Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Başkanlığı Proje Koordinasyon Birimi’nin 2009 yılı içerisinde hayata geçirdiği sosyal hizmet ve kalkınma projeleri, “Gören El Bilgi Bahçesi (2)”, “Eğlenerek Öğrenelim (2)”, “Çoruh Havzası Meyvecilik Atılım Projesi” ve “Çocuk Danışma ve Eğitim Merkezi” gibi çalışmalardan oluştu. SYDV’nin hayata geçirdiği bireysel projeler ise, “Tavuk Ürünleri Satışı”, “Boya ve İnşaat Malzemeleri Satışı”, “Bakkal Dükkanı”, “Sebze Komisyonculuğu”, ve “Hırdavatçılık”tan oluştu.
//SOSYAL AMAÇLI PROJELER
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Proje Koordinasyon Birimi yetkilileri, geçtiğimiz yıl uygulanan sosyal hizmet amaçlı ve bireysel projeler hakkında bilgiler aktardılar. Konu ile ilgililer, 2009 yılında ikinci kez uygulanan “Gören El Bilgi Bahçesi” projesinin, ilkinin 2008 yılında tamamlandığını hatırlatarak, projenin ikinci ayağının ise, Aralık 2009’da hayata geçirildiğini kaydettiler. 38 bin 200 TL bütçeli proje kapsamda görme engelli vatandaşlara çağın teknolojisi bilgisayar ve internetin öğretildiğini belirten ilgililer, eğitimini tamamlamış birçok görme engellinin bu sayede iş imkânı bulduğunu dile getirdiler.
//MEYVECİLİK PROJESİ
Yine 2009 yılında ikinci kez uygulanan “Eğlenerek Öğrenelim” adlı projede ise, dezavantajlı mahallelerde oturan ailelerin çocuklarının, Polis Meslek Yüksek Okulunda birer hafta misafir edildiklerini anlatan Proje Koordinasyon Birimi yetkilileri, “Bu şekilde çocukların suça itilmeleri önlenmiş, çocuklara devlet sevgisi aşılanmıştır. Beş yıl boyunca sürecek olan projede, ilk yıl 160 öğrenci, ikinci yıl 180 öğrenci misafir edilmiştir. 26 bin TL’lik bütçeye sahip olan proje, 2010 yılı Haziran ayında tekrar başlayacaktır.” dediler.
SYDV’nin hayata geçirdiği ve ödeneği en yüksek olan “Çoruh Havzası Meyvecilik Atılım Projesi”nin ise, toplam 8 ilde uygulandığını anlatan yetkililer, “Proje Sosyal Hizmet Projesi dışında ayrıca Toplum Kalkınması Projesi olarak da değerlendirilmiştir. Bu kapsamda Uzundere İlçesinde yapılacak olan Dut İşleme Tesisinin ihale işlemleri tamamlanmış olup, tesis Nisan 2010 yılında faaliyete geçecektir. Projeler, Tortum, Uzundere, Narman, Oltu, Olur, Şenkaya, İspir ve Pazaryolu ilçelerinde uygulanmaktadır. Toplam bütçesi 2 milyon 896 bin 776 TL olan proje bünyesinde Erzurum merkeze 800 bin, Tortum ilçesine 336 bin 317, Uzundere ilçesine 408 bin 225, Narman ilçesine 122 bin 596, Oltu ilçesine 110 bin 528, Olur ilçesine 460 bin 445, Şenkaya ilçesine 150 bin İspir ilçesine 306 bin 38 ve Pazaryolu ilçesine de, 172 bin 650 TL kaynak aktarımı yapıldı.” şeklinde konuştular.
//İŞYERİ AÇMA PROJELERİ
Sosyal hizmet amaçlı projelerin sonuncusunun “Çocuk Danışma ve Eğitim Merkezi” olduğunu açıklayan Proje Koordinasyon Birimi yetkilileri, “Proje için 2009 yılında gerekli hazırlıklar yapılmış olup, 2010 yılı Ocak ayı içerisinde kaynak aktarımı yapılacaktır. Proje kapsamında sokakta çalışan çocukların ıslahı sağlanacak, çocuklara psikolojik eğitim verilecek ve onların gerekli eğitimi almaları sağlanacaktır. Projenin maliyeti, 121 bin TL olacaktır.” dediler.
Öte yandan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Başkanlığı Proje Koordinasyon Birimi’nin bireysel olarak hayata geçirdiği projelere ise, 40 bin TL harcandı. Birim yetkilileri, söz konusu projelerle ilgili olarak da, şu bilgileri aktardılar: “Selami Uçan adlı vatandaşa ait projenin toplam maliyeti 10 bin olup, proje kapsamında şahsa Kayak yolu Mevkiinde tavuk ürünlerini satabileceği bir dükkân açılmış ve teslim edilmiştir. Ömer Yılmaz adlı vatandaşa hazırlanan projenin toplam maliyeti 10 bin TL olup, Harput Mahallesi’nde şahsa bir dükkan açılmış ve teslim edilmiştir. Harun Özsu adlı vatandaşa ait projenin toplam maliyeti 10 bin TL olup, proje kapsamında Yeni Sebze Hali’nde vatandaşa dükkân açılıp teslim edilmiştir. Gürkan Doğan adlı vatandaşa ait projenin toplam maliyeti 10 bin TL olup, proje kapsamında şahsa Yıldızkent’te dükkân açılmış ve teslim edilmiştir.”