Yeni Teşvik düzenlemesinden beklediğini bulamayan Doğu Anadolu Bölgesi illerinde, 5084 sayılı yasanın uygulama süresinde uzatma beklentisi hakim. 5084’den çok sayıda işletmenin yararlanmasına rağmen, Erzurum’da bu yasanın uygulama süresinin uzatılması noktasında hiçbir girişim yok. Bölgenin sosyo ekonomik düzeyi yüksek illeri olan Elazığ ve Malatya’da ise gündem yalnızca 5084 sayılı Teşvik Yasası.
ERZURUM NEREYE GİDİYOR?
Erzurum’da son yıllarda ekonomik sorunların gündeme taşınmaması bir alışkanlık haline geldi. Kapanan işyeri sayısındaki artış, kurulan şirket sayısındaki azalma, ticaret sektöründeki daralmanın ciddi boyuta ulaştığı, istihdamı olumsuz etkilediği Erzurum, suni ve dedikoduya dayalı gündemlere ağırlık verirken, ilin içinde bulunduğu ekonomik gerçekler göz ardı ediliyor. Malatya ve Elazığ’da ise gündem ekonomiye kilitlenmiş durumda.
ERZURUM ORTADA YOK
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin 8 iline özel olarak çıkarılan hayvancılık hibe desteğine, Erzurum’dan özel bir tepki gelişmezken, bu çifte standarta yine ilk tepkiyi Malatya ve Elazığ gösterdi. Hayvancılık alanında çok ciddi kaynaklar barındıran Erzurum’da bu tür ekonomik sorunlar gündemden düştükçe, ilin sosyo ekonomik performansının sürekli düşüşü de kaçınılmaz hal alıyor. ETB’nin hibe desteğinden Erzurum’un yararlandırılması ve DOSİAD’ın konuyu gündeme taşıması çabalarına rağmen, siyaset alanında bu yolda sarfedilen hiçbir çaba yok.
MALATYA DA OLMASA…
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, 5084 sayılı Teşvik Yasası'nın 2012 yılına kadar devam etmesi için başlattıkları çalışmaların sürdüğünü belirtti.
TSO Meclisi Kasım ayı toplantısı yapıldı. Toplantı öncesinde TSO Meclis Başkanı Sami Payza, Meclis Başkan vekillerinin tecrübe sahibi olması için onlarında zaman zaman toplantıları yönetmesi gerektiğine inandığı için toplantıyı yönetmesi için yerini Meclis Başkan Vekili Ahmet Gür'e bıraktı.
5084 SANCISI
TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, 5084 sayılı Teşvik Yasasının 2012'ye kadar devam etmesi gerektiğini belirterek, bu yasanın devam etmemesi durumunda mevcut sıkıntının katlanarak artacağını söyledi. Mevcut yasanın istihdamı arttırmak için çıkartılacağını, eğer yasanın devam etmemesi durumunda istihdamda ve üretimde büyük sıkıntı yaşanacağına işaret eden Erkoç, 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın mutlaka 2012 yılına kadar uzatılmasını istediklerini ifade etti. Erkoç, bununla ilgili talebi Başbakan Erdoğan ve
bakanlar kurulu üyelerine gönderdiklerini söyledi.
DOĞU HİBE DESTEĞİNE MUHTAÇ
Erkoç, Doğu Anadolu Bölgesi'nin de hayvancılığı teşvik uygulamasına dahil edilmesini istediklerini ve bununla ilgili yapılan çalışmalar nedeniyle Doğu Anadolu Bölgesi'nin de hayvancılığı teşvik uygulamasına 2010 yılında alınmasını ümit ettiklerini ifade etti.
TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Suriye'nin Humus kentinden Malatya'ya yapılan ziyaret için iadeyi ziyaret yapılarak, Humus Kenti'ne Ocak yada Şubat ayında bir heyet halinde gidileceğini ifade etti.
KOSGEB'e olan ilginin artığını belirten Erkoç, Malatya'da KOSGEB veri Tabanı'na üye olanların sayısının 3 bini geçtiğini kaydetti.
İŞGEM'in kuruluşu ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Erkoç, 5 bin metrekarelik kapalı olan yapılacağın ve 38 işletmeye yer tahsisi olacağını kaydetti.
İsviçre'deki minare reformuna tepki gösteren Erkoç, katsayı kararının Türkiye'de sanayinin gelişmesine vurulmuş bir darbe olarak değerlendirdiklerini ifade etti.