Sibirya soğuklarıyla birlikte Erzurum'un üzerine yerleşen ve 'İnversiyon tabakası' olarak nitelendirilen 'siyah bulut', halkı, sağlık açısından korkuttu. Uzmanlar çocuklar ile yaşlıların kirli havada dışarı çıkmasının sakıncalı olduğu, hasta sayısının yüzde 100 arttığını bildirdi.
Türkiye'nin en soğuk kentlerinden biri olan Erzurum'a doğalgaz verilmesine karşın vatandaşların doğalgaz sistemine ilgi göstermemesi nedeniyle yakılan kömür ve katı atıkların havada oluşan inversiyon tabakasına neden olduğu bildirildi. Oluşan bu tabaka sistemi ile nefes darlığı, öksürük, KOAH gibi şikayetlerin yüzde 100 arttığını söyleyen uzmanlar kasım ve mayıs ayları içerisinde nefes testi yaptırmak için günde 600 kişinin hastaneye geldiği bildirilirken, bu sayının yaz aylarında 250-300 civarında olduğu dile getirildi.
KENT ÜZERİNDEKİ KİRLİ TABAKA
Kent üzerinde özellikle sabah ve akşam saatlerinde daha da belirgin bir şekilde ortaya çıkan 'inversiyon tabakası'nın yaşlı ve çocukları olumsuz yönde etkilediğini belirtildi. Hava kirliliğinin astım ve bronşiti tetiklediğini anımsatan doktorlar, kirlilikten en iyi korunma yolunun dışarı çıkmamak olduğunu belirtti. Hava kirliliğinin akciğer fonksiyonlarında azalma, astım semptomlarında kötüleşme ve solunum yollarında ciddi sorunlara yol açtığını anlatan Uzman Doktorlar, "Hava kirliliğinin özellikle
yaşlılar, kalp ve akciğer hastalarında ölüm riskini artırdığı, kanser riskini de yükselttiği bilinmekte. Risk grubunda olan yaşlılar ve çocuklar kesinlikle bu tür havalarda dışarı çıkmamalılar" diye uyarıda bulundular.
Solunum testi yaptıran vatandaşlar ise kış ayları içerisinde hava kirliliği nedeni ile nefes darlığı çektiklerini ifade etti. Yaptırdıkları kontroller sonrasında nefes darlığı, öksürük, KOAH gibi şikayetleri sonucu çeşitli muayenelerden geçen vatandaşlar, "Erzurum kış memleketi insanlar ısınmak için kömür ve çeşitli katı atıklar yakıyor buda hava kirliliğine sebep oluyor bu nedenle de birçok vatandaş nefes darlığı çekiyor" diye konuştu.