Erzurum İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami Altınok, bu yıl altyapı yatırımları için bütçeden ayrılan ödenek miktarını yüzde 40 artırdıklarını açıkladı. Altınok, büyük köylerden başlamak üzere kanalizasyon yapımına bütçeden 3 milyon 600 bin TL ayrıldığını söyledi.
Erzurum İl Genel Meclisi toplantısının dördüncü gününde bütçeyle ilgili ön görüşmeler yapıldı. Meclis üyesi Yusuf Kılıç, bütçeden alt yapı yatırımları için yeterli para ayrılmadığını vurguladı. Bunun üzerine açıklamada bulunan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami Altınok, geçtiğimiz yıl kanalizasyon yapımı için 2 milyon 500 bin TL ayrıldığını belirterek, kanalizasyon yapımına ayrılan miktarı 2011 yılı bütçesinde 3 milyon 600 bin TL çıkardıklarını bildirdi. Kanalizasyon yaparken nüfusu fazla olan köyleri dikkate aldıklarını dile getiren Altınok, "İlçelerimizde kanalizasyonu yapılmamış en büyük köy neresi ise onları yapacağız. Bin 500 nüfuslu köye yapılan kanalizasyon maliyeti ile orta büyüklükte 4 köyün kanalizasyonu yapılabilir. Geçtiğimiz yıl 2 milyon 500 bin iken bu rakamı 1 milyon 100 bin TL artırdık. Kanalizasyon yapımına ayrılan ödeneği yüzde 40 artırdık." dedi.
Altınok, iş makinelerinin bazılarının 1980'li yıllardan kalma olduğunu ve kullanılmaz hale geldiğini de dile getirdi. Bazı iş makinelerinin yedek parça giderinin 50 bin TL'yi bulduğunu kaydeden Altınok, yeni iş makineleriyle çalışmak istediklerini vurguladı.
Toplantıda Meclis Üyesi Cavit Subaşıgiller, hizmet satın alma ve kiralama yoluyla iş makinesi alımı yapılmasını önerirken, Genel Sekreter Altınok ise hizmet satın alma yöntemi ile iş makinesi kullanımına karşı olmadığını ancak personel ve araç sayısının fazla olduğuna dikkat çekti. Erzurum İl Özel İdaresi'nde yaklaşık 800 işçi ve 300'e yakın iş makinesi bulunduğunun altını çizen Altınok, personele yıllık 46 milyon TL maaş ödendiğini vurguladı. Altınok, "KÖYDES projesi devam ediyor. Hizmet alım yöntemiyle özel idare hizmetlerinin yapılmasına karşı değilim ancak mevcut durumda 800 işçi ve 300 iş makinesi var. Her türlü hizmeti alma imkanımız yok. Mecburen maaş verdiğimiz işçimizi çalıştırmak zorundayız. Personel sayımız azalıp iş makinelerinin eskilerini elden çıkardıktan sonra hizmet satın alınabilir." diye konuştu.
Öte yandan yaklaşık 46 milyon TL olan özel idare personel maaşı ilin neredeyse bir yıllık bütçesine denk geliyor. Erzurum'da yatırımlarda ve hizmetlerde kullanılmak üzere bütçeden 2009'da 47.5 milyon TL, 2010 da ise 50 milyon TL para ayrılmıştı.