Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
MEB’den Uluslararası Eğitim Kongresi
MEB’den Uluslararası Eğitim Kongresi
Tunç: ‘AK Parti, bir millet hareketi olarak doğdu’
Tunç: ‘AK Parti, bir millet hareketi olarak doğdu’
Gazze'de can kaybı 45 bin 541’e yükseldi
Gazze'de can kaybı 45 bin 541’e yükseldi
Yumaklı’dan fahiş fiyat değerlendirmesi
Yumaklı’dan fahiş fiyat değerlendirmesi
ÖSYM 2024 hizmet verileri açıklandı
ÖSYM 2024 hizmet verileri açıklandı
HABERLER>GÜNDEM
12 Temmuz 2010 Pazartesi - 09:50

Küçükler 6 yılına not verdi

Kentin temel açmazlarıyla birlikte hemen her konuda sorulara içtenlikle yanıt veren Başkan Küçükler, Belediye’nin içinde bulunduğu koşulların dikkate alınması halinde kendisinin 6 yıllık icraat dönemine 10 üzerinden 100 tam puan verdiğini dile getirdi. Başkan, “Devrim yaptık” dedi. İşte Erzurum Gazetesi'nin yaptığı söyleşinin tümü...

Küçükler 6 yılına not verdi

“Devrim yaptık”, “haram yemedik”, “satarak değil, satın alarak kazanıyoruz", “Belediye'nin borcu yok”, “Önceki belediye yönetimi şu an bizim aldığımızdan 4 kat fazla ödenek alıyordu”, “yurt dışı gezileri olmasaydı 2011 olmazdı”. Bu sözler ve daha fazlası Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler'le yapılan söyleşiden.

ERZURUM’DA DEVRİM YAPTIK

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, gazeteniz ERZURUM’un sorularını yanıtladı.  Kentin temel açmazlarıyla birlikte hemen her konuda sorulara içtenlikle yanıt veren Başkan Küçükler, Belediye’nin içinde bulunduğu koşulların dikkate alınması halinde kendisinin 6 yıllık icraat dönemine 10 üzerinden 100 tam puan verdiğini dile getirdi. Başkan, “Devrim yaptık” dedi.

TESİSLER KASIM’A YETİŞECEK

Özellikle içme suyu projesinde kentin 50 yıllık su problemini giderdiklerini söyleyen Küçükler, kentsel dönüşüm çalışmalarının da 15 ayrı bölgede birden sürdürüldüğünü aktardı. Başkan, bunların cesaret ve atılım gerektiren hamleler olduğunu da aktararak, 2011 kapsamında kentin makyajına dönük ciddi değişimlerin yaşanacağını ve yapımı devam eden kış olimpiyatları tesislerinin de bitmek üzere olduğunu dile getirdi.

Sayın Başkan 2011 Universiade kış oyunlarına 6 aylık bir süre kaldı. Erzurum’un çok kısa olan inşaat sezonu da üç ay sonra bitecek. 2011 için mutlak gerekli olan kent vizyonu için kentsel dönüşüm çalışmaları sizce yeterli boyuta getirilebildi mi? Getirilmediyse yaşanan sorunlar nelerdir?

KÜÇÜKLER-Tabi 6 aylık bir süre kaldı 2011 oyunlarına. Bizim buradaki kaygımız 2011 tesislerinin yetişmesi konusuydu. Şimdiye kadar sıkıntımız oydu. Allaha şükür yetişeceğini, yetişmekte olduğunu herkes biliyor, görüyor. Dolayısıyla herhangi bir sıkıntı, herhangi bir problem yok. Yetişiyor. Biliyorsunuz, Türkiye’de olmayan birçok tesis ilk defa Erzurum’da yapılıyor. Bunların hepsinin projeleri yurtdışında yapıldı. Bunun teknik takibi, bunun teknik olarak kontrolü yabancı şirketler tarafından yapılıyor. Şuan tesisler bitmek üzere. Buz hokeyi salonları, atlama kuleleri, curling salonu gibi buz sahaları bitmek üzere.

Açılışlar ne zaman?

KÜÇÜKLER-2011 gelmeden 1-2 ay öncesinden. Bütün tesislerin işlemleri bitmiş ve açılışları gerçekleşmiş bir halde olacaktır.

SİHİRLİ DEĞNEĞİMİZ YOK

Kentsel dönüşüm çalışmaları?

KÜÇÜKLER-Bu şehir 6 bin yıllık geçmişi olan bir şehir. Böyle bir şehrin bütün kötü yapısını, kentsel dönüşümünü bir anda sağlanması mümkün değildir. Elimizde sihirli bir değnek yok. Bugün metropol şehir olan Ankara, İstanbul bile bunları sağlamış değil veya dünyadaki özel şehirler dahi bu dönüşümü sağlayabilmiş, yüzde yüz yok edebilmiş değil. Ha biz burada şunu yaptık, yapıyoruz. Bunu inşallah da yetiştireceğiz. Şehrin görüntü itibariyle, makyajı itibariyle çalışmalara başladık. Son mesela 1 haftadır dikkat ederseniz şehirde ciddi manada değişim yaşanıyor. Çünkü bunlar önceden planlanmış şeylerdi. Bir de kentsel dönüşüm anlamında biz şuan belediyeler olarak on beş yerde çalışmalar yürütüyoruz.

Hepsi Büyükşehir’in mi?

KÜÇÜKLER-Hayır, 6-7 tanesini büyükşehir belediyemiz, geriye kalan kısımları da ilçe belediyeleri yürütüyorlar. Ve bunlar devam eden şeyler. Tabi bu 2011’de hepsi bitmiş olacak değil ama epey bir mesafe kat edilmiş olacaktır. 

Nerelerde yapılıyor çalışmalar?

KÜÇÜKLER-Örneğin biri eski hayvan pazarının olduğu, mal meydanı dediğimiz yerde. 230 dönümlük büyük bir alan. Burayı şimdi kentsel dönüşüme kazandırdık. Vatandaşın parasını ödeyip, o kötü görüntüyü yıkıyoruz. Bu Erzurum açısından bir devrimdir. Erzurum’un en büyük kanayan yarası yani. Öbür tarafta Telsizlerde eskiden tezek kalaklarının olduğu, şehrin girişinde olan kötü görüntüyü ortadan kaldırdık. Şimdi hemen atlama kulelerinin yan tarafındaki yerler kalkıyor. Diğer taraftan bakıyorsunuz şehrin hemen göbeğinde, merkezinde Hasani Basri, Mehdi Efendi ve Habip Efendi bölgelerinde şuan konutlar ürettik. Belediye olarak buralarda kentsel dönüşümü sağlama anlamında çalışmalar var. Yine diğer bir tarafta Hacı Cuma’da çalışmalara başlanıyor. Biz yine Büyükşehir olarak Şehitler mahallesinde kamulaştırma işlemleri yaptık. Orada kentsel dönüşüm yapıyoruz. Yine Aziziye Belediyesi’nin Gez Köylü’nde, Ilıca’da çalışmaları var. Her belediyemiz, Büyükşehir başta olmak üzere Erzurum’un her bir yerinden tutmuş ve kentsel dönüşümü sağlamak için çok büyük alanlarda çalışmalar yürütüyoruz. Mesela yine büyükşehir belediyesi Mahrukatçılar Sitesini, yine hayvan pazarını kentsel dönüşüm projesi kapsamına aldı.

Ne zaman sonuçlanacak bütün bunlar?

KÜÇÜKLER-Bunların hepsi ciddi kentsel dönüşüm çalışmalarıdır. Bunlar öyle dediğim gibi sihirli değnekle bir günde, bir yılda, 5 yılda, belki 15 yılda yapılacak bitecek işler değildir. Ama bizim 2011 organizasyonunu yapmamıza engel değildir. Biz 2011’i bahane ederek, vesile ederek kentsel dönüşüme hız verdik. Ateşledi bizi.

ERZURUM BOYANACAK

Başka neler yapılacak?

KÜÇÜKLER-Kentsel dönüşüm çerçevesinde şehri boyayacağız. Bunun reklamına başlayacağız bu hafta içerisinde. Ve şehri bir boya firmasıyla boyayacağız. Binalar komple boyanacak. Özellikle 2011’in yapılacağı yerleşim merkezlerindeki konutların boya işlemlerini yapacağız. Bu da çalışmamızın bir boyutu. Bu boyalamayla apartmanların dış cephesindeki kötü görüntüler ortadan kalkmış olacak. Çalışmalarımızı projelendirilerek gerçekleşiyor. Bazı yerlerde yarım kalmış binalar var. Onları sökmeye başladık. Yine bazı yerlerde kötü görüntü gözükmesin diye perdeleme çalışmalarımız olacak. Bunların hepsi 2011 organizasyonuna kadar bitecek. Projelerimizde hiçbir terslik ve sorun yok.

AKKENT KURULACAK 

Yeri gelmişken soralım: 2011 bahane edilmeksizin gecekondulara ilişkin bakış açınızı merak ediyoruz.

