Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Sosyal Sigortalar Kanunu değişikliği kabul edildi
Sosyal Sigortalar Kanunu değişikliği kabul edildi
Milli Gurur 109’uncu yılında
Milli Gurur 109’uncu yılında
Memur-Sen refah payı talebinde bulundu
Memur-Sen refah payı talebinde bulundu
Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı azaldı
Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı azaldı
Ziraat Türkiye Kupası'nda ilk günün sonuçları
Ziraat Türkiye Kupası'nda ilk günün sonuçları
HABERLER>EKONOMİ
19 Ekim 2011 Çarşamba - 02:53

Kredi risk haritası açıklandı

Türkiye'de de 1, 2 milyon şirketin veri tabanına sahip Dun & Bradstreet Bilgi ve Danışmanlık A.Ş (D&B Türkiye), 81 ilde toplam 37 bin 825 şirketin risk analizini yaparak Risk Haritası hazırladı.

Kredi risk haritası açıklandı

Türkiye'de de 1, 2 milyon şirketin veri tabanına sahip Dun & Bradstreet Bilgi ve Danışmanlık A.Ş (D&B Türkiye), 81 ilde toplam 37 bin 825 şirketin risk analizini yaparak Risk Haritası hazırladı.
 Sonuçları basın toplantısıyla açıklanan çalışmaya ilişkin bilgi veren D&B Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Selim Seval, kredileri yönetebilmek için riskleri ölçülebilir hale getirmek, riskin hangi illerde hangi sektörlerde ne kadar değiştiğini bilmek ve erken uyarı sinyallerini almak istediklerini söyledi.
 SEVAL’İN AÇIKLAMASI
Tek tek şirketlerin yanı sıra, portföyün riskinin de önemli olduğunu ifade eden Seval, "Biz Türkiye'nin risk haritasını çizelim, hangi il diğerinden daha riskli, kredi riskleri ne kadar artmış, illeri ve sektörleri karşılaştıralım. Bunlara renk verelim ve kredi notlarını harita üzerinde gösterelim dedik. Riskli iller kırmızı, risksiz olanlar yeşil olsun dedik. Bu çalışma reel sektördeki tüm kredi yöneticilerinin kredilerini yönlendirmek için navigasyon cihazı. Not yüksek olduğu zaman şirket iyi, batma olasılığı düşüktür" dedi.
 Seval, Türkiye'nin global arenada yükselişine yardım edecek önemli bir araç olan çalışma kapsamında Türkiye Risk Haritası'nı il il, 6 farklı sektör başlığı altında değerlendirildiğini kaydetti.
 BÖLGE BAZLI ARAŞTIRMA
Seval'in verdiği bilgiye göre, değerlendirme, İstanbul, Batı Marmara, Ege, Doğu Marmara, Batı Anadolu, Akdeniz, Orta Anadolu, Batı Karadeniz, Doğu Karadeniz, Kuzeydoğu Anadolu, Ortadoğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu olmak üzere 12 bölge baz alınarak gerçekleştirildi.
 Bir ilin veya sektörün değerlendirmeye girebilmesi için sayı 15 olarak kabul edildi. Bir ilden rating verilen şirket sayısının 15'in altında kalması durumunda o il haritada beyaz olarak belirtildi. İl kapsamında dikkate alınmayan şirketler, yine de bölge, ülke ve sektör kapsamına dahil edildi. Finansal kurumlar, madencilik şirketleri, tarım-orman ve kamu kurumları çalışmanın dışında tutuldu. Risk haritasında üretim, toptan ticaret, perakende ticaret, inşaat, hizmet, ulaşım/enerji/iletişim olmak üzere 6 sektör değerlendirildi.
 Yüzde 54, 3'ü limited, yüzde 36, 9'u anonim, yüzde 6, 3'ü şahıs olan şirketlerin yüzde 36, 7'si üretim, yüzde 39, 6'sı toptan ve ticaret alanında faaliyet gösteriyor.
 Şirketlerin yüzde 4, 7'sinin cirosu 0-500 bin lira, yüzde 4, 4'ünün 500 bin-1 milyon lira, yüzde 13, 5'i 1 milyon-3 milyon lira, yüzde 43, 5'i 3 milyon-30 milyon lira, yüzde 33, 9'u da 30 milyon liranın üzerinde...
 İlk çeyrekte 11 bin 369, ikinci çeyrekte 14 bin 404, üçüncü çeyrekte ise 12 bin 52 şirket çalışmaya dahil edildi. 6 ay geçerlilik süresi olan reyting çalışmasında ilk çeyrekte 1.000 olan risk endeksi ikinci çeyrekte yüzde 5, 4 artışla 1.054'e, üçüncü çeyrekte ise küçük bir iyileşmeyle 1.070'e çıktı.
 EN RİSKLİ İLLER: BATMAN, RİZE, ELAZIĞ
D&B Türkiye Risk Haritası'nın 2011 üçüncü çeyreğine ait verileri değerlendirildiğinde en riskli iller sıralamasında 544 endeks değeri ile Batman, 602 ile Rize ve 719 ile Elazığ ilk 3 sırada yer aldı.
 Üçüncü çeyrekte en düşük risk endeksi 1.358 değer ile Karaman, 1.300 ile Kırklareli ve 1.223 değer ile de Bolu illerine ait...
 Bölgesel olarak bakıldığında da, Ortadoğu Anadolu en riskli, Doğu Marmara ise en az riskli şirketleri kapsayan bölgeler oldu. Ortadoğu Anadolu Bölgesi son çeyrekte, Doğu Marmara Bölgesi ise her üç çeyrekte de en düşük risk seviyesine sahip çıktı.

 
Öztürk cami açtı
 
Kayakla atlamada yetenek arayışı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ERGİAD'tan bilgilendirme açılımı
Erzurum Girişimci İşadamları Derneği (ERGİAD) Mobilya Komitesi tarafından ...
Altın fiyatları kepenk kapattırdı
Altın fiyatlarının artmasının, kuyumcuların yanı sıra imalatçıyı da olumsuz ...
Tarım’a AB dopingi
Çiftçilerin yüzü Avrupa Birliği desteği ile gülecek. Erzurum’da faaliyet ...
 
BTC gençlere meslek edindiriyor
Bakü-Tiflis-Ceyhan Şirketi (BTC ŞTİ), Toplumsal Yatırım Programı (TYP) ...
ERGİAD'dan ufuk arayışı
Erzurum Girişimci İşadamları Derneği (ERGİAD), TUSKON tarafından düzenlenecek ...
Kısıtlanacak maden alanları belirleniyor
Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) Arama Ruhsatları Daire Başkanı Eyüp ...
 
MÜSİAD Gümrük Zirvesi’ne destek
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik, sınır kapılarında ...
MÜSİAD'tan Ufuk arayışı
MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Mustafa Güvenli, Aktaş Sınır Kapısı, Gürbulak ...
MÜSİAD Aktaş kapısında ısrarlı
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şube Başkanı ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri