İşte, 8.2.2011 tarihli Hürriyet Gazetesindeki Yalçın Bayer'in köşe yazısı...
ANKARA’dan Mehmet Cemal Ören ‘Haydi kayağa Erzurum’a’ yazısına atıfta bulunarak geçen hafta Avusturya’ya gitmiş; özetle şunları anlatıyor:
“Erzurum Palandöken bana göre ülkemizdeki en iyi pistlere sahip bir merkez. Ayrıca bu yıl açılan Konaklı’daki pistler de muhteşem... Böyle bakınca çok güzel, ben son 10 yıl içinde 7 kez tatil seçeneğimi Palandöken olarak kullandım. Geçen yıl Avusturya Alpleri’ne gittim (Zellam see-kaprun) ve son 10 yılımı boşa harcadığımı fark ettim. Diyorsunuz ki 160 bin kişi Alpler’e gider de niye Palandöken’e gitmez? Ben bundan sonra niye gitmem onu anlatayım.
Ben ve eşim 25 Şubat’ta yine Avusturya’ya gideceğiz. Palandöken’de Dedeman hariç oteller aşağıdadır. Polat Rönesans 5 yıldızlıdır; fiyatı da 5 yıldızlıdır. Palan Otel ve Dedeman skilodge 4 yıldızlıdır. Sizi yukarı çıkaracak ilk lifte (gondola) kadar bu otellerden kayak botları ile 200 metre kadar yürürsünüz. Bu botlarla elinizde kayaklar yürümek çok zordur. Biraz rüzgâr varsa gondola çalıştırılmaz siz dağa, dağ size bakar ya yukarı Dedeman’a 2 km için 20 TL taksi parası verirsiniz ya da bakarsınız.
Yukarıda Dedeman’da kalmak en azından bu sorunları çözer, ama bugün Hürriyet’teki otel ilanına bakın kişi başı 190 TL; o da pazar günü girecekseniz cuma günü çıkacaksınız. Peki ben 7 gün kalmak istersem ortalama fiyat 240 TL oluyor. Ayrıca benim gibi kayakçılar Palandöken’e sadece ejder pisti, 21 numaralı pist ve 19 numaranın girişi için gider.
Ejderi hafta içi açmazlar; her türlü bahaneyi sunarlar, rüzgâr var, kar yok vs. vs... Ejdere sadece bir adet köhne telesiyej çıkar o da 17 dakikada... Çok şanslı iseniz her yıl bir kere pazar günü ejderi yakalarsınız. Neyse 21 ve 19’a razıyım dersiniz. 21’e bir gelirsiniz kayak milli takımı çalışma yapacakmış pist kullanıma kapalı, ‘Ama ben para verdim bunu bana daha önce söyleseydiniz gelmezdim vs.’ demeniz bir şeyi değiştirmez, sizi 0-6 yaş grubunun kaydığı pistlere yönlendirirler. Palandöken’de toplam 15 adet pist vardır; onun da sadece 3-5’i gerçekten zevk verir. Avusturya’ya bakalım toplam 47 adet pist var ve hiçbiri kayak milli takımına tahsis edilmiyor. Her otelin önünden geçen otobüs seferlerinin dakik tarifesi var.
Bana göre Alpler’i keşfedenler bir daha bu ülkede kayak yapmazlar derim. Erzurum’dan hiçbir şey olmaz yine Erzurum olarak kalır. Keşke mekanik tesisler kurmak yerine ‘beyinsel’ tesisler kursalardı.
Aynı problemler Uludağ 1. bölgede zamanında vardı. Sonra yatırımcılar bir şeyi anladılar ve 2. gelişim bölgesini kurdular, 4 otel yatırım yaptı, gerçek kayakçılar şu an 2. bölgeyi tercih eder. Sosyete ise 1. bölgede boy gösterir. Umarım Konaklı’ya yatırım yapılır ve gerçek kayakseverleri bölgesine çeker.”
Mehmet Cemal ÖREN-ANKARA