KÜÇÜKLER-Biz 6 yıldır görevdeyiz. Görev süremiz boyunca bu şehirde hiçbir gecekondunun yapımına müsaade edilmedi. Belediye olarak biz önce yapılmasını engelledik. Ardından da birçok noktada gecekondu dönüşümü için harekete geçtik. Yine bizim dönemimizde uydu kentler yapımına da müsaade etmedik. Eskiden herkes işin kolayına kaçıyordu, uydu kentler kuruyordular. Şimdi biz buna müsaade etmiyor, kent içerisinde yapılaşmayı gerçekleştiriyoruz. Onların mantığında hareket edecek olsaydık bizlerde Ak kent diye bir yerleşim merkezi kurardık. Ama biz diyoruz ki Ak kenti biz kuracağız, ama şehrin dışında değil, şehrin kendisini ak kent yapacağız.

NAZIM İMAR PLANI YAKINDA TAMAM 

Yapılaşmaya ilişkin en temel sorun ne sizce?

KÜÇÜKLER-Bakın, bu şehirde bir nazım imar planı yapılmamış. Nazım imar planı yapıyoruz. Bunların hepsi ciddi devasa işler. Maliyeti yüksek işler. Şehrin anayasası niteliğinde bir nazım imar planının olmaması ne kadar kötü, tahmin edersiz. Şimdi biz bu nazım imar planı projesini yaptırıyoruz. Bedeli 4-5 trilyon değerinde.

AĞIRLIK KENTSEL DÖNÜŞÜME

Tekrarlarsak, 2011 vasıtasıyla şehirde ciddi bir kentsel dönüşüm çalışmaları başlatıldı. Bizde isterdik ki kentsel dönüşüm projesi 15-20 yıl önce başlasın. En azından bugün epey bir mesafe kat etmiş olacaktık. Ama maalesef. Hasani Basri mahallesinde konutlarımız var. Yine Çat yolunda TOKİ’yle beraber gecekondu dönüşümünde binlerce konutlarımız var. 6 yıl boyunca kentsel dönüşüm çalışmalarında elimizden geleni yaptık diyebiliriz. Ama ikinci dönemimizde ağırlık verdiğimiz en önemli çalışmamız kentsel dönüşüm oldu. Geçen dönem gecekondu çalışmalarımız diğer çalışmalarımızla beraberdi. Geçen dönem şehrin öncelikli birçok sorununu çözüme kavuşturduk. Bu dönemde kentsel dönüşüme ağırlığımızı verdik. Şuan Büyükşehir belediyesi 7 ayrı noktada kentsel dönüşüm yapıyor. Biraz önce söylediğim, Mal meydanına mümkün değil, kimse giremezdi. Ama biz cesaretimizle girdik kamulaştırdık. Başardık.

ÖZELLEŞTİRME KARŞITI 

Finansal kaynağı nereden tüm bu çalışmaların?

KÜÇÜKLER-Bütün bu yaptıklarımıza kaynak biz yaratıyoruz. Tamamen tüccar mantığıyla hareket ediyor, aldığımız yerleri değerlendiriyoruz. Biliyorsunuz göreve geldiğimizde belediyeye ait hiçbir gayri menkul kalmamıştı. Hepsi satılmıştı. Hiç unutmam bir gazete manşet atmıştı. “Belediye rant peşinde” şeklinde bir haber vardı. Haberde, “Belediyeler yer satar, başkan nerde bir yer varsa satın alıyor. Nasıl iştir?” denilmişti. Evet doğru. Bizim belediyeye kazandırdığımız gayri menkuller kaç trilyon değerinde. Biz gayri menkul kazandırdık. Çünkü satılacak hiçbir şey kalmamıştı. Bizden önce 70 küsur belediye otobüsü satılmıştı, biz körüklü otobüs satın aldık. Bunlar hep belediyeye kazanç sağlayan yatırımlardır. Belediyeye ait bir arsa geçmiş dönem belediye zamanında satılmıştı, biz tam o arsanın karşısında vatandaşa ait arsayı belediyeye aldık.

SATARAK DEĞİL, ALARAK KAZANIYORUZ

Bizim anlayışımızda satarak değil, alarak kazanmak var. İyi hesap etmek lazım, doğru hesap etmek lazım. Derler ya at binenin, kılıç kuşananındır. Biz hesabımızı iyi yapıp, yatırım yapıp belediyeye kazanç sağlıyoruz. Bir de belediyede her şey para kazanmak değil, zarar etmemektir. Bu çok önemli. İyi hesap etmek lazım. Mesela bir toplum merkezi ve meslek edindirme merkezi projemiz çerçevesinde vatandaşımıza biz kurslar düzenledik. Şimdi iş imkanı buldular. 500’ün üzerinde sertifika verdik. Sistemi iyi idare edebilmek önemlidir. Biz bunu iyi yapıyoruz.

