Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Tarihi hastane Erzurum Lisesi’ne devredildi
Tarihi hastane Erzurum Lisesi’ne devredildi
Erzurum dış ticaretinde ithalatın payı arttı
Erzurum dış ticaretinde ithalatın payı arttı
Gazze'de can kaybı 45 bin 581’e yükseldi
Gazze'de can kaybı 45 bin 581’e yükseldi
Yeni yılda trafik cezaları arttı
Yeni yılda trafik cezaları arttı
279,4 milyon kişi demiryollarını kullandı
279,4 milyon kişi demiryollarını kullandı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
1 Ekim 2016 Cumartesi - 11:57

‘Türkçe Aşkı, Vatan Aşkı’

Sanat hayatı boyunca birbirinden özgün sosyal sorumluluk projeleri üreten Biz Türkiye’yiz Sanat Topluluğu kurucusu ve Genel Yönetmeni Şair Ahmet Coşkun, bu kez Türk dilinin gelişim sürecini Türk tarihi üzerinden sahneye taşıdı.

‘Türkçe Aşkı, Vatan Aşkı’

Erzurum’un yetiştirdiği kültür ve sanat adamlarından Şair Ahmet Coşkun, özgün projelerden birine daha imza attı. Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından Türk Dil Bayramı’nın 84. Yıl Kutlamaları kapsamında Karaman’da sahnelenen “Türkçe Aşkı, Vatan Aşkı” sahne gösterisi yoğun ilgi gördü ve büyük beğeni topladı.

 Karaman Piri Reis Kültür Merkezi’nde sahnelenen gösteriye Karaman Valisi Süleyman Tapsız, Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Karaman Milletvekili Dr. Recep Şeker, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, Karaman Vali Yardımcıları, ilçe kaymakamları, daire müdürleri, akademisyenler, öğretmenler, öğrenciler ve il dışından gelen misafirler katıldı.

 HAFIZALARDA YER EDEN GÖSTERİ

 “Kökler”, “Anadolu’dan Türkiye’ye”, “Büyük Osmanlı Barışı”, “Milli Mücadele”, “Bayrak”, “Vatan”, “Biz Türkiye’yiz” olmak üzere 7 bölüm halinde sunulan gösteri, yaklaşık 90 dakika sürdü. Dede Korkut, Sultan Alpraslan, Yunus Emre, Karamanoğlu Mehmet Bey, Sinan Paşa, Necati, Nedim, Şeyh Galip, Seyit Onbaşı tiplemelerinin canlandırıldığı gösteride, her döneme uygun müzik, dans ve şiir örnekleri de sunuldu.

 Gösteride ayrıca Kaşgarlı Mahmut, Hoca Ahmet Yesevi, Hacı Bektaş-ı Veli, Aşık Paşa, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek, Nazım Hikmet, Arif Nihat Asya, Orhan Şaik Gökyay, Ömer Seyfettin, Yahya Kemal, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın söz ve şiirlerine de yer verildi.

 Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır” sözüne de yer verilen gösteride, Şair Ahmet Coşkun’un yanı sıra, Türk Müziği Sanatçıları İrfan Gürdal, İpek Merve Tahancı ve Zerrin Çağlar sahne aldılar. Şef Kemal Günüç’ün yönettiği orkestra muhteşem bir performans sergilerken, pek çok tiplemeyi canlandıran dizi ve sinema oyuncusu Sezai Yeşilyurt da büyük alkış topladı.

 PLAKET VE TEŞEKKÜR

 Büyük beğeniyle izlenen gösteri sonrasında memnuniyetini dile getiren Karaman Valisi Süleyman Tapsız, Biz Türkiye'yiz Kültür Sanat Topluluğu Koordinatörü Şair Ahmet Coşkun’a teşekkür ederek, üzerinde Aktekke Camii silueti bulunan bir kristal hediye etti.

 Vali Tapsız, yaptığı teşekkür konuşmasında Vali Tapsız, “Öncelikle, Biz Türkiye'yiz Kültür Sanat Topluluğuna çok teşekkür ediyorum. Muhteşem bir gösteri sundular. Mevlana'nın, Yunus Emre'nin, Şeyhülislam Zembilli Ali Efendi'nin, Denizci Piri Reis'in, Molla Feneri'nin, Kâzım Karabekir'in ve en önemlisi Türkçe'nin başkenti olmasına vesile olan Karamanoğlu Mehmet Bey'in memleketi olan sevgi, kardeşlik ve hoşgörü şehri Karaman'a hoş geldiniz” dedi.

