Erzurum’da etkili olan soğuk ve yağışlı havalar, sebze ve meyve fiyatlarına da tavan yaptırdı. Sebze haline sevk edilen sebze ve meyve miktarlarında, hafta başından itibaren düşüş gözlendiği bildirilirken, ihtiyacın karşılanamaması nedeniyle, fiyatların da yükselişe geçtiği ifade edildi.
Tüm yurdu etkisi altına alan soğuk ve yağışlı havalar, sebze ve meyve fiyatlarını da vurdu. Kış mevsimlerinde Türkiye’nin sebze ve meyve ihtiyacını karşılayan seraları olumsuz yönde etkileyen kar ve soğuk hava, tüketim bölgelerine ürün sevkiyatını da durdurdu. Üreticinin hasat yerine soğukla mücadele etmeye başladığı Akdeniz ve Ege bölgelerinde, piyasaya sunulan sebze ve meyve miktarında düşüş yaşanırken, talebe bağlı olarak fiyatlar da yükselişe geçti.
DOMATES FİYATLARI PATLADI
Erzurum’da 10 gün öncesine kadar 2,50 ile 3,50 lira arasında satışa sunulan domates, 5,00 lira sınırına dayanırken, fiyat tırmanışından, kış mevsiminde en çok tüketilen narenciye ürünleri de nasiplendi. 1 kilogram portakalın 1,50 TL’den 2,50 TL’ye yükseldiği, mandalinanın ise, 1,50 TL ile 2,00 TL arasında satılmaya başlandığı Erzurum’da, soğuk ve yağışlı havalara paralel olarak fiyatların yükselmeye devam edeceği kaydedildi. Erzurum Sebze Hali’nden edinilen bilgilere göre, Erzurum’u da teslim alan kar yağışı, aynı zamanda seracılık faaliyetlerinin yoğun olduğu Akdeniz ve Ege bölgelerini de olumsuz yönde etkiledi. Sebze haline sevkedilen sebze ve meyve miktarlarında, hafta başından itibaren düşüş gözlendiği bildirilirken, ihtiyacın karşılanamaması nedeniyle de, fiyatların yükselişe geçtiği ifade edildi. Özellikle salata, domates ve turunçgiller familyasından portakalla mandalinanın, toptan satışları da dahil olmak üzere, fiyat artışı yaşadığı kaydedilirken, söz konusu artışın, perakende satışlara da yansıtıldığı dile getirildi.
YAZIN YAĞMUR, KIŞIN DA SOĞUK
Erzurum’da manavlık yapan Dursun Polat isimli esnaf, “Erzurum’da yazın yağmur, kışın da kar yağınca, fiyatlar katlanır.” diyerek, sebze ve meyve fiyatlarının, son 10 gündür yükseliş seyri izlediğini bildirdi.
Bu yıl kış mevsiminin sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini değil, aynı zamanda Ege ve Akdeniz’i de etkisi aldığına vurgu yapan Polat, “Önceki yıllarda kış mevsimi sadece bu bölgeyi esir aldığı için, nakliye sorunu olurdu ve fiyatları nakliye etkilerdi. Ama şimdi nakliyenin üzerine, bir de üreticilerin soğuk yüzünden uğradıkları zarar eklendi. Seralarda üretim neredeyse durma noktasına geldi.” diye konuştu. Antalya’da sebze ve meyve bağlantısı yaptıkları sera üreticilerinin, çok zor durumda olduklarını dile getirdiklerini belirten Dursun Polat, “Adamlar işi-gücü, üretimi bırakmış, soğuk ve yağışlarla mücadele ediyorlar. Öyleleri var ki, tonlarca ürünü zayi olmuş durumda. İklim şartları böyle devam ederse, hem zengini, hem de yoksulu, bu kış sebze ve meyveye hasret kalacak.” dedi.
Mutfağı için tadımlık düzeyde sebze ve meyve alışverişi yapmak isteyen bir tüketicinin en az 20 lirayı gözden çıkarması gerektiğini vurgulayan manav Dursun Polat, fiyatlardaki yükselişin aşamalı olarak Şubat ayı boyunca devam edeceğini sözlerine ekledi.