BELEDİYENİN BORCU YOK

Peki sayın Başkan, Büyükşehir Belediyesinin bugün itibariyle borcu ne kadar?

KÜÇÜKLER-Borç yok, daha doğrusu çok küçük bir oran. Göreve geldiğimizde biz belediyenin borcunu tamamen ödemiştik. Bütün borçlarını yapılandırdık ve borç ödedik. Büyükşehir’in ciddi bir borcu yok. Bugün 1-2 trilyon borcu vardır. Bunu da belediyeye borç olarak görmüyoruz. 1-2 trilyon bir büyükşehir belediyesi için nedir ki?

O kadar mı gerçekten? Yok yani?..

KÜÇÜKLER-Evet, yok. Yalnız ESKİ’nin içme suyundan dolayı 100 trilyon gibi bir borcu vardı. Biz bunu yapılandırdık, bu borcu da ödüyoruz. Henüz bu borç bitmiş değil. Biz arıtma tesisinden şehre suyu verdikten sonra Tedaş’a bir borcumuz oluşmuyor. Eskiden kuyulardayken aylık 800 milyar – 1 trilyon her ay borçlanıyorduk. Bu 100 trilyonluk borç da buradan geliyor zaten. Birikmiş anlayacağınız. Şimdi öyle bir borç oluşmuyor. Yani o açığı kapattık. Çünkü artık biz kuyulardan su çekmiyoruz.

AK PARTİ AYRIM YAPMAZ 

İktidarla aynı partiden olmanın avantajlarını yaşıyor musunuz?

KÜÇÜKLER-Şimdi bizim partimizin adı Adalet ve Kalkınma Partisi. Kim olursa olsun ayrımcılık yapmıyoruz. Adından da anlaşılacağı üzere adalet… Yani Ak Partili belediye ile Ak partili olmayan belediye arasında ayrım yapmıyoruz. Hükümetin gönderdiği para nüfusa ve vergiye göre gönderiliyor. İki parametre de çok önemli.

Diyarbakır’da veri ödeme oranı çok az ama bizden iki kat daha fazla ödenek alıyor?

KÜÇÜKLER-- Ama nüfusları daha fazla.

 ÖDENEK YETERSİZ: MHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI ŞU AN BİZİM ALDIĞIMIZDAN 4 KAT FAZLA ÖDENEK ALIYORDU

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, aldığı pay bakımından büyükşehirler içinde son sırada. Alınan ödenek sizce yeterli mi?

KÜÇÜKLER-Geçtiğimiz gün sizinde gazetenizin manşetinde yer almıştı Büyükşehir Belediyesine ayrılan ödenek. 16 Büyükşehir Belediyesi içerisinde en düşük ödenek Erzurum’a geliyor. Bakın size bir şey söyleyeyim; MHP döneminde Büyükşehir’e gelen para, şu an bize gelen paranın tam 4 katı. Yani biz MHP döneminde gelen paranın 4’te 1’ini alıyoruz. Bugün bakıldığında biz MHP döneminde alınan paranın çok çok altında ödenek almamıza rağmen, hizmette çok ciddi mesafeler kateddik.

TARİHİ GÖRÜNÜR KILDIK

Erzurum tarihi kimliği ön planda olan bir kent. Tarihi dokunun ise yeterince korunamadığı bir gerçek. 2011 sürecinde tarihi dokunun korunmasına yönelik hangi adımlar atıldı?

KÜÇÜKLER-- Biz göreve gelmeden önce Cumhuriyet caddesine çıktığımızda Kale’nin nerde olduğunu göremezdik, bilmezdik. Ama şuan kalenin bütün surları her yerden görünüyor. Çifte Minarelerin etrafı mahvolmuştu ama biz etrafını açtık, göz önüne geldi. Bunlar gibi çoğu tarihi eserimizin etraflarını açıp görünür kıldık. Çalışmalarımız bunlarla kalmayacak elbette, devam edeceğiz. Bizden önce kimsenin el atmadığı yerlere biz el attık.

50 MİLRON EURO’LUK KREDİ ALINACAK

Tarihi Erzurum evleri birer ikişer yok oluyor. Bu evleri barındıran mahaller ise tarihi özelliklerinden sıyrılarak, dikey yapılaşmaya sahne oluyorlar. Sizin, Erzurum’un tüm otantik özelliklerini barındıran tarihi Erzurum mahallesi şeklinde bir yaklaşımınız ve yatırım planınız var mı? Sayıları çok az olan tarihi Erzurum evlerinin korunmasına yönelik olarak Büyükşehir’in planı nedir?

