Kırgızistan'ın başkenti Bişkek’te geçtiğimiz haftalarda düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 11. Zirvesi’nde Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar, bilime katkıları ve Türk dünyasına ilham verme çabaları nedeniyle “Ali Şir Nevai Uluslararası Ödülü” ile onurlandırıldı.
Sancar kaydettiği paylaşımda, ‘Beni, sadece Çağatay Edebiyatının değil, tüm Türk dünyasının en değerli olan Şairi Ali Şir Nevai Ödülüne layık gören Türk Devletleri Teşkilatı'na minnetarım. Hayatımdaki birinci önceliğim yaptığım bilim, ikincisi ise Türk Devletleridir.’ dedi
ALİ ŞİR NEVAİ KİMDİR?
Türk dünyasının en önemli ortak şahsiyetlerinden olan Ali Şir Nevâî, Türk dilinin ve edebiyatının gelişmesinde önemli katkıları olmuş büyük bir ediptir. Şair, Herat'ta doğmuştur. Nevâî, Timurlu şehzadelerinden Hüseyin Baykara'nın en yakın arkadaşı olmuştur. Hüseyin Baykara ile dostluğu ömür boyu devam etmiştir. Herat Sultanı olan Hüseyin Baykara, yakın dostu Ali Şîr Nevâî'yi yanına almıştır. Ali Şîr Nevâî'nin Herat'ta Sultan Hüseyin Baykara hizmetinde ilk görevi mühürdarlık (Nişancı) olmuştur. Nevâî, 3 Ocak 1501'de hayatını kaybetmiştir.
MÜHAKEMET'ÜL LÜGATEYN
Ali Şîr Nevâî, yaşamış olduğu onca zor zamanlara rağmen edebiyatçı kimliğini bırakmayarak ömrünün son zamanlarını Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan Muhakemetü'l-Lügateyn'i (İki Dilin Muhakemesi) yazmaya adamış önemli bir Türk dili milliyetçisidir. Nevâî'nin Türkçenin Farsçadan daha üstün bir dil olduğunu kanıtlamak için yazdığı bu eserinden başka farklı konularda kaleme aldığı 29 eseri vardır. Nevâî, bu kadar farklı tür ve konularda eser vererek döneminin bilimlerine hakimiyetini gösteren çok kültürlü bir şahsiyettir.