
Erzurum’da şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan bir firmanın yetkisi olan Cevdet Güven, sektörün her geçen gün küçüldüğünü söyledi. Havayolu taşımacılığı cazibesini artırdıkça, karayolu taşımacılığının dibe vurduğunu kaydeden Güven, “Son birkaç yıldır karayolu taşımacılığı sektöründe ciddi kriz yaşanıyor. Bu durum Türkiye genelinde var, ancak Erzurum gibi sezonluk iş yapılan bir ilde, sıkıntısı çok daha fazla hissediliyor.” dedi. Erzurum’da karayolu taşımacılığının okulların açıldığı Eylül ve Ekim, bir de yaz tatile girilen Haziran ayında iş yapabildiğine dikkati çeken Cevdet Güven, sezonluk iş adını verdikleri bu dönemlerin de, artık tarihe karışma noktasına geldiğini dile getirdi. Güven, “Artık yediden yetmişe herkes uçağı tercih eder oldu. Fiyatları aşağıya çekme gibi bir yola başvursak, ertesi gün işyerlerini kapatıp gitmemiz gerekir. Çünkü maliyetler çok yüksek. Akaryakıt fiyatları her gün artıyor. Havayolu taşımacılığı sektörüne tanınan imtiyazlar, bizlere de tanınsın, biz de çok ucuza taşımacılık yapalım.” diye konuştu.
ERZURUM’DA MESAFE KISALMAYACAĞINA GÖRE, VERGİ İNDİRİMİ YAPILSIN
Ankara ile Konya arasının bile yapılan yeni yatırımlarla 2 saate düşürüldüğüne dikkati çeken Cevdet Güven, “Erzurum’da yolculuk mesafesini bu denli kısaltmak mümkün değil. Neticede Erzurum Türkiye’nin öbür ucunda bulunuyor. Bu bölgeye yapılacak en iyi yatırım, taşımacılık sektörünün mali açıdan desteklenmesidir. Çünkü kazancımızın büyük bir bölümü akaryakıt masraflarına gidiyor.” dedi.
Hükümetin, taşımacılık sektörüne katkıda bulunmak açısından akaryakıtta vergi indirimine gitmesi gerektiğini vurgulayan Güven, sektördeki firmaların havayolu taşımacılığıyla rekabet etme şeklinde bir şansının bulunmadığını dile getirerek, “İşadamları bile bizim bölgemize mahrumiyet bölgesi olarak bakarken, biz burada hem hizmet veriyor, hem de istihdam sağlıyoruz. Bu girişimizin mutlaka bir karşılığı olmalı.” diye konuştu. Bahsini ettiği sıkıntıları 2010 yılında çok daha belirgin bir biçimde yaşadıklarını anlatan Güven, “Erzurum’da bizim sektör en durgun yılını geçirdi. Tatile giren üniversite öğrencilerinin büyük bölümü dönüş için uçak biletlerini almış durumda. Sektör bu şekliyle nereye varır, bilemiyoruz.” ifadelerini kullandı.