KÜÇÜKLER- Çok hoş. Tam bir tevafuk (denk gelme). Bu hafta içinde Meclis’teki konumuz tevafuktur ki, bu konudur. Buraların restorasyonunu belediye olarak biz yapacağız ve bütün tarihi yerleri belediye olarak alacağız. Mesela Karanlık kümbetin olduğu ara sokakta tarihi evleri tarihi kentler birliğini sağlamlaştıracağız.

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ ERZURUM’DA TOPLANACAK

Bizim belediye olarak borcumuz olmadığından hem yurtiçinde, hem yurt dışında kredimiz var. Biz 50 milyon avroluk bir kredi almak istiyoruz ve bunu tarihi alanlarımızı içine alan bölgelerimizde kentsel dönüşüm yenileme alanı oluşturmada kullanacağız. 50 milyon avro. Böyle bir adım attık. İlk defa yine Erzurum’da tarihi kentler birliğini topluyoruz haftaya Cuma günü. Türkiye’de bulunan tarihi kentlerin belediye başkanlarını buraya çağırıyoruz. Burada Erzurum’u masaya yatıracağız.

Ekibinizden memnun musunuz?

KÜÇÜKLER-Yaptığımız çalışmaları ekibimizle beraber gerçekleştiriyoruz. Başarılı çalışmalarımızı ekibimizle gerçekleştiriyoruz. Hepsinden memnunum.

Yaşınız?

KÜÇÜKLER- 40’a gireceğim

Günde kaç saat uyuyorsunuz

Bu güzel kente hizmet noktasında daha verimli olabilmek için her türlü fedakarlığı yapıyoruz. Mesela bugün gece 12 (24)’yi geçe uyudum. Saat 3.30’da uyandım. Ekibimizle beraber şehrimizi gezdik. Yeni projeler üzerinde düşündük. Vatandaşımızla sabahın erken saatlerinde bir araya gelerek sorunları dinledik.

HİÇ SUYA ZAM YAPMADIK 

Pek ardışık olmayacak ama, suya zam var mı gündemde?

KÜÇÜKLER-2004 yılında biz göreve gelmeden önce su fiyatları sürekli yükselirdi. Biz göreve geldikten sonra fiyat artışını durdurduk. 2004 yılında göreve geldiğimizde suyun tonu 1 milyon 350 bin liraydı. 2010 yılında da bu fiyat yine aynı.

İÇME SUYUNDA DEVRİM YAPTIK

Erzurum son bir yıldır içme suyu sorunuyla gündeme geliyor. Tarihi çeşme başlarında su kuyrukları olduğunu vardı. Yine şişe suyu tüketiminde çok ciddi oranda bir artış var. Baraj etrafındaki köylerin taşınmasında henüz istenilen düzeye gelinmedi. İçme suyu sorunu sizce var mı? Yoksa kent halkı niçin suyu tüketmekten kaçınıyor?

KÜÇÜKLER-İçme suyunda yaşanan tedirginlikler birazda siyasete kurban gitti. Erzurum’da suyun bozulduğunu hep iddia ettiler. Erzurum’da su var mıydı ki bozulsun. Ramazan’da düşünüyorduk, sahurda mı suyu verelim, iftarda mı? Sahurda versek iftara kalmıyor, iftarda versek sahurda kalmıyordu.

CENNET ÇEŞME SUYU ARTIK HERYERDE

İçme suyu noktasında Erzurum bir devrim yapmıştır. Barajın bulunduğu noktada köyün birini zaten taşıdık, diğerinin de baraja yakın olan bölümünü taşıdık, diğer bir yarısı da bu yıl itibariyle taşınacak. Cennet Çeşmesi’nin suyunu Erzurum’a yaydık. Şükrüpaşa’ya Cennetin suyunu götüreceğiz dedik. Götürdük. Yine Cennetin suyunu taa Hilalkent’e taşıdık. Burada Cennet çeşmesinin arkasında tarihi cennet çeşmesini gün yüzüne çıkardık. Muhalefet şimdi de “iyi güzelde suyu bozuk” diyor. Yahu cennetin önceden suyu 5 metreden çıkıyor, yazın lağım kokuyordu. Şimdi 22 metreden çıkarıyor, tertemiz suyu milletimize sunuyoruz. Biz sudan siyaset yapmıyoruz, kimse de yapmasın. Yine bakıyorum eleştiri yapanlara cennet çeşmesine hiç uğramayan insanlar, cennet çeşmesinin suyunun bozulduğunu söylüyor. Bu ne kadar samimi bir eleştiri, tartışalım. Bugün dışardan gelen insanlar Erzurum’daki değişimi çok net bir şekilde görüyor.

