//ÜÇ KÖYDE PRATİK EĞİTİM
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Turan, ‘Organik Tarım’ dersini tarlada verdi. Erzurum’un Aziziye ilçesine bağlı Beypınarı, Çiğdemli ve Başçakmak köylerinde organik tarım kontrolü yapmak için gelen Hollandalı Control Union Sertifikasyon Kuruluşu’nun teknik elemanlarıyla birlikte sahaya inen öğrenciler, hem ders işlediler, hem de çiftçilerle bir araya geldiler. Köylüler, Doç. Dr. Metin Turan’la birlikte Araştırma Görevlileri Adem Güneş ve Aslıhan Esringü, Yüksek Lisans öğrencileri, Ferda Akkuş, Seda Diyarbakır, Gülay Er ve Toprak Bölümü 4. sınıf öğrencilerinden oluşan heyete büyük ilgi gösterirken, öğrenciler, Organik Tarım Dersi kapsamında organik fiğ, korunga, yonca, mercimek, buğday ve arpa gibi çok yıllık ve tek yıllık bitkisel üretim için toprak ve arazi kontrolünde bulundular. İnceleme yaptıkları tarlalardan toprak numuneleri de alan öğrenciler, daha sonra çiftçiler tarafından kendilerine yöneltilen soruları yanıtladılar.
//ÖĞRENCİLERE SAHA DENEYİMİ
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Turan, bu tür aktivitelerin, öğrencilerin bilimsel donanımlarını sahada nasıl uygulamaya koymaları gerektiğini bilmeleri açısından önemli olduğunu söyledi. Öğrencilerin, ‘Organik Tarım’ dersi kapsamında edindikleri teorik bilgileri, saha deneyimlerini artırmak ve organik tarım kapsamında bölgede hangi ürünlerin yetiştirildiğini öğrenerek uygulamada karşılaşılacak sorunları yakından görme açısından büyük bir avantaja sahip olduklarını kaydeden Turan, “Köylerimize yönelik olarak düzenlediğimiz gezide, özellikle bitki besleme ve gübreleme konusunda yetiştiricilerimize çözüm önerilerinde bulunuldu. Bununla birlikte bölgemizde organik olarak üretimi yapılan ürünlere ilaveten hangi ürünlerin yetiştirilebileceği hakkında karşılıklı görüş alış verişinde bulunuldu.” diye konuştu.
//ZİRAAT’TE BİR İLK
Öğrencilerin bu tür aktivitelere katılmayı çok istediğini vurgulayan Doç. Dr. Metin Turan, “Bizim öğrencilerin tamamının uzmanlık alanı toprak olduğu için kendi branşlarında neler yapıldığını, bizzat tarlalarda çiftçilerle bir araya gelerek gördüler. Gübreler ve gübreleme dersi öğrencilerini de, uygulama derslerinde ekimler yeni başladığı için üniversite çiftliği ve yakın köylere götürmeyi planlıyoruz.” dedi.