 “Türkçe Aşkı, Vatan Aşkı” gösterisinden övgüyle bahseden Vali Tapsız, “Arkadaşlarımız bugün bizlere Anadolu'nun yağmurla ıslanmış topraklarının kokusunu getirdiler. Bizi tarihte bir yolculuğa çıkardılar. Dede Korkut ile başlayıp günümüze kadar, sırasıyla Sultan Alparslan, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve nihayetinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk komutanlığında elde edilen zaferlerin temsili gösterimini yaptılar. Başarılarının devamını diliyorum.” diye konuştu.

 PROF. DR. KAÇALİN’DEN TEŞEKKÜR

 Bugüne kadar Türk dili konusunda hep ilmi ayağı temsil ettiklerini belirten TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, “2017 yılı içerisinde çeşitli etkinliklerle serpiştirilmiş bir Türk dili kutlamaları yapmayı düşünüyoruz. Biz hep ilmi ayağı, ilmi payı temsil ediyorduk. Bundan sonra folklorik sohbetler, seyahatler, tanıtımlar gibi çeşitli faaliyetleri de katarak, bu çeşitliliği artırmayı düşünüyoruz.” diye konuştu.

 Prof. Dr. Kaçalin, yüksek performanslarından dolayı “Biz Türkiye’yiz Sanat Topluluğu” üyelerine ve topluluk Genel Yönetmeni Şair Ahmet Coşkun’a teşekkür ederek, başarılarının devamını diledi.

 ŞAİR AHMET COŞKUN’DAN TEŞEKKÜR

 Sundukları plaket ve samimi ev sahiplikleri için Vali Süleyman Tapsız’a ve projenin hayata geçmesini sağlayan TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin’e teşekkür eden Şair Ahmet Coşkun, “Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Bu süreçte hem birlik ve beraberlik mesajları veren, hem de milletimizi sonsuza kadar yaşatacak temel unsur olan Türk dilinin güzelliklerini gözler önüne seren özgün bir projeyle huzurlarınızda bulunmaktan büyük onur duyuyorum. Bize bu fırsatı sunan TDK Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin’e teşekkür ediyorum.” dedi.

 Plaket takdimi ve teşekkür konuşmalarının ardından izleyiciler, başta Şair Ahmet Coşkun olmak üzere gösteride sahne alan ses sanatçıları ve tiyatrocularla fotoğraf çektirme yarışına girdiler.

 
Erzurumspor galibiyete kilitlendi
 
Bölge tarımında yeni konsept
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarih ve kültürde Erzurum farkı
Erzurum 3 resmi, 1 özel müzesi, 992 Kültür varlığı, 90 sit alanıyla Doğu ...
Halk Ozanlarından gençlere davet
Erzurum İpek Yolu Halk Ozanları Derneği Başkanı Selami Yağar, Türk kültürünün ...
Erzurum’u sanatla tanıtıyor
Erzurum Fotoğrafçılık Kulübü Başkanı Barış Yorulmaz, yaklaşık 8 yıldır ...
 
Tarihi Evlere, tarihi misyon
Erzurum’un 2 tarihi evinin birleştirilmesiyle oluşturulan Habib Baba Kütüphanesi ...
El Sanatlarında ATAÜNİ farkı
60×60 kalitede Hereke halı dokuması yapılan merkezde, sürdürülen uygulamalı ...
Kültür ve Sanatta 'Mızrap' yaklaşımı
Mızrap Kültür Sanat Evi hizmete açıldı.
 
102 bin kişi Erzurum’u tercih etti
MAHMAT AKDAĞ-TÜİK Doğum Yeri İstatistikleri açıklandı.
Erzurum’un Aile gerçeği
M.AKDAĞ-TÜİK istatistiklerle Aile 2015, İl bazlı sonuçları açıkladı.
‘Dadaşlar diyarına her şey helal olsun’
Alp, Cumhuriyet Onur ödülünden sonra, okuma imkanı bulamadığı bu büyük ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri