Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi amacıyla bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair 7033 sayılı kanun Resmi Gazete’ de yayınlandı. Yayınlanan kanun ile; Bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmeler de sanayici tanımına dâhil edildi, Sanayi tesisleri kurulması aşamasında alınan vergiler ve yükümlülükler ortadan kaldırıldı, Üniversite hocalarına 75 yaşına kadar çalışma şansı verildi, OSB’lerde MYO kurulmasına teşvik, Bilimsel projelerde görev alacak doktora öğrencilerine burs imkanı, Çağdaş Teknoloji Transfer Ofisleri, OSB kurulumu ve işleyişinin önündeki parasal engellerin ortadan kaldırılması, Yerli Malına zorunlu destek ve Yerleşim alanları içindeki KSS’ler uygun yerlere taşınacak.
BİLİŞİM TEKNOLOJİSİ VE YAZILIM ÜRETEN İŞLETMELER DE SANAYİCİ TANIMINA DÂHİL EDİLDİ
Sanayi sicil kanununda ki sanayi tanımı güncellendi, günümüzün en önemli sekterlerinden biri haline gelen bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmeleri de bu madde kapsamına dahil edildi.
Sanayi işletmelerinin ruhsat aşamasında kayıt altına alınması mümkün hale getirildi, yasaya göre ruhsat veren kuruluşlar ruhsat vermek için Sanayi siciline ön kayıt yapmış olma şartı arayacaklar. Sanayi iletmesi niteliğinde olup da bugüne kadar kaydolmamış işletmeler ile kanunun yayım tarihi olan 1 Temmuz 2017 tarihinden önce yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelere af getirildi. Bu kanuna göre işletmesinde meydana gelen değişiklikleri, verilmesi gereken beyannameleri ve senelik işletme cetvellerini bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce süresi içinde vermeyenlere idari para cezası uygulanmayacak.
SANAYİ TESİSLERİ KURULMASI AŞAMASINDA ALINAN VERGİLER VE YÜKÜMLÜLÜKLER ORTADAN KALDIRILDI
Organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi sitelerinde bulunan arsaların tahsisine ilişkin olarak düzenlenen sözleşmeler ve taahhütnameler Damga vergisinden muaf,
Organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi sitelerinde yer alan gayrimenkullerin ifraz veya taksim veya birleştirme işlemleri, söz konusu bölgelerde bulunan arsaların tahsisi nedeniyle şerhi gerektiren işlemleri ile bu arsa ve üzerine inşa edilen binaların tahsis edilene devir ve tescili işlemleri ve cins değişikliği işlemleri harçtan müstesna,
Organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi sitelerinde yer alan binalar kiraya verilmemek şartıyla Bina Vergisinden daimi olarak muaf tutuldu.
ÜNİVERSİTE HOCALARINA 75 YAŞINA KADAR ÇALIŞMA ŞANSI VERİLDİ
Görevlerinde kalmalarında fayda görülen üniversite hocalarına yetmiş beş yaşına kadar hizmet edebilme imkânı tanındı.
OSB’LERDE MYO KURULMASINA TEŞVİK GELİYOR
Organize Sanayi Bölgelerinin içinde meslek yüksekokulu açılmasının önü açıldı, burada öğrenim gören öğrenciler için eğitim desteği yapılabilecek.
BİLİMSEL PROJELERDE GÖREV ALACAK DOKTORA ÖĞRENCİLERİNE BURS İMKÂNI
Bilimsel araştırma projelerine ilişkin ödeneklerin kullandırılmasında, proje kapsamında görevlendirilecek tezli yüksek lisans ve doktora programlarındaki öğrencilere 3 Mart 2004 tarihli ve 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun hükümlerine tabi olmaksızın belirlenecek miktarlarda burs verilir. “Bilimsel araştırma projelerine ilişkin ödeneklerin kullandırılmasında, proje kapsamında görevlendirilecek tezli yüksek lisans ve doktora programlarındaki öğrencilere (3 Mart 2004 tarihli ve 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun hükümlerine tabi olmaksızın) belirlenecek miktarlarda burs verilecek.
ÇAĞDAŞ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSLERİ GELİYOR
Teknoloji Transfer Ofisleri yeni bir yapıya kavuşturuldu: Yükseköğretim kurumları, Ar-Ge ve yenilikçilikle ilgili olarak kamu ve özel sektör ile iş birliği yapmak, üretilen bilgi ve yapılan buluşları fikri mülkiyet kapsamında koruma altına almak ve uygulamaya aktarmak üzere, sermaye şirketi statüsünde teknoloji transfer ofisi kurabilirler.
Ofisin kuruluş sermayesi, bilimsel araştırma projesi kaynaklarından veya döner sermaye gelirlerinden karşılanabilir.
Ofiste işçi statüsünde personel istihdam edilir ve yabancı uyruklu personel çalıştırılabilir. Ofis faaliyetlerinde hizmetine ihtiyaç duyulan öğretim elemanları sürekli veya yarı zamanlı olarak çalıştırılabilirler. Yarı zamanlı görev alan öğretim elemanlarının bu hizmetleri karşılığı elde edecekleri gelirleri, üniversite döner sermaye işletmesine yatırılmak zorunda değildir. Sürekli olarak istihdam edilecek personele kurumlarınca aylıksız izin verilir ve kadroları ile ilişkileri devam eder.
Öğretim üyelerine yurt içinde ve yurt dışında bir yıl süreyle ücretli izin verilebilir.
Devlet yükseköğretim kurumlarının uygulama ve araştırma merkezlerinde, araştırma enstitülerinde sadece Ar-Ge faaliyetlerinde bulunmak veya öğretim üyelerinin yürüttükleri Ar-Ge kapsamındaki projelere yardımcı olmak üzere, doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık veya sanatta yeterlik eğitimi sonrasındaki yedi yıl içerisinde kalmak kaydıyla en fazla üç yıl süre ile giderleri döner sermaye gelirlerinden bilimsel araştırma projeleri için ayrılan kaynaktan karşılanmak üzere sözleşmeli olarak doktora sonrası araştırmacı istihdam edilebilir.
OSB KURULUMU VE İŞLEYİŞİNİN ÖNÜNDEKİ PARASAL ENGELLER ORTADAN KALDIRILIYOR
4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununda kapsamlı bir değişiklik yapıldı;
Kalkınmada Öncelikli Yörelerdeki OSB alanı içinde Hazine veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait arazilerin bulunması hâlinde; bu arazilerin devredilebilmesine imkân tanındı. Diğer illerde ise 492 sayılı Harçlar Kanununda yer alan harca esas değerleri üzerinden peşin veya taksitle ödenmek üzere OSB’lere satılabilecek.
OSB kuruluş çalışmalarında ortaya çıkabilecek harcamaların karşılanması için yasaya özel bir hüküm kondu. Buna göre, kuruluşa katılacak kurum ve kuruluşlar, müteşebbis heyette bulunduracakları her bir temsilci için yüz bin Türk lirasından az olmamak üzere belirleyecekleri meblağı il özel idaresi, il özel idaresi bulunmayan illerde yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı adına açılan banka hesabına yatıracaklar.
OSB’lere faaliyetleri için gerekli olan projeler için Bakanlık kredi verilebilecek hatta bu kredi gerektiğinde faizsiz de olabilecek.
Arsa satışlarına çeki düzen getirildi. Parsel birim maliyetlerinin nasıl hesaplanacağı yasaya açıkça derç edildi.
OSB tüzel kişiliğinin kanunun uygulanması ile ilgili işlemlerde her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olduğu hüküm altına alınmış, bu alanda da sanayicilerimiz rahatlatıldı.
Kanunda belirtilen görevleri yerine getirmeyen OSB ve OSBÜK organ üyelerinin görevlerine son verilmesinin önü açıldı. Bakanlık istemi üzerine mahkeme basit yargılama usulü ile yargılama yapacak ve işlem son derece hızlı bir şekilde gerçekleşecek.
Yeni yasaya göre, Desteğe ihtiyaç duyulan bazı il ve ilçelerdeki OSB’lerde yer alan parseller tamamen veya kısmen bedelsiz tahsis edilebilecek. Buna ilişkin uygulama ve süresi Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenecek ayrıca uygulama esasları ile ilgili yönetmelik çıkarılacak. Yasa parsellerin tamamen ya da kısmen tahsilinin nasıl yapılacağı belirlenen şartlara uymayan yatırımcılar hakkında yapılacak işlemler de yasada açıkça formülize edildi.
Reorganize kurulmuş sanayi tesislerinin OSB’ye dönüşmesine ikinci bir fırsat verilmiştir. Buna göre, 1 Temmuz 2017 tarihinden önce mer’i plana göre yapılaşan sanayi tesislerinin bulunduğu alanlar için bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde yapılan başvurular, valilikçe uygun görülürse; hazırlanan gerekçe raporuna istinaden 3194 sayılı Kanun uyarınca plan onama yetkisi bulunan idarelerle alanın özelliklerine göre ilgili kurumların katılımıyla, vali başkanlığında oluşturulacak olan ıslah komisyonunun belirlediği ıslah şartları ve süresinin Bakanlık tarafından uygun görülmesi ile söz konusu alanlar OSB olarak değerlendirilebilecek. Böylelikle hem mevcut sanayi işletmeleri OSB çatısı altında bir araya gelmiş olacaklar hem de bu sanayi tesislerinin kapladığı alanın neredeyse iki misli bir alan sanayi alanına dönüştürülebilecek.
YERLİ MALINA DESTEK ARTIK ZORUNLU
Yerli Malı destekleniyor. Kamu İhale Kanununa konulan bir madde ile ihalelerde yerli malı ürünlere %15 fiyat avantajı tanınmasına cevaz veriliyor. Ayrıca Kamu İhale Kurulu tarafından ilan edilecek olan listede yer alan ürünler ile yerli yazılım ürünlerine %15 oranında fiyat avantajı tanınması zorunlu hale geliyor. Diğer taraftan, yine orta düşük, orta yüksek ve yüksek teknolojili makine, malzeme ve ekipman arasından ilgili bakanlıklarca belirlenen ve Kurum tarafından ilan edilen listede yer alan ve ihale konusu işte kullanılacak makine, malzeme ve ekipmanın yerli malı olması şartı getiriliyor.
YERLEŞİM ALANLARI İÇİNDEKİ KSS’LER UYGUN YERLERE TAŞINIYOR
Yerleşim Alanları içinde kalan KSS ile sanayi işletmelerinin taşınmasına devlet desteği geliyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının görev ve yetkileri bu kapsamda yeniden tanımlanıyor. Bakanlığa, yerleşim alanları içerisinde bulunan sanayi sitelerinin ve sanayi işletmelerinin yerleşim alanı dışına taşınmasına ve planlı sanayi alanları dışında faaliyet gösteren sanayi işletmelerinin planlı sanayi alanlarına taşınmasına yönelik faaliyetleri yürütme ve taşınma masraflarını kredi ile destekleme görev ve yetkisi veriliyor.