Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan ve uzmanlarca, İran İslam Cumhuriyeti’nin Doğu ve Batı Azerbaycan Bölgesi’nde incelemelerde bulunuldu.
Erzurum, Erzincan Bayburt ile Doğu ve Batı Azerbaycan Bölgesi arasında ekonomik ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesine yönelik araçların belirlenmesi amacıyla KUDAKA Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan ile Ajans uzmanlarının katılımıyla, İran İslam Cumhuriyeti’ndeki Batı Azerbaycan’ın merkezi Urumiye’ye ile Doğu Azerbaycan’ın merkezi Tebriz’e 15 - 17 Mayıs günleri arasında resmi bir ziyaret düzenlendi. Üç gün süren ziyaret kapsamında, Tebriz ve Urumiye Valilikleri, Sanayi ve Ticaret Odaları, Turizm Müdürlükleri, Yatırım Hizmetleri Merkezleri Başkanlıkları, Serbest Ticaret Bölgeleri ile Organize Sanayi Bölgeleri, Türkiye Cumhuriyeti Başkonsoloslukları ve Ticari Ataşelikleri gibi kurum ve kuruluşlar ziyaret edildi.
TİCARETTE İŞBİRLİĞİ
Yapılan görüşmelerde, Bölge ile İran’ın Doğu ve Batı Azerbaycan Bölgeleri arasında ticaret, yatırım ve turizm alanlarında işbirliğinin geliştirilmesine katkı sağlayacak somut araçların hayata geçirilmesinin teklif edildiğini bellirten KUDAKA Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan, önerilerin son derece olumlu karşılandığını söyledi.
Tebriz ve Urumiye şehirlerinin bulunduğu Doğu ve Batı Azerbaycan Bölgesi ile Ajansın faaliyet gösterdiği Doğu Anadolu Bölgesi’nin birbirine sınır olan stratejik konuma sahip bir coğrafya olup, bölgesel düzeyde koordineli hareketi gerektiren önemli fırsatlar ve tehditler barındırdığını ifade eden KUDAKA Genel Sekreteri Dr. Altan, “Bölge, yüksek kalkınma potansiyeline sahip büyüyen bir pazar, ayrıca enerji ve ulaşım ağları için önemli bir merkezdir. Bölge potansiyellerinin değerlendirilmesinde ve sorunlara ortak çözüm üretilmesinde işbirliği yapılması, bölge vatandaşlarına önemli ölçüde fayda sağlayabileceği gibi, bölge coğrafyasının genel refah, istikrar ve güvenliğine de katkıda bulunabilecektir. Ajans bu ziyaretle bölge ile İran’ın Doğu ve Batı Azerbaycan Bölgeleri arasında ticaret, yatırım ve turizm alanlarında işbirliğinin geliştirilmesine katkı sağlayacak aşağıdaki somut araçların hayat geçirilmesini teklif etmiş ve bu öneriler son derece olumlu karşılanmıştır. İran tarafının genelde Türkiye, özelde ise bölgemizle yakın işbirliği yapma konusunda son derece istekli ve ilgili olması bizi sevindirdi. Yapılan görüşmeler sonucu işbirliği kapsamında, Erzurum ve Tebriz’de daha sonra Urumiye’de ticari ve irtibat bürolarının açılmasına, bölgeler arasında işbirliği imkanlarını araştıracak, sorunları tespit edecek, çözüm önerilerini geliştirerek ilgili kurumlara raporlayacak, ortak toplantı, fuar ve kongre gibi faaliyetlerin organizasyonuna yardımcı olacak her iki tarafta birer işbirliği platformunun oluşturulmasına karar verildi. Görüşmeler sonucu, Ajans tarafından bu yıl 15-17 Temmuz günleri arasında ikincisi düzenlenecek Anadolu’nun Zirvesinde Uluslararası Tanıtım ve İşbirliği Buluşması (AZUTİB-2) organizasyonuna Tebriz ve Urumiye’den 15’şer kişilik heyetlerin katılmasına karar verildi. Turizm alanında işbirliği kapsamında, bölge ile Doğu ve Batı Azerbaycan eyaletlerinin birbirlerini daha iyi tanımaları, karşılıklı olarak birbirlerine daha fazla turist göndermeleri ve bölgelerarası turizm faaliyetlerinin arttırılması amacıyla, sahip olunan tarihi eserleri ve turistik mekanlarını tanıtan bölge dillerinde materyaller hazırlanması konusunda anlaşıldı” diye konuştu.