HARAM YEMEDİK, PARAMIZ BEREKETLİ

Finansal kaynağı hakikaten merak ediyoruz. Erzurum’a gönderilen ödenekle bunlar nasıl yapılabilir?

KÜÇÜKLER-Elbette yapılamaz. Bize gelen ödenekle bu yatırımların yapılması mümkün değil. Kaynak yaratıp Erzurum’a hizmet getiriyoruz. Bunu insanların anlaması gerekiyor. Bizi eleştirenler bile aslında takdir ediyorlar. Bir de bizim paramızda bereket var. Haram katmıyoruz. Yaptığımız her çalışmanın hesabını iyi yapıyor ve uygun fiyatlarla gerçekleştiriyoruz.

CUMHURİYET CADDESİ’NİN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK

Örneğin, bugün Cumhuriyet Caddesi’ni yeni bir görüntü kazandıracak çalışmayı başlatacağız. Işıklandırmasıyla mükemmel bir görüntü kazandıracağız. Cumhuriyet Caddesi çok farklı bir cadde görünümü kazanacak. Bu hizmeti birileri 10 trilyona yaptıracağımızı düşünürken, biz bu hizmeti bu fiyatın çok çok altında yüzde 20 fiyatına yaptıracağız.

GERÇEKLEŞMEYEN TEK VAADİM TAŞMAĞAZALAR’DIR

Daha başkan seçilmemişken, yani 6 yıl önce, sizin bir vaadinizi hatırlıyoruz. Taşmağazalar trafiğe kapatılıp, raylı sistem şeklinde, otantik bir tramvayın yer alacağı bir alan yapacaktınız burayı? Neden olmadı?

KÜÇÜKLER-Haklısınız. Göreve geldiğim günden bugüne kadar verdiğim vaadlerden sürüncemede kalan tek vaadim Taşmağazalar çarşısıdır. Başka bir tane daha kimse gösteremez. Taşmağazalar için gerçekleştireceğimiz çalışmanın gecikmesinin nedeni esnafımızı dinleyip onlarla istişare etmemizdendir. Esnafla biz projemizi yıllar öncesinde görüşürken, haklı endişeleri vardı. Bizlere ilettiler. Mesela otopark yapılması gerektiğini ve Taşmağazalar’ın ana artel olduğunu, alternatif bir ana artelin yapılması gerektiğini bizlere söyleyen esnafımızı haklı bulduk. Peki ne yaptık? Projemizi gerçekleştirmeden bu bölgede bir otopark, bir de Kasımpaşa altgeçidini yaparak bu endişeleri sonlandırdık. Şimdi Taşmağazalara düşündüğümüz projeyi hayatiyete geçiriyoruz. Artık esnafımızın da endişesi kalmadı. Herkes bu projeyi destekliyor.

YURT DIŞI GEZİLERİ OLMASAYDI 2011 OLMAZDI

Gerek Belediyeler Birliği ve gerekse Büyükşehir’e yapılan davetler babında sıkça yurt dışı gezilerine katılıyorsunuz: Bugüne kadar kaç kez yurt dışına gittiniz? Bu ziyaretlerden Erzurum’a taşıdığınız katma değerler nelerdir?

KÜÇÜKLER-- Bakın, yurtdışı gezilerimiz Erzurum’a 2011’i kazandırmıştır. Yurtdışına yaptığım seyahatlerin yarısından fazlası 2011 için. 2011 bizden önce Bursa’nın, Kayseri’nin aklına gelmiş olsaydı, onlar bize bırakmazdı. Onların alt yapıları bizden çok çok iyi. Ama biz yurt dışı seyahatlerimiz sayesinde 2011’i kentimize kazandırdık. Muhalefet bana “kaç defa yurtdışına çıktın?” diye soruyor. Ben diyorum ki, arkadaşlar benden önceki belediye başkanı yurtdışına 5 defa çıktığını söylemiş ve bununla gurur duymuştu. Bu gurur duyulacak bir şey değil. Yani yurt dışına az gitmek bir gurur vesilesi olabilir mi? Hizmette yurt dışı gezileri çok önemli. Ben müsait olsam daha çok giderim yurt dışına.

TÜRKİYE’DE İLK KEZ MODİFİYE ASFALTI ERZURUM KULLANDI

Başka kazanımlar?...

KÜÇÜKLER-Söyleyeyim, yurtdışı seyahatlerimiz sayesinde modifiye asfaltı keşfettik. Katkı malzemeli, özel kauçuk malzeme asfaltın içine katılıyor. Özellikle Erzurum gibi 70 derece ısı farkı olan şehirlerde kullanılıyor. Dolayısıyla sıcak ve soğuk havalarda asfalt sorunu çözülüyor. Cumhuriyet Caddesine, Menderes caddesine bu asfaltı kullandık. Cumhuriyet caddesine 5 yıl önce atmıştık bu asfaltı. hala o asfalt kullanılıyor. Unutmayalım, her yıl Cumhuriyet caddesine asfalt atılırdı. Biz 5 yıl önce modifiye asfalt döktük. Hala o asfalt kullanılıyor. Ufak tefek görünen bozukluklar da, su patlamış asfalt sökülerek tamir edilmiş, ondan. Bunun dışında hiçbir şekilde asfaltta bozulma söz konusu değil.

EĞİTİM ŞART

Erzurum’da ciddi bir vizyon eksikliği var öteden beri. Ufuk sorunu. Fazlasıyla yereliz. Hatta arabeske kayan taraflarımız çok. Her alanda böyle. Daha uygar bir kent olabilmek için Büyükşehir ne yapmalı?

KÜÇÜKLER-- Eğitime önem vermeli ve veriyoruz. Bugün bir de şöyle bir durum var: Eskiden yüzde 25 şehir nüfusu, yüzde 75 köy nüfusuydu. Şimdi ise tam tersi. Yani köyden şehir merkezine büyük bir göç söz konusu. Ne yapacaksınız?

Eğitim… Sanatsal etkinlikler…

KÜÇÜKLER-Bu ikisine de hız verdik. Bakın daha önce köylere tiyatroyu götürdük. Şimdi şehrin belirli semtlerinde de böyle çalışmalar yapabiliriz tabi.

İHBAR EDİLSİNLER

Kent içi ulaşımda toplu taşıma bakımından halk otobüsleri ve minibüsleri arasındaki yolcu rekabeti, kentin trafik ritmini bozduğu gibi, can güvenliğini de zaman zaman tehdit ediyor. Bu sorunu kalıcı biçimde çözmek adına neler yapıyorsunuz?

KÜÇÜKLER-Bizlere bu bağlamda gelen ihbarları hemen değerlendiriyor, kimsenin gözünün yaşına bakmıyoruz. Vatandaştan ihbar noktasında duyarlılık bekliyoruz. Ben özel aracımla gördüğüm yanlış bir şeyi ihbar ediyor ve gerekenin yapılmasını istiyorum. Karşılığını hemen alıyorum.

Belediye çalışmalarını yaparken ritmini, düşünce yapısını ve vizyonunu örnek aldığınız belediye başkanı var mı?

KÜÇÜKLER-- Hayalimdeki en büyük belediye başkanı sayın başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır. Onu örnek alıyorum. 

Muhalefetten memnun musunuz? Daha doğrusu Erzurum’da muhalefet var mı?

KÜÇÜKLER-- Ne yazık ki yok. Olanlar basit küçük şeylerle uğraşıyor. Dürüst bir şekilde muhalefet yapılmasını istiyorum elbette. Dürüst eleştiriler olsun. Bunlardan asla rahatsızlık duymam.

Altı yıllık belediye döneminize not verseniz, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkanı olarak kendinize yüz üzerinden kaç verirsiniz?

KÜÇÜKLER-- İçinde bulunduğumuz koşulları, çalışma şartlarını ve gerek parasal anlamda, gerekse ekip anlamında dezavantajları göz önüne alırsak, yüz üzerinden yüz veririm.

Son olarak, yaptığınız en iyi iş, daha doğrusu kendinizi en başarılı gördüğünüz alan hangisi?

KÜÇÜKLER-Önceden vatandaş Belediye’ye ve çalışmalarına güvenmiyordu. Ama şimdi güçlü bir güven söz konusu. Yaptığımız en güzel işimiz vatandaşa güven vermemizdir

 
Projeyi yansıtmıyor!
 
Erzurum kutsal bir diyardır
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
palandöken 17 Temmuz 2010 Cumartesi 13:47

sayın başkan, ya ben bu şehirde yaşamıyorum yada sizin anlattığınız şehir burası değil.işsizliğin olmadığı ,siizn bu kadar güzellik yaptımdediğiniz şehir 350 binlere düşmüş nüfüsuyla hala göç verirken,siz güllük gülistanlık gösterip kimi kandırıyorsunuz.Kazım karabekir belediyesini bile siyasi emelleriniz uğruna kapatıp çalışanları mağdur ettiniz.hala ne anlatıyosunuz ya.Dışardan genel sekreter ithal etmedinizmi?Erzurumlu kalmadımı bu diyarda.Halı serdiğiniz teröristlerden getirseydiniz bir tane

Yorumu oyla      0      0  
Muhammed 15 Temmuz 2010 Perşembe 09:36

başkanım hiçbirşey yapmasanda belediyenin kasasından çalmadığın için bu halk seni tekrar seçti. Çünkü ortada atıp tutanların ne mal olduğunu Erzurumlu iyi anladı sen devam et işine biz takdir ediyoruz.

Yorumu oyla      0      0  
Gülen başkan 14 Temmuz 2010 Çarşamba 14:36

Sürekli gülen bir Başkan bir belediye başkanı o gülüşün ardında neler gizli merak ediyorum !!

Yorumu oyla      0      0  
Coşkun Ertekin 14 Temmuz 2010 Çarşamba 11:37

SAYIN BAŞKAN BİR ÇOK İŞTEN BAHSEDİYOR AMA BİR ŞEHRİN ALTYAPI UNSURLARINDA BİRİ OLAN TOPLU ULAŞIM KONUSUNA HİÇ GİRMİYOR.AKBİL GETİRDİLER KULLANDIRTMIYORLAR.AKBİL VARMI YOKMU BİLEMİYORUZ.PARA DOLDURUYPRUM KARTIN İÇİNE BAYİDEN OTOBÜSE BİNDİĞİM ZAMAN KARTI GÖSTERMEYE ÇALIŞIYORUM AMA OTOBÜS ŞÖFÖRÜNÜN(VE HER NEDENSE ARTIK MUAVİN YOK DENİLDİ AMA HALEN VAR) VE MUAVİNİN TEPKİLERİYLE KARŞILAŞIYORUM. SAYIN AHMET KÜÇÜKLER ARTIK YETER GERÇEKTEN.BU YARAYA NEDEN PARMAK BASMIYORSUNUZ?İLLALLAH DEDİK ARTIK.

Yorumu oyla      0      0  
UMUT 13 Temmuz 2010 Salı 12:30

Ben de iznimi geçirmek için Erzurum'dayım ve kiminle konuşsam Belediye Balkanından ve AKP'den şikayetçi. İşsizlik, ekonomik sıkıntılar ve Erzurum'un harap hali ortada. Erzurum bitmiş gitmiş. Bu Ahmet başkan hangi şehir adına konuşuyor ben merak ettim. Üç beş günfür Erzurum'dayım annemlere su taşımaktan kollarım koptu. 40 daireli bir apartman hepsi suyunu dışarıdan alıyor. Bu ne zulümdür anlayamadım. Adam konuşuyor ve ne yazık ki Erzurumlu da, Erzurum basını da bir şekilde susturulmuş.

Yorumu oyla      0      0  
Halil İbrahim AYDIN 12 Temmuz 2010 Pazartesi 13:08

Ben ildışında yaşayan biri olarak Erzurumdan bir hafta önca geldim Başkanın acıklamalarını okudum her halde başka ile gittim.Diye düşündüm Erzurum köy olmuş hala adam başarılıyım diyor ne yazıkki bazılarıda alkışlıyor. YAZIKKİ NE YAZIK BU GÜZELİM ŞEHİRE VE İNSANLARINA.Bu durumu hiç hak etmiyor.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Projeyi yansıtmıyor!
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, 2011 koordinatörlüğü binasındaki atlama ...
HES'e tepki ağlattı...
HES müteahhitinin mahkeme kararına rağmen çalışma başlatılmasını protesto ...
HES'e tepki çığ gibi
Pehlivanlı, Bağbaşı ve Serdarlı beldelerinden geçen Ödük çayı üzerine ...
 
Erzurum’un imajı
Dünya'da deniz seviyesinden 2 bin metre yükseklikte 7. parkı olan Erzurum'daki ...
İnşaat sektörü bildiğiniz gibi!
Geçtiğimiz yıl tavana vuran maliyetler ve TOKİ uygulamaları yüzünden sönük ...
Zanlılar Erzurum'da
Sivas'taki suç örgütü operasyonunda gözaltına alınan 10 kişiden 7'si Erzurum ...
 
Çocukların yaz serinliği
Erzurum’un Horasan ilçesinde yaşayan çocuklar, ilçe merkezinden geçen ...
İşçi operasyonu
Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin 91. yıl dönümünde törenlerinin yapıldığı ...
MHP'de Referandum hareketliliği
Anayasa değişikliği için 12 Eylül’de yapılacak olan referandum öncesinde ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri