Ekonomik veriler her bakımdan Erzurum'da bir göçüşme yaşandığına delil olarak görülmeli. Buna son işaret ise TOBB verileri.
Buna göre, 2010 yılı Ocak-Ağustos ayları arası kurulan yabancı sermayeli şirketlerin illere göre dağılım sonuçları açıklandı. TOBB verilerine göre bu yılın sekiz ayında Erzurum’da 50 bin TL’si yerli 50 bin TL’si de yabancı sermayeli olmak üzere bir limited şirket kuruldu. Erzurum’daki yabancı sermayeli şirket sayısının bölge toplamındaki payı yüzde 11.1 oldu.
BÖLGE SONUÇLARI
Bu yılın sekiz aylık diliminde Doğu Anadolu Bölgesinde 9 yabancı sermayeli limited şirket kuruldu. Şirket sermayesinin 4 milyon 120 bin TL’lik dilimini yabancı sermaye, 3 milyon 885 bin TL’lik dilimini ise yerli sermaye oluşturdu. Bölgedeki yabancı limited şirketlerin ülke payı yüzde 0.64 olarak kaydedildi.
YABANCI ORTAKLI ŞİRKETLERİN İL DAĞILIMI
Doğu Anadolu Bölgesinde yabancı sermayeli limited şirketler Van, Malatya, Erzurum, Tunceli, Ağrı ve Iğdır illerinde kuruldu. En çok sayıda şirketin kurulduğu il 3 şirketle Van oldu. Malatya’da 2, Erzurum, Tunceli, Ağrı, ve Iğdır’da kurulan yabancı şirket sayısı ise birde kaldı.
ŞİRKETLERİN SERMAYELERİ
TOBBO verilerine göre, Van’da 400 bin TL yabancı, 273 bin TL’si yabancı sermayeli 3; Malatya’da 3 milyon TL yabancı, 3 milyon TL’si yerli 2; Tunceli’de 50 bin TL yabancı, 12.5 bin TL’si yerli bir, Ağrı’da 300 bin TL yabancı, 300 bin TL’si yerli 1; Iğdır’da 300 bin TL yabancı 230 bin TL’si yerli sermayeli bir şirket kuruldu. Bölgede sermayesi en yüksek şirket Malatya’da oluşturuldu.
BÖLGENİN ÜLKE PAYI
Doğu Anadolu Bölgesinin yabancı sermayeli limited şirket payı yüzde 0.64, ortak olunan şirketlerdeki sermaye toplamı payı yüzde 1.73, ortak olunan şirketlerdeki ülkenin sermaye toplamı payı ise yüzde 2.49 olarak açıklandı. Erzurum’un bölge payı ise limited şirket sayısında yüzde 11.1, yabancı sermaye tutarında yüzde 1.21, yerli sermaye tutarında ise yüzde 1.28 olarak kaydedildi.
TEŞVİK BÖLGESİ SONUÇLARI
Erzurum’un içinde bulunduğu 4’üncü Teşvik Bölgesinde ise 27 yabancı sermayeli limited şirket kuruldu. Şirketlerin sermayelerinin 7 milyon 855 bin TL’sini yabancı; 5 milyon 562 bin TL’sini ise yerli sermaye oluşturdu. 4’üncü Teşvik bölgesinde en çok sayıda yabancı sermayeli şirketin kurulduğu il Trabzon oldu.
İL DAĞILIMI
4’üncü Teşvik Bölgesinde Doğu Anadolu illeri dışında, Trabzon’da 6; Diyarbakır, Şanlıurfa, Ordu, Mardin illerinde iki, Sinop, Şırnak, Artvin ve Giresun illerinde ise bir yabancı sermayeli şirket kuruluşu gerçekleştirildi. Teşvik bölgesinde yabancı sermayeli anonim şirketin kurulduğu tek il ise Diyarbakır olarak belirlendi.
TEŞVİK BÖLGESİ ÜLKE PAYI
4’üncü teşvik bölgesinin ülke toplamındaki payı kurulan yabancı sermayeli limited şirketi sayısı payı yüzde 1.92, yabancı sermaye payı yüzde 3.30, yerli sermaye payı ise yüzde 3.56 olarak ölçüldü. Doğu Anadolu Bölgesi illerinin teşvik bölgesi içindeki payı ise şirket sayısında yüzde 3.3, yabancı sermayede yüzde 52.4, yerli sermayede de yüzde 69.85 oranında belirlendi.