Erzurum merkez Palandöken ilçesine bağlı Konaklı Köyünün başına 'Erzurum 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları' ile birlikte kar piyangosu kondu. Köydeki büyüklerin umutsuz baktığı kış turizmine ilköğretim çağındaki çocuklar umut olarak görüyor.
Kent merkezine 17 kilometre uzaklıktaki 50 hane, 300 nüfuslu Konaklı Köyünde yaşayanlar büyükbaş hayvanlarını otlattıkları meralarını kaybettikleri için istemediklerini söyledikleri kayak tesislerine çocuklar 'kurtuluş' gözü ile bakıyor. Kış Oyunları ile birlikte adını dünyaya duyuracak olan Palandöken'i bile gölgede bırakacak Konaklı yaylasına 10 milyon liralık yatırım yapıldı. Bir çanağı andıran Konaklı'da 2 bin 600 rakımda yapay kar üretimi için de iki gölet devreye girdi. Kış turizm merkezi olma yolunda hızla ilerlen Konak'lıda 2012'de hepsi beş yıldızlı sekiz otel yaptırılacak. Konaklı'da tüm hazırlıkların tamamlandığı ve son rütuşların yapıldığını ifade eden Türkiye Kayak Federasyonu'nun Konaklı Pistlerinin yapımından sorumlu Taner Göğebakan, "Projede onaylı sekiz pist hazır. Mekanik tesislerin testleri yapıldı. FİSU'nun istediği yapay kar için gölette su tutulmaya başlandı. 3 bin 100 metreye sahip olan Konaklı'da aynı anda on binlerce kişi rahatlıkla kayak yapabilir. Buradaki pistler dünyanın hiçbir yerinde yok. Snowboardcılar için özellikle bol karlı yerler de var" dedi.
Palandöken Dağları'nın bir bölümü olan Konaklı bölgesinin 460 hektar kayma alanı ile dünyada sayılı Türkiye'de ise en büyük kayak merkezi olduğunu iddia eden Gençlik ve Spor İl Müdürü Fatih Çintimar, Konaklı Köyü'nün başına Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Piyangosunun konduğunu söyledi.
Konaklı bölgesine devletin 100 milyon liranın üzerinde yatırım yaptığını ve bu yatırımların önümüzdeki günlerde yapılacak olan otellerle artacağını vurgulayan Çintimar şunları söyledi: "Dünyanın sayılı kayak merkezleri arasına girecek olan Konaklı'da altı büyük lift ve sosyal tesisler bütün donatılarıyla yapıldı. 130 bin metreküplük gölette ve su tutulmaya başlandı. Dağın her yerine yapay kar yapma sistemleri yapıldı. Bunlarla birlikte Konaklı köyüne ait dağdaki tüm arazileri yaklaşık 8 milyon liraya kamulaştırıldı. Kış turizmi ile ilgili tüm yatırımlar tamamlandı. Şimdi otellerin gelmesini bekliyoruz. Buradaki oteller yapıldığı zaman zaman artık köydeki insanımız hayvancılığı da modern şekilde yapmak zorunda kalacak. Modern hayvancılığa geçişle hem hayvancılığı en üst seviyede yapacaklar hem de bununla birlikte köyde yetişen yeni gençlerimiz mutlaka oradaki tesislerde ve otellerde iş bulacaklar. Bunun içinde turizm otelcilik okullarına yönlenmeliler. Köydeki çocuklar elbette kayakla ve kış turizmiyle alakalı bir branşa girip ülkemizi önümüzdeki dönemlerde temsil edecektir. Köylü istimlak edilen merasını yazın yine biçiyor ya da hayvanlarını otlatabiliyorlar. Çünkü oradaki otlar biçilmese bize sıkıntı olur. Köylüler merayı istediği gibi kullanabilir."