Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Çiftçi’den 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı
Çiftçi’den 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı
Cumhuriyet bayramımız kutlu olsun
Cumhuriyet bayramımız kutlu olsun
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 0 - Esenler Erokspor: 1
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 0 - Esenler Erokspor: 1
Şehit diplomatlara vefa
Şehit diplomatlara vefa
Horasan’da Osmanlı Ocakları açıldı
Horasan’da Osmanlı Ocakları açıldı
HABERLER>EKONOMİ
15 Nisan 2011 Cuma - 09:29

OSB sorununa çözüm arayışı

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği, Erzurum “Organize Sanayi Bölgeleri”ni masaya yatırdı. OSB’lerde yaşanan sorun ve sıkıntılarla ilgili olarak geniş kapsamlı bir araştırma yapan MMO İl Temsilciliği, “1. Organize Sanayi Bölgesi’nde başarılı olundu mu?” ve “2. Organize Sanayi Bölgesi’nin başarısı ne olacak?” şeklindeki sorulara da yanıt aradı.

OSB sorununa çözüm arayışı

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği, Erzurum “Organize Sanayi Bölgeleri”ni masaya yatırdı. OSB’lerde yaşanan sorun ve sıkıntılarla ilgili olarak geniş kapsamlı bir araştırma yapan MMO İl Temsilciliği, “1. Organize Sanayi Bölgesi’nde başarılı olundu mu?” ve “2. Organize Sanayi Bölgesi’nin başarısı ne olacak?” şeklindeki sorulara da yanıt aradı.
MMO ARAŞTIRMASI
MMO İl Temsilcisi Nejmi Furunci, Erzurum’daki Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgili olarak yaptıkları araştırma hakkında bilgiler verdi. Erzurum Merkez 1. Organize Sanayi Bölgesinin güneyinden E23 karayolu, kuzeyinden ise demiryolunun geçtiğini hatırlatan Furunci, bölgenin, havaalanına ise, 3 kilometre uzaklıkta olduğunu belirtti. 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin ise, güney taş sırtı mevkiinde bulunduğunu ve şehir merkezine yaklaşık 7 kilometre mesafede olduğunu anlatan Furunci, “Yaklaşık 380 hektar alan büyüklüğünde olan bölge, Erzurum, Pasinler, Kars karayoluna ve bu yola bağlantı sağlayan çevre yoluna cephelidir, Mülkiyetinin yaklaşık yüzde 30’u şahıslara ait olup, kalanı kadastro haricidir ve belediye mücavir alan sınırı dışındadır,” bilgisini verdi.
OSB7LERİN İŞLEVİ
Organize Sanayi Bölgelerinin amaç ve işlevleri hakkında bilgiler de veren Furunci, OSB’lerin, sanayinin uygun görülen alanlarda yapılmasını sağlamak şeklinde bir amaç esasında kurulduklarını kaydetti. Kentleşmeyi yönlendirmek, çevre sorunlarını önlemek, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, imalat sanayi türlerinin belirli bir plan dâhilin de yerleştirilmeleri ve geliştirilmelerini mümkün hale getirmenin, OSB’lerin diğer amaçları arasında bulunduğunu anlatan Furunci, “OSB’ler, sınırları tasdikli arazi parçalarının gerekli alt yapı hizmetleriyle ve ihtiyaca göre tayin edilecek sosyal tesisler ve teknoparklar ile donatılıp planlı bir şekilde ve belirli sistemler dâhilinde sanayi için tahsis edilmesiyle oluşturulan ve 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu hükümlerine göre isletilen mal ve hizmet üretim bölgeleridir.” diye konuştu.  
ERZURUM’DA 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ’NİN DURUMU…
MMO İl Temsilciliği olarak, 1. Organize Sanayi Bölgesi’nin problemleri konusunda yapmış oldukları araştırmada, en büyük problemin enerji ve yer problemi olarak karşılarına çıktığını anlatan Furunci. “İşletmelere organize sanayi bölgelerini değerlendirmek üzere sorulan açık uçlu sorulara ise, en çok organize sanayi bölgesindeki enerji maliyetlerinin yüksek oluşundan rahatsız olunduğu şeklinde yanıtlar alınmıştır. Enerji probleminin varlığı bu sonucu desteklemektedir. Enerji problemini, bölge yönetimindeki problemler, tesis satışındaki sorunlar ve alt yapı yetersizlikleri takip etmektedir. Erzurum'da sanayileşme çabaları günümüze kadar olan dönemde istenen gelişmeyi gösterememiş, il hem kamu hem de özel sektör açısından uygun bir sanayi merkezi konumuna gelememiştir.” dedi.
ENERJİ SEKTÖRÜ
1979 ile 1986 döneminde sanayinin alt sektörü olan enerji sektörünün, ilin GSYİH'sı içinde yüzde 0,98'lik bir paya sahipken, madencilik sektöründeki payının yüzde 1.45, imalat sanayideki payının ise, yüzde 24 olarak gerçekleştiğine dikkati çeken Furunci, “İmalat sanayinin payında yıllar itibariyle dalgalanmalar olmasına rağmen, giderek azaldığı görülmüştür. Aynı zamanda il imalat sanayinin katma değerinin Türkiye imalat sanayi katma değeri içindeki payı giderek azalmıştır. İlimizde halen 69 sanayi kuruluşu faaliyet göstermektedir. Bu sanayi tesislerinde toplam 2 bin 809 kişi istihdam edilmektedir. Söz konusu bu sanayi tesislerinin 4'ü kamuya aittir. Mevcut sanayi tesislerinin kapasite kullanım oranları yüzde 30 civarındadır. İlimizde 15'i inşaat halinde 11'i yarım kalmış ve 13 adet herhangi bir faaliyette bulunmayan, kapalı sanayi tesisi bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.
 
2. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ’NİN KURULMASI KARARLAŞTIRILDI, AMA…
Bölgeler arası dengesizliğin giderilmesi ve bulunduğu bölgeye uygun sanayiler yaratmada önemli fonksiyonları olan organize sanayi bölgelerinin, il ekonomilerinde önemli yerlere sahip olduğuna işaret eden Furunci, “Bu açıdan hali hazırda biri faaliyette bulunan ve ikincisi de kuruluş aşamasında olan iki organize sanayi bölgesi mevcuttur. 1975 yılında faaliyete geçen 1. Erzurum Merkez Organize Sanayi Bölgesi’nde mevcut 83 parselin tamamı 68 firmaya tahsis edilmiştir. Bölgede şu anda faal olan firma sayısı 45'tir. Bu firmalardan 43'ü üretime yönelik faaliyette bulunurken bu sayı şu an 5 e inmiştir. 2 tanesi de basın-yayın alanında birçoğu ise çağrı merkezi üssü olarak faaliyet göstermektedir. Çoğu depo konumundadır ve 1 firma da proje aşamasında bulunmaktadır. İlde 2. Organize Sanayi Bölgesi'nin yatırım programına alındığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının 25. 03. 1998 tarih ve 2443 sayılı yazılarıyla kesinlik kazanmıştır. Kuruluş çalışmaları müteşebbis teşekkül tarafından yürütülen 2. Organize Sanayi Bölgesi yer seçimi çalışmalarını tamamlamak üzeredir.” diye konuştu. 
FURUNCİ, OSB’LERLE İLGİLİ YANIT BEKLEYEN SORULARI SIRALADI…
Makina Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilcisi Nejmi Furunci, OSB’lerle ilgili olarak yaptıkları araştırmanın sonuçları üzerinden cevap bekleyen birçok sorunun ortaya çıktığına vurgu yaparak,
“Yetkililere soruyoruz: bizler bu tesislerde ne ürettik? 2. OSB’de depo olarak mı kullanılacak? KOSGEB ve üniversitemiz OSB’lere ne gibi çalışmalar yaparak katkı da bulundu? Ülke ekonomisine katkıda bulunan kaç tane imalat firması var? Kaç tane fabrika var? 1.OSB’nin getirisi ne oldu? 2.OSB ne getirecek?” diye sordu.
Erzurum’un sürdürülebilir kalkınmasının sağlanmasında ve yeni yatırımcıların bölgeye çekilmesinde, yeni yatırımlara yapılan yönlendirmenin büyük önem taşıdığını kaydeden Furunci, “Ancak yatırımcılar bilgi ve birim eksikliğinden, bürokratların yaklaşımlarından dolayı yatırımlara çekimser bakmaktadırlar. Bu engellerin tamamıyla ülkemize yani bir yurttaş olarak kendimize zarar verdiği unutulmamalıdır. Zayıf yönümüz olarak belirlediğimiz “yatırım destek mekanizmasının olmayışı” konusunda stratejiler belirlendiğinde bilinçlenen ve iyi yönlendirilen yeni yatırımcılar ile bu tehdidin etkisi biraz azalacağı düşünülmektedir. Bunların yanı sıra Valiliğin yatırımlar konusunda eğitimli uzmanlar istihdam ederek aktif çalışmalar yapılmasına öncü olması da faydalı olacaktır.” dedi. 
“ERZURUM’U TANIMAYAN SİYASETÇİLER” VURGUSU
MMO İl Temsilcisi Furunci, Erzurum’un hakkı olan gelişmeyi bir türlü gerçekleştirememesinde, siyaset mekanizmasının da büyük rol oynadığına dikkat çekti. Furunci, şöyle konuştu: “Erzurum’un siyasi tarihine bakıldığında, Erzurum’da yetişmiş siyasetçilerin sadece Erzurum’un değil ülkenin geleceğine ışık tutan ve ülke çapında tanınmış, itibar görmüş siyasetçilerin olduğu görülecektir. Fakat son yıllarda siyasi otoritelerce yapılan siyasetçi tercihlerinde Erzurum’u yeterince tanımayan ve Erzurumluların tanımadığı kişilerin tercih edilmesi şehir ile siyasetçilerin arasına mesafe koymakta ve bu da şehrin hemen her alanında ilerleme ve gelişmesine engel olmaktadır. Özellikle siyasi lider tercihlerinde liyakat ve kişisel özelliklerine bakılmadan toplum odaklı kişilerin tercih edilmesi gerekmektedir. Seçim sisteminin Erzurum’un demokratik temsili noktasında yetersiz kalması, Erzurum için geliştirilen siyasetlerin şehrimizdeki ekonomik, soysal, kültürel kalkınmaya yeterince katkı sağlayamaması ve siyasetçilerin bu noktada ilgisiz tespit ettiğimiz önemli bir noktadır. Makina Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilciliği olarak OSB’lerde mağdur durum da olan esnafımızın yanında olmayı sürdüreceğiz. Buradan ETSO’ya da çağrıda bulunuyoruz. Buralara sahip çıkılsın. Bizler bu işin takipçisi olacağız. İlimizin sanayileşmesi gerekir.”
 

 
Mağdur Aileye Valilik sahip çıktı
 
Şimşek Kars'a atandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Esnafa şeker yaklaşım
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ile Şekerbank, işletmelere bankacılık ...
Gel çık işin içinden..
Yediden yetmişe kamuya borcu olan herkesin dikkatini çeken ‘Torba Yasa’yı, ...
Torba Yasa'da bilgilendirme adımı
Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen, “6111 Sayılı Torba ...
 
Pancar üretimine endişeli yaklaşım
Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Lokman Aydeğer, “Erzurum’da ...
Kalkınmada proje adımı
Uzundere Belediyesi tarafından yürütülen, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı ...
Yapılandırmada yüzde 65'lik başarı
Bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına yönelik olarak yürürlüğe ...
 
Yerel Zincirler buluşuyor
Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından ülke genelindeki perakendecilerin ...
Af yok..!
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) geçtiğimiz günlerde görüşülerek ...
İİBF ekonominin nabzını tuttu
Türkiye’nin sermaye piyasası, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri