Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Aydemir: ‘Akif Milli ferasetin sesi, basiretin ifadesidir’
Aydemir: ‘Akif Milli ferasetin sesi, basiretin ifadesidir’
MEB bir ilki gerçekleştirecek
MEB bir ilki gerçekleştirecek
Sarıkamış Şehitleri dualarla anıldı
Sarıkamış Şehitleri dualarla anıldı
Göktaş’tan 2. Eylem Planı açıklaması
Göktaş’tan 2. Eylem Planı açıklaması
ATAUNİV bilimsel başarıları ödüllendirdi
ATAUNİV bilimsel başarıları ödüllendirdi
HABERLER>GÜNDEM
21 Kasım 2013 Perşembe - 18:23

Musa Kazım'a Vefa

ATAÜNİ ve Tortum Belediyesi işbirliğiyle 22-24 kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Şeyhülislam Musa Kazım Efendi sempozyumu, 2011 yılında Prof. Dr Konukçu’nun gündeme taşıdığı, Şeyhülislam Musa Kazım Efendi kabrinin restorasyonu konusuna da dikkatleri çekecek.

Musa Kazım a Vefa

Atatürk Üniversitesi ve Tortum Belediyesi işbirliğiyle 22-24 kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Şeyhülislam Musa Kazım Efendi sempozyumu hazırlıkları tamamlandı. Sempozyumla, Erzurum’un değerlerinden olan Erzurumlu Şeyhulislam Musa Kazım Efendi tüm yönleriyle tanıtılacak. Üç gün sürecek olan sempozyumda bildiriler sunulacak, müzakereler gerçekleştirilecek. Etkinlikte  2011 yılında Atatürk üniversitesi Tarih Bölümü emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Enver Konukçu’nun gündeme taşıdığı, Edirne’de bulunan ve bakıma muhtaç durumdaki Şeyhülislam Musa Kazım Efendi kabrinin restorasyonu da ele alınacak.

Atatürk üniversitesi emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Konukçu 25 Haziran 2011’de Şeyhülislem Musa Kazım Efendinin Edirne’de yer alan kabrinin bakıma muhtaç bir durumda bulunduğunu açıklamış,  Tortum’un yetiştirdiği bu mümtaz Erzurum evladının kabrinin restorasyonu  için Tortum Belediyesi’ne çağrıda bulunmuştu.

KONUKÇU ÇAĞRI YAPMIŞTI

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, 26 Haziran 2011’de yaptığı açıklamada, Erzurum’un, tarihte derin izler bırakan birçok Şeyhülislam yetiştirdiğini söylemiş,  Feyzullah ve Vani Efendi gibi isimlerin, bunların sadece ikisi olduğuna dikkati çekerek, Tortumlu Musa Kazım Efendi’nin de, ilmi ve dini yönüyle Osmanlı’da bir döneme damgasını vurduğunu kaydetmişti.  Musa Kazım Efendi’nin kabrinin nerede olduğunun kimseler tarafından pek bilinmediğini anlatan Konukçu, “Ben de şahsen merak ederdim, Bursa’da katıldığım bir sempozyumda meslektaşım Prof. Dr. Mehmet İspirli’ye bunu sordum. Cevaben; Musa Kazım Efendi’nin kabrinin Edirne’de olduğunu ve II. Murat’a ait Muradiye Camii’nin haziresinde medfun bulunduğunu öğrendim. Bu kıymetli bilgi şahsım kadar, Erzurum’u da yakından ilgilendiriyor.” İfadeleriyle bilgi vermişti.

Musa Kazım Efendi’nin kabrine ait fotoğrafa, Edirne Üniversitesi’nden Prof. Dr. M. İnbaşı sayesinde ulaştığını belirten Konukçu, kabrin bakıma muhtaç bir durumda olduğunu gördüğünün altını çizerek, “Erzurum’un bu mümtaz evladının kabrini elden geçirmek ve bakımını yaptırmak, bana göre en başta Tortum Belediyesi’ne düşer. “ vurgusunu yapmıştı.

KONUKÇU, TORTUMLU MUSA KAZIM EFENDİ’Yİ ANLATTI…

Tortum kökenli olan Musa Kazım Efendi’nin, İttihad ve Terakki ve dolayısıyla V. Mehmed Reşad devrinin önde gelen din adamlarından ve Şeyhülislamlarından olduğunu anlatan Konukçu, şu bilgileri vermişti: “Dini konularda derin bilgisi vardır. İttihad ve Terakki liderlerinin 1918’de yurdu terk etmelerinden sonra, Musa Kazım Efendi köşesine çekilmiş ve dini esereler kaleme almaya çalışmıştır. İngilizlerin baskısı ile tehcir konusu gündeme geldiğinde, Hükümet üyesi olması nedeni ile hakkında işlemler yapılmış ve Mahkemeye sevk edilmiştir. Kendisini aklama çalışmaları nedense, eski hükümetin düşmanı olan yeni yöneticilerce hoş karşılanmamış ve suçlu görülerek mahkumiyetine karar verilmiştir. Mabyenci Ali Fuad Efendinin, ‘Görüp İşittiklerim’ isimli hatıratında, Musa Kazım Efendi’nin mahkumiyet kararı saraya da intikal etmiş, Padişah 6’ncı Mehmed Vahideddin bir süre bu karar üzerinde düşünmek zorunda kalmıştır. Bir ara doğum yeri olan Erzurum Vilayeti Tortum kazasına gitmesi ve orada yaşanması istenmiş ise de, Musa Kazım Efendi, bunu kabul etmekle, suçluluğunun doğrulanacağını düşünerek buna karşı çıkmıştır.”

TORTUMLU ŞEYHÜLİSLAM MUSA KAZIM EFENDİ, SAYISIZ ESERE SAHİP…

Musa Kazım Efendi’nin daha sonra Edirne’ye gönderildiğini ve kendisinin ölümüne kadar burada yaşadığını dile getiren Konukçu, “10 Ocak 1920’de burada hayata gözlerini kapamıştır. İslam’da Meşveret Usulü ve Hürriyet, Riacalin Muhtırası ve siyasetçiler İstibdad Devri Ahvali ve sebep olanlar, İslam’da Cihad, İhlas ve Alek Tefsirleri, Şeyhülislam Musa Kazım Efendi Külliyatı gibi eserleri vardır. Ancak üzerinde kendi devirlerinde bile tartışmalara olan Şeyh Bedreddin’in meshur eseri Varidat hakkında Türkçeye çevrilmiş olan eser, Musa Kazım Efendi tarafından yorumlanmıştır. Onun böyle bir eseri kaleme alması cesaret ve bilim alanındaki sınırsız yeteneğini de ortaya koymuştur.” Kaydını düşmüştü

MUSA KAZIM EFENDİ’NİN EDİRNE’DE TOPRAĞA VERİLDİĞİ BİLİNİYORDU, ANCAK…

Şeyhülislam Musa Kazım Efendi’nin Edirne’de toprağa verildiğinin bilindiğini, ancak yerinin pek bilinmediğini ifade eden Konukçu, şunları kaydetmişti: “Bunun sebebi de Edirne’nin bulunduğu zor durum ve işgal yıllarıydı. Yöre dışında hayatını kaybetmiş Erzurumlular hakkında maalesef şimdiye kadar ciddi bir araştırma yapılmış değildir. Çoğu İstanbul’daki Yeni Cami Mezarlığından tutun da, Üsküp’e kadar yayılmış durumdadır. Birinci Dünya Harbi sonrası esir düşen birçok Erzurumlu Bakü’den Vetluga ‘dan Samarra’ya, oradan Kransnoyarsk ve Viladivostok’a kadar isimsiz mezarlıklarda yatmaktadır. Onlara sadece dualarımızla ulaşabilmekteyiz. Manevi bağ böyle koruyabilmektedir. Erzurum, Tortumlu Musa Kazım Efendi de öyledir. Vani Efendinin hanımı da öyledir. Bilindiği gibi son zamanlarda, İstanbul’daki Şükrü Paşa bile Edirne’ye nakledilmiş ve sonsuz uykusunu kendisine ait anıtta uyumaktadır. Erzurumluların yolu düşerse onu bu meçhul kahramanı ziyaretle dua etmesini isterim. Mezarın restoresi ve kitabesinin yenilenmesi gerekmektedir. Tortum Belediyesi’nin bu asli görevi üstleneceğinden eminim. Gurbet elinde sonsuz uykusunu uyuyan Musa Kazım Efendi’nin önünde saygı ile eğiliyoruz.”

 
ETÜ'den Weber Söyleşisi
 
Alparmak Yavi şehitlerini duayla andı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altıparmak'tan tarihi denetim
Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak onarımı devam eden Kongre Binası ve ...
Değiştiren değiştirene
Erzurum’da 9 aylık araç devir verileri açıklandı. İlde Eylül ayında 2 ...
Hasar Tesbiti Başladı...
Merkez üssü Erzurum'un Tekman ilçesine bağlı Yerköy köyünde gece saatlerinde ...
 
Yaylalı'dan Gazileri Unutmadı
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Gaziler ...
Erzurum Valiliği Uyardı!
Erzurum Valililiği, 112 başta olmak üzere 155 ve 156 numaralarını gereksiz ...
Mısır'daki Katliam Kınandı
Erzurum'da bir araya gelen vatandaşlar, Mısır'da şehit edilenler için ...
 
Ya patlarsa diyen yok!
Erzurum'da Fil Geçti Köprüsü'nün altında lüks bir otomobilde dumanların ...
Arazi kavgası: 4 ölü, 3 yaralı
arazi sınır anlaşmazlığı nedeniyle iki aile arasında çıkan silahlı çatışmada ...
Ergenekon hakimleri ilk kez konuştu
Karara imza atan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hakimleri ise karar sonrası ilk kez konuştu.
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri