Erzurum’un Yakutiye ilçesine bağlı Yoncalık Mahallesi’nde yaşayan 31 yaşındaki Muhammet Lütfi Karataş, 13 yıldır Parapleji hastalığının pençesinde kıvranıyor. Çalıştığı inşaatta üzerine asansör düşen ve beli kırılan Karataş’ın yeniden yürüyebilmek için verdiği mücadele, maddi engellere takıldı. Sakat kaldığı için malulen emekli edilen Karataş’ın, İzmir, İstanbul ve Ankara gibi şehirlerde geçirmek zorunda kaldığı tedavi süreci, tam da olumlu sonuç verecekken, araya bu kez maddi engeller girdi. Yeni çıkan bir yönetmelik gereği; fizik tedavi ve rehabilitasyon masraflarının yılda sadece bir kez karşılanabileceğini öğrenen 31 yaşındaki Muhammet Lütfi Karataş, “Uzun yıllar fizik tedavi gördüm, gitmediğim hastane, kapısını çalmadığım doktor kalmadı. Bu uzun sürecin sonunda tam yürümeye başlayacaktım ki, karşıma maddi engeller çıktı.” dedi.
//TEDAVİ İMKANLARI SINIRLI
31 yaşındaki Muhammet Lütfi Karataş, 1997 yılında çalıştığı bir inşaatta iş kazası geçirdiğini vurgulayarak, “Çalıştığım inşaatın beşinci katından başıma asansör düştü. Belim kırıldı, omuriliğim zedelendi. Yapılan muayenede, vücudun iki yanının felç hali demek olan Parapleji teşhisi konuldu. Genellikle, belden aşağı, iki bacakta birden görülen bu hastalık, omuriliğin boyun bölümünün zedelenmesine bağlı durumlarda ortaya çıkıyor.” diye konuştu. Geçirdiği o talihsiz kazanın ardından 13’üncü yılına giren yaşam mücadelesinin başladığını anlatan Karataş, “Yolun büyük bir bölümünü aştım, tam sonuna gelmiştim ki, karşıma ekonomik sorunlar çıktı.” diye konuştu.
//KARATAŞ, BAKAN AKDAĞ’DAN YARDIM İSTEDİ
İstanbul, Ankara ve İzmir’de çeşitli sağlık kurumlarında fizik ve rehabilitasyon tedavisi gördüğünü ve alanında uzman olan doktorların, yürüyebilme ihtimalinin çok yüksek olduğu yönünde görüş belirttiklerini söyleyen Karataş, “Doktorlar, geçirdiğim tedavilerin ardından yürüyebileceğimi ve sağlığıma yeniden kavuşabileceğimi söylediler. Fakat bunun için bir müddet daha fizik tedavi görmem gerektiğini belirttiler. Bunun üzerine ben de yeniden yaşama tutundum. Tedavilerime devam edecek ve ayaklarıma yeniden kavuşabilecektim ki, karşıma bu kez yeni çıkan bir yönetmelik çıktı. Bu yönetmelikle, fizik tedavi ve rehabilitasyon masraflarının sadece senede bir kereye mahsus olarak karşılanabileceği öngörülüyor. Yani bu yönetmelik benim tedavi masraflarımın karşılanmasına engel teşkil ediyor.” ifadelerini kullandı. Bu yönetmelik nedeniyle tedavisinin yarım kaldığını ve umudunun giderek tükendiğini vurgulayan Karataş, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’dan yardım istedi.
Karataş, “13 yıl boyunca çalmadığım kapı kalmadı. Yeniden yürüyebilmek için birçok sıkıntıya göğüs gerdim, mücadele ettim. Halimden hiç şikayetçi olmadım, olmam da. Benim başıma gelen kaza, Allah’ın bir takdiriydi, ‘hamdolsun’ dedim. Şimdi de Allah rızası için Sağlık Bakanımdan yardım istiyorum.” ifadelerini kullandı.
//“DOKTORLAR MÜJDE VERMESE, PROTEZ BACAKLARIMLA YAŞAMAYA DEVAM EDERDİM, AMA…”
Karataş, doktorların kendisine yeniden yürüyebileceği müjdesini verdiklerine dikkati çekerek, “Doktorlar bana demiş olsalardı ki, ‘senin yürüme şansın yok’ diye; ben de kanaat eder, hayatımın geri kalan kısmını protez bacaklarla geçirirdim. Ama yürüme şansım var fakat ben bu şanstan çok uzaklardayım. Devletimin bana bu şansı tanıyacağına ve ayaklarıma yeniden kavuşacağıma inanıyorum. Devlet yetkilileri beni bu halde bırakmasınlar, yardımcı olsunlar istiyorum.” dedi.