Erzurum Organize Sanayi Bölgesi’ne, geçtiğimiz Haziran ayında dahil edilen 160 dönümlük arazinin parseller halinde satışı için hazırlıklar tamamlandı. Erzurum OSB Yönetim Kurulu Başkanı Zülküf Bakaç’ın, 160 dönümlük araziyle ilgili olarak yapılan parselasyon işlemleri hakkında habercileri bilgilendirdiği basın toplantısında, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk’ün tespitleri dikkat çekti.
Bakaç’ın, 23 fabrikanın kurulabileceği alan için yatırımcı beklediklerini ve parsellerin satışı için her türlü işlemin tamamlandığını açıklamasının ardından konuşan Vali Öztürk, “Arazilerin yatırımcılara satışı yerine, şartlı tahsisi çok daha uygun olur.” önerisinde bulundu.
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Emniyet Müdürü İbrahim Çelik ve Erzurum Gazetecileri Cemiyeti Başkanı Kadir Sabuncuoğlu’nun da hazır bulunduğu toplantıda konuşan OSB Yönetim Kurulu Başkanı Zülküf Bakaç, “Erzurum 1. Organize Sanayi Bölgesi’ne 19 Haziran 2010 tarihinde dahil edilen 160 dönümlük ek arazi ile yeni yatırımcılara ve ilimize katkı sağlanması amacı ile yola çıkan yönetim kurulu ve bölge müdürlüğümüz, yapmış olduğu çalışmaları tamamlamış; ilimizde üretimi ve istihdamı yüksek düzeylere çıkarmak ve ülke genelinde önemli bir yer tutan işsizlik sorununun çözümünde katkı sahibi olmak için bu arazide yatırım yapmak isteyen girişimcilerle bir araya gelinerek istişarelerde bulunmuştur. Bu amaçla OSB Yönetim Kurulu ve bölge müdürlüğümüz, ilimizde yatırım yapacak, yüksek istihdam sağlayacak ve sahip olduğu elverişli imkanlardan faydalanacak tüm yerel ve ulusal firmaları Erzurum’a davet etmekte ve yatırımlarını beklemektedir. Bu bağlamda yatırım yapacak olan yatırımcılara satışı yapılacak olan arsaların ödemeleri 30 ay vade ile yapılandırılacaktır.”dedi.
Arsaların alt yapıları hazır halde yatırımcıya sunulacağını açıklayan Bakaç şunları kaydetti:
“Yeni arsaların elektrik, su, telefon ve doğalgaz gibi tüm hizmetleri parsel girişine kadar ücretsiz yapılıp teslim edilecek. 23 fabrikanın ya da tesisin yapılacağı alan için birçok firmayla görüştük. Şu ana kadar çağrı merkezi kurmayı düşünen Vakıfbank, bölgeyle yakından ilgilendi. İlgili banka söz konusu yatırımı yaparsa kent için önemli bir iş istihdamı sağlanmış olur.”
Bakaç’ın OSB’deki yeni parsellerle ilgili bilgilendirici açıklamasının ardından söz alan Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk ise, yeni parsellerin satış yoluyla değil de, yatırımcılara şartlı tahsis edilmesinin çok daha mantıklı olacağı görüşünü savundu. Öztürk, “Erzurum sanayinin yoğun olduğu bir şehir olmasa da, bölgede yapılabilecek her türlü sanayi atılımının bence merkezini teşkil etmektedir, etmeye de devam edecektir. OSB’ye yeni yatırımcıların dahil olmasını elbette bizler de canı gönülden isteriz, ancak bu satış yöntemi Erzurum için sorun teşkil eder diye düşünüyorum. Bu iş için öyle bir yöntem seçilmeli ki, parsellere talip olanlar işlerini bilmedikleri ve faaliyet göstermedikleri zaman, o araziler onlardan geriye alınabilmeli. Çünkü bugün bunun örnekleri de var. Adam gelmiş, almış arsayı, üstüne iyi da kötü bir tesis kurmuş ama faaliyet göstermemiş ya da göstermiyor. Şimdi siz bunlara ‘buradan çıkın’ diyebilir misiniz? Adamların kendi malları, bunu deme lüksünüz yok. Fakat tam tersi yapılsa ve bu parseller yatırımcıya şartlı biçimde tahsis edilse, en azından ilerleyen dönemlerde faaliyet göstermeme şeklinde bir durum olursa, müdahale etme şansı olur.” ifadelerini kullandı.
Erzurum’da 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulduğunu, ancak 1. OSB ile ilgili sorunların çözümü sürecinde çalışmaların askıya alındığına dikkati çeken Vali Öztürk, “Madem sorun çözmek için mücadele ediyoruz, o halde bugün yaşadığımız sorunları ileride yeniden yaşamamak adına kararlı adımlar atmalıyız.” şeklinde konuştu.
Erzurum’un, vasat bir durumda olsa da, sanayi açısından bölgenin en avantajlı ili olduğuna vurgu yapan Vali Öztürk, “Erzurum’un piyasa oluşturma kabiliyeti bölgenin diğer illerine oranla çok daha yüksek. Pazar payı büyük, ulaştırma sorunu yok, altyapı noktasında da, mesafe almış durumdayız. Yani bölgede eğer bir atılım olacaksa, bunun merkezini Erzurum teşkil edecek. Bu tür atılımlar için de, Erzurum seçilecek. Sınır ülkeleriyle ticaret noktasında bugün Erzurum’dan çok ciddi girişimler var. Bu tip potansiyellerimiz var, dolayısıyla yarını şimdiden görüp, hesabımızı ona göre yapmak durumundayız. Yatırımcı Erzurum’a gelsin, başımız üstüne. Gelince de, üretsin, istihdam sağlasın, kazansın ve kazandırsın. Hepimiz bunu istemiyor muyuz? O halde bu arzumuzu gerçekleşmesini sağlayacak ortamı oluşturmalı, şartlarımızı ona göre belirlemeliyiz.” şeklinde konuştu.