Üreten ve büyüyen Türkiye rekorlar kırmaya devam ediyor. Türk ekonomisini dar boğaza sokmak için yerli yabancı çevreler elele çalışıyor. Gezi olayları sonrası başlatılan ataklar öncelikle dev projelere yönelmişti. Bu projelerin durması için elinden geleni yapan yerli yabancı lobiler başarılı olamadı. Devreye 17 Aralık ve sonrasındaki ikinci dalga girdi. Dev projelerin müteahhitleri yargı yoluyla engellenmeye çalışıldı, varlıklarına el konmak istendi.
KRİZ ÇIĞIRTKANLARI ORTADA
Bu oyun da tutmayınca bu kez piyasalara saldırıldı. Türkiye'de kur faiz dengesi bozularak hem kamunun hem de özel sektörün yatırımla ülkeyi büyütmesi engellenmek istendi. Merkez Bankası faizleri artırınca istenilen ortam oluştu ama yine de hevesler kursaklarda kaldı. Gazetelerle yatırımcı müteahhitlere karalama kampanyası da, lobilerin ağzından konuşan işbirlikçilerle 'kriz çıkacak' çığırtkanlıkları da hep havada kaldı. Türkiye ihracat rekoru kırdı, beyaz eşyadan inşaata birçok sektörde satışlar tarihi rakamlara ulaştı. Üretici de sanayicide bu oyunlara gelmedi.
İHRACAT REKOR KIRDI
Ocak ayındaki 12 milyar 15 milyon dolarlık ihracat, Cumhuriyet tarihinin en yüksek Ocak ayı ihracat rakamı oldu. Ocak ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.6 arttı. Ocak ayında en fazla ihracat yapılan 3 ülke sırasıyla Almanya, Irak ve İngiltere oldu. Almanya'ya ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 artarken, Irak'a ihracat yüzde 16, İngiltere'ye yüzde 18 artış gösterdi. 2013 yılı ihracatı ise 151.7 milyar dolar olarak gerçekleşti.
SAATTE 572 EV SATILDI
Konut satışları geçen yıl altın dönemini yaşadı. Türkiye'deki konut satış rakamı geçen yıl yaklaşık 1 milyon 145 bini buldu. Tapu işlemlerinin yapıldığı mesai günleri ve çalışma saatleri dikkate alındığında, Türkiye'de günde ortalama 4 bin 580 konut el değiştirdi. Satılan konut sayısı saatte 572'ye, dakikada ise 9'a karşılık geldi. TEMFED Başkanı Ali Taylan, "Döviz ve faiz sektörü etkilemez. 2014 olumlu geçer" dedi.
OTOMOBİL GAZA BASTI
Türkiye'de otomobil satışları 2013 yılında ilk kez 600 bin barajını aşarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Otomobil satışları 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 19.48 artarak 664 bin 655 adete ulaştı. 2012 yılında 556 bin 280 adet otomobil satışı gerçekleşmişti. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 9.72 artarak 853 bin 378 adet olarak gerçekleşti.
HAZIR GİYİM LİDER
Rekor kıran Ocak ayı ihracatında, en büyük payı 1 milyar 589 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörü aldı. Otomotiv sektörü 1 milyar 587 milyon dolar ihracat ile ikinci, kimyevi maddeler sektörü ise 1 milyar 404 milyon dolar ihracat ile üçüncü oldu. Hazır giyim yeni pazarlarla güçlendi.
35 MİLYON TURİST
Türk turizmi 2013'ü rekorla kapattı. Türkiye'ye gelen turist sayısı geçen yıl yüzde 9.84 artışla 34 milyon 910 kişiye ulaştı. Türkiye; Fransa, ABD, Çin, İspanya ile İtalya'nın ardından dünya sıralamasında 6'ncı sırada yer aldı. Sektör temsilcileri, bu yılı da yeni bir rekorla kapatacağından emin.
İSTİHDAM ARTTI
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Hanehalkı İşgücü İstatistikleri '2013 Ekim Dönemi Sonuçları'na göre, Ekim'de istihdam geçen yılın aynı ayına göre 139 bin kişi artışla 25 milyon 648 bin kişiye ulaştı. Eylül 2013'te işgücüne katılma oranı geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 51.3 olarak gerçekleşti.
AVRUPA BİRİNCİSİYİZ
Beyaz eşya sektörü, 25 milyon adet üretim kapasitesi ve 21 milyon adet üretimiyle, çok önemli bir üretim üssü haline geldi. Türkiye beyaz eşya sektöründe Avrupa'nın lider ülkesi oldu. İhracatta 14 milyon adetleri rakamlarını geçen sektör, son dönemde de rekor satış ve ihracat rakamlarına ulaştı.
Kaynak: Takvim