2016 nüfus verilerinden sonra Yakutiye Kaymakamı Ahmet Naci Helvacı’da açıklama yaptı. Helvacı, yaptığı açıklamalarda önemli konulara dikkat çekerek, bazı analiz sonuçlarını paylaştı. Nüfus kaybına, nitelikli göç kaybına yönelik kullanılan söylemlere de değinen Helvacı, ‘ortada bir olumsuzluk olamayabilir.’ dedi.
Nüfus değerlendirmesinde Helvacı, “Bir yerleşim birimindeki nüfus değişim ve hareketi semptomik özellikler taşır. Sadece sosyal ve demografik olarak değil, ekonomik ve siyasal olarak da, hem değişimin nitelik ve niceliğine, hem de bunlara dayalı olarak geliştirilecek politikalara dair önemli fikir ve veri sunar. Nüfusun azaldığı Erzurum’da sıklıkla dile getirilen bir yakınmadır. Doğrudur ancak kastedildiği biçimde değil. Erzurumlular merkezi de bu algıya dâhil etmektedirler. Diğer taraftan genel itibariyle bir şehrin nüfusunun azalması olumsuz bir durumdur. Ancak başta azalmanın önlenmesi olmak üzere, değişimin niteliğine göre uzun dönemde olumluya evrilecek bir süreç de yaşanıyor olabilir. Veya seyreden süreç tüm yönleriyle olumsuz olmak zorunda da değildir. Nitekim açık bir şekilde görülebilir ki Erzurum’da bu pozitif yönler birden fazladır.” sözlerini kullandı.
İŞTE NÜFUS VERİLERİNE GÖRE ANALİZ
Açıklanan veriler üzerinde yaptığı analizi açıklayan Helvacı, “Öncelikle Erzurum İl genelinde nüfus kaybetmektedir. Verilerin esas alındığı dokuz yıllık dönemin ilk yılı olan 2008 ile 2016 arasındaki toplam kayıp oranı yüzde 1,63’tür. Bu telafi durdurulabilecek bir orandır. Öte yandan Erzurum merkez nüfusu düzenli olarak artmakta olup, dokuz yıllık dönemdeki artış oranı yüzde 16,02’dir. Bu hem mukayeseli olarak, hem de tek başına iyi oranlı bir artıştır. Doğal olarak merkez ilçelerin de nüfusu artmaktadır. Erzurumlular şehrin merkezinden de göç olduğunu sürekli dile getirmektedirler. Ancak bu verilerde gözükmemektedir. Dolayısıyla bunun doğru mu, yoksa sanı mı olduğu saptanmalıdır. Erzurum’da dile getirilen diğer bir husus da ‘Erzurum’un nitelikli göç verip niteliksiz göç aldığıdır’. Siyasal bir tavır olarak seçmenlerin oy dağılımı dikkate alındığında bu yeterince desteklenir görünmemektedir. Üzerinde ayrıntılı demografik ve sosyolojik bir çalışma yapılmalıdır. İl merkezi dokuz yıllık artış oranı yüzde 16,02 sabit kaldığında, merkezin dokuz yıl sonraki nüfusu 484 bin 250 olacak demektir. Yine İl genel nüfusu sekiz yıllık düşüş oranı yüzde 0,03 sabit kaldığında, ilin 9 yıl sonraki genel nüfusu 759 bin 741’e düşecek demektir.” diye konuştu.
ALGI POZİTİF
Şehir algısının hala pozitif olduğuna dikkat çeken Helvacı, “Ana sonuç şudur ki; merkezde olmayan ilçelerin önemli bir çoğunluğu başka illere göç etmekte, Erzurum merkez ise başka illerden de göç almaktadır. Diğer ikinci ana sonuç; Erzurum merkezin zihinlerdeki algısının hala pozitif olduğu, insanların Erzurum’u önemli ölçüde merkez olarak gördüğü ve yaşanılır bulduğudur. Ayrıca kişisel kanaatim odur ki Erzurum için şehirleşme pozitif bir olgudur.” şeklinde